ارس؛ از واردات بی رویه تا تکاپو برای تولید صادرات محور
ارس؛ از واردات بی رویه تا تکاپو برای تولید صادرات محور

عصر تبریز: تلاش برای فراهم کردن بستر تحقق تولیدات صادرات محور در منطقه آزاد ارس در شرایطی در سال های اخیر شتاب گرفته است که این منطقه در ابتدای فعالیت خود با هجوم بی رویه واردات مواجه بود. به گزارش ایرنا، با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و تغییر در ساختار مدیریتی منطقه […]

عصر تبریز: تلاش برای فراهم کردن بستر تحقق تولیدات صادرات محور در منطقه آزاد ارس در شرایطی در سال های اخیر شتاب گرفته است که این منطقه در ابتدای فعالیت خود با هجوم بی رویه واردات مواجه بود.

tablo

به گزارش ایرنا، با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و تغییر در ساختار مدیریتی منطقه آزاد تجاری- صنعتی ارس، سیاست های این سازمان با تغییری هدفمند از واردات بی رویه و توسعه بازارهای مصرف در جلفا به سوی بالندگی صنعتی و تولید صادرات محور گام برداشت.

در همین راستا توسعه محدوده متصل جلفا با تکیه بر محور صنعت تا جایی پیش رفت که چندی پیش ترکان، مشاور رییس جمهوری و رییس شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، ارس را صنعتی ترین منطقه آزاد کشور معرفی کرد.

این بازه زمانی را می توان دوران طلایی برای درخشش بخش سرمایه گذاری های صنعتی با توجه به حمایت های جدی مسئولان و برخی از مزایای رقابتی سرمایه گذاری در محدوده متصل جلفا به شمار آورد.

تلاش برای فراهم کردن بستر تحقق تولیدات صادرات محور در منطقه آزاد ارس در شرایطی در سال های اخیر شتاب گرفته است که این منطقه در ابتدای فعالیت خود با هجوم بی رویه واردات