نقش امر به معروف و نهی از منکر در حوزه صنعت و اقتصاد
نقش امر به معروف و نهی از منکر در حوزه صنعت و اقتصاد
باید تلاش کنیم بر اساس امر به معروف، تولید و عرضه کالاهای باکیفیت و سلامت انجام دهیم و از منکر، یعنی مواردی مانند ترویج کالاهای تقلبی، فساد، سوءاستفاده، و تخریب محیط زیست، دوری کنیم.

به گزارش عصرتبریز، مصاحبه اختصاصی عصرتبریز با مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان شرقی در خصوص نقش امر به معروف و نهی از منکر در حوزه صنعت و اقتصاد

جناب آقای فیض زاده در ابتدا، می‌خواهم نظر شما را درباره نقش مردم ایران در صحنه‌های سخت انقلاب و چگونه این نقش بر توسعه صنعت و اقتصاد کشور تأثیر گذاشته است، بپرسیم.

بنام خدا ضمن گرامیداشت هفته امربه معروف ونهی ازمنکر وقدردانی از انتخاب موضوع متناسب با شهرک ها. مردم شریف ایران همیشه در تمام صحنه‌های مهم و سخت تاریخ انقلاب، نقش اول را ایفا کرده‌اند. چه در دوران پیروزی انقلاب، دفاع مقدس، یا مواجهه با تحریم‌ها و چالش‌های اقتصادی ومخصوصا درایام جنگ تحمیلی و تجاوز غیرقانونی رژیم صهیونیستی وآمریکای جنایتکار مردم نشان داده‌اند که با روحیه مقاومت، ایثار، و اتحاد، پیروز میدان هستند. این حضور مداوم و بی‌نظیر، نمادبصیرت، روحیه جهاد و تلاش ملی است که باعث شده کشور در مسیر رشد بماند و پیشرفت‌های بزرگی را تجربه کند.

نقش جامعه صنعتی کشور در حوزه صنعت چگونه است و چه تأثیری بر رفاه عمومی دارد؟

در پاسخ به این سوال بنظرم صنعت، قلب توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی جامعه است. تولید انبوه و ارزان‌قیمت کالاهای داخلی، نه تنها نیازهای روزمره مردم را برآورده می‌کند، بلکه سطح رفاه و عدالت اجتماعی را هم ارتقا می‌دهد. وقتی صنعت فعال و پویا باشد، اشتغال‌زایی صورت می‌گیرد، قیمت‌ها کاهش می‌یابد و مردم با اعتماد و رضایت بیشتری زندگی می‌کنند. این نقش صنعت در ایجاد رفاه، باید همواره در مسیر تقویت و توسعه قرار گیرد.دراستان آذربایجان شرقی هم نقش فعالان بخش خصوصی درتوسعه صنعت وایجاد رفاه در استان درمقایسه با کلان کشوری خیلی پررنگ است.

به نظرجنابعالی تأمین به‌موقع نیازهای مردم چقدر برای جامعه صنعتی اهمیت دارد و چگونه در سیاست‌های صنعت مدنظرقرارمی گیرد؟

خوب قطعا جامعه صنعت کشور و به تبع آن فعالان صنعتی استان طیف خیرخواه جامعه محسوب می شوند. مطمئنا در کنار نگاه به مزیت تولید و سود محوری، تأمین به‌موقع نیازهای روزمره، اصلی‌ترین هدف و جنبه معنوی وخیرخواهانه چرخه تولید است. اگر بتوانیم در زمان مناسب کالا و خدمات مورد نیاز را فراهم کنیم، جامعه احساس امنیت و آرامش بیشتری خواهد داشت. این نیازها صرفاً در حوزه کالاهای مصرفی نیست، بلکه زیرساخت‌ها و تجهیزات صنعتی هم باید به موقع فراهم شود. این امر، مستقیماً بر سطح رفاه و رضایت عمومی تأثیرگذار است و در نتیجه شکوفایی اقتصادی را شکل می‌دهد. البته نقش شهرک های صنعتی بعنوان بسترهای سرمایه گزاری وتولید درتامین زیرساخت ها وارایه خدمات به موقع وتسهیل امورات خیلی مهم است.

در نگاه شما، نقش صنعت در ایجاد رفاه و توسعه پایدار چیست؟

صنعت، موتور رشد و توسعه یک کشور است. وقتی صنعت در کنار آموزش و فناوری، به رشد برسد، این روند منجر به ایجاد اشتغال، کاهش فقر و بهبود کیفیت زندگی می‌شود. در واقع، یکی از بزرگ‌ترین معرف‌ها و ارزشهای هر جامعه‌ی اسلامی و توسعه‌یافته، میزان رفاه و رضایت مردم است و صنعتی پویا، تضمین‌کننده این رفاه است.

لطفا بفرمائید از منظر اخلاق، در حوزه صنعت چه موضوعاتی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، مثلا در رابطه با امر به معروف و نهی از منکر؟

در حوزه صنعت، رعایت اصول اخلاقی، صداقت، شفافیت، و مسئولیت‌پذیری بسیار حیاتی است. باید تلاش کنیم بر اساس امر به معروف، تولید و عرضه کالاهای باکیفیت و سلامت انجام دهیم و از منکر، یعنی مواردی مانند ترویج کالاهای تقلبی، فساد، سوءاستفاده، و تخریب محیط زیست، دوری کنیم. این اصول، نه تنها بُعد شرعی و اخلاقی دارد، بلکه تضمین کننده اعتبار صنعت کشور است و رابطه مستقیم با سلامت اقتصادی و اجتماعی جامعه دارد. وشهرک های صنعتی بویژه درحوزه صنایع کوچک مقیاس درراستای ترویج اصول اخلاق حرفه ای وفرایندهای کسب وکار موفق ،بازاریابی وبازارسازی وبرندینگ محصولات وتامین مالی ساختارکاملا حمایتی داریم.واین موارد هم جزوه معروف های تکلیفی حوزه کاری ماست.

چه راهکارهایی را پیشنهاد می‌کنید تا بتوان در حوزه صنعت، امر به معروف و نهی از منکر را به طور عملی و اثربخش پیاده کرد؟

در این زمینه دو راهکار اصلی به نظرم می رسد: اول، آموزش و ترویج فرهنگ اخلاق حرفه‌ای در تمامی سطوح صنعت، از مدیران گرفته تا کارگران. دوم، تقویت نظارت، بازرسی و گزارش‌دهی شفاف برای جلوگیری از تخلفات و سوءاستفاده‌ها.البته این موضوع درصنایع دولتی وخصولتی بیشترمصداق ونموددارد. لذا باید بسترها و سازوکارهای قانونی ، نظارتی و فرهنگی کارآمد در کنار هم قرار گیرند تا این اصول به صورت عملی و ملموس در محیط‌های صنعتی و اقتصادی پیاده شوند. در نهایت، همکاری جامعه و دولت برای ایجاد فضای سالم و اخلاق‌مدار، کلید موفقیت است.

البته ساختارومدل های اقتصادی ونوع سیاست گذاری های کلان  در مدیریت فضای کسب وکار در دراین زمینه خیلی موثر هست.

ممنونم جناب آقای مهندس فیض زاده به سوالات مختصر و مفید جواب می دهید. در ادامه بفرمائید با توجه به اهمیت بحث سلامت و همچنین اجرای عدالت در محیط کار، نقش مدیریت سلامت‌محور و جهادی در شهرک‌های صنعتی و همچنین سالم‌سازی بدنه سازمان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

خوب قطعا مدیریت سلامت‌محور و جهادی، ستون فقرات موفقیت در شهرک‌های صنعتی است. سلامت‌محور بودن به معنای توجه به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی تمامی کارکنان و فعالان اقتصادی در شهرک‌هاست. این رویکرد، منجر به افزایش روحیه، کاهش استرس و بالا رفتن بهره‌وری می‌شود. از سوی دیگر، رویکرد جهادی یعنی تلاش بی‌وقفه، انقلابی و با انگیزه‌ی خدمت به مردم و پیشبرد اهداف نظام. سالم‌سازی بدنه سازمان نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ یعنی باید اطمینان حاصل کنیم که نیروهای ما متعهد، متخصص و پاکدست هستند تا بتوانند در راستای اهداف سازمان و منافع عمومی گام بردارند. این امر باعث می‌شود تا اعتماد عمومی به سازمان افزایش یابد و روند توسعه با سرعت و کیفیت بیشتری پیش برود.شرکت شهرک های صنعتی به نظرم دراین زمینه درگذرزمان ودرشرایط فعلی عملکرد قابل قبولی داشته است.چون جامعه هدف ماموریت خدمتی ما افراد فرهیخته وخاص جامعه هستندوهوشمندی ونجابت ومدیریت متعالی خودفعالان صنعتی درحقیقت موجب رشد وتعالی سیستم اداری ومدیریتی ماشده .وامروز مادربهترین شرایط تعاملی دستگاه های  اجرایی ،قضایی استان  باجامعه صنعت هستیم.

یکی از انتقاداتی که گاهی به دستگاه‌های دولتی وارد می‌شود، بروکراسی و کندی در انجام امور ارباب رجوع است. شما چگونه به بحث تکریم ارباب رجوع، تسهیل امور و پیگیری صادقانه و رفع موانع تولید می‌پردازید و این موارد را چقدر در حوزه امر به معروف مؤثر می‌دانید؟

بی شک تکریم ارباب رجوع و تسهیل امور، از ارکان اصلی مسئولیت‌پذیری در نظام اسلامی بشمار می رود و وظیفه‌ی ماست که این اصل را در شهرک‌های صنعتی رعایت کنیم. البته ما سعی کرده ایم با ساده‌سازی فرآیندها، کاهش بروکراسی اداری، و استفاده از فناوری‌های نوین، امور را برای تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران تسهیل کنیم. تشکیل میزخدمت بصورت روتین وهفتگی یا پیگیری صادقانه و رفع موانع تولید، به عنوان یک عامل بسیار مهم امر به معروف تلقی می‌شود، زیرا ما با این اقدامات، زمینه را برای رشد و شکوفایی اقتصادی فراهم می‌کنیم. زمانی که یک تولیدکننده با کمترین مانع و با حمایت دستگاه دولتی بتواند کار خود را پیش ببرد، این خود مصداق بارز تشویق به معروف و جلوگیری از منکرِ رکود ، تعطیلی وبی کاری قشرزحمت کش کارگر  است.به نظرم فعالان صنعتی بزرگ عامران به معروف ونهی از منکر درکاهش بذهکاری درجامعه ازطریق تامین نیازهای جامعه واشتتغال پایدار هستند.

جناب مهندس در نهایت، نقش مدیریت اصولی و بکارگیری نیروهای شایسته و متخصص در کنار ترویج شایسته‌سالاری را به عنوان یک معروف موثر چگونه می‌بینید و این موضوع چه تأثیری بر جلوگیری از تضعیف روحیه کارکنان و کاهش بهره‌وری در سیستم دارد؟

قطعا مدیریت اصولی و شایسته‌سالاری، اساس پویایی هر سازمانی محسوب می شود. بکارگیری نیروهای متخصص، متعهد و شایسته در پست‌های مدیریتی و اجرایی،مخصوصا درحوزه های فنی وعمرانی  تضمین‌کننده کیفیت کار و افزایش بهره‌وری است. زمانی که افراد بر اساس شایستگی و توانمندی‌هایشان انتخاب می‌شوند، نه بر اساس روابط یا پارتی‌بازی، روحیه کارکنان تقویت شده و احساس ارزشمندی می‌کنند. این رویکرد، از تضعیف روحیه و کاهش بهره‌وری  به عنوان یک منکر جلوگیری کرده و باعث می‌شود تا سیستم به صورت یکپارچه و کارآمد عمل کند. شایسته‌سالاری در واقع، خود یکی از مصادیق مهم امر به معروف است، چرا که به افراد اجازه می‌دهد تا توانمندی‌های خود را در خدمت به جامعه و توسعه‌ی کشور به کار گیرند.
درپایان امیدوارم باتوجه به شرایط کنونی جامعه به مباحث امربه معروف ونهی ازمنکر نگاه تخصصی ومتناسب با ماموریت سازمانی مطالبه داشته باشیم و توجه به این مقوله درحوزه نظام اقتصادی وبانکی  متناسب باتحولات جامعه ومنطقه رایک ضرورت بدانیم.وازفرصت طلایی همدلی ملت با دولت ونظام بهترین استفاده را ببریم .ودریک کلام همه منافع ملی را مدنظرقراردهیم.وقطعادراین مسیر نیز بارهنمودهای داهیانه مقام معظم رهبری موفق عمل خواهیم کرد.
والسلام

  • خبرنگار: قمر طالبی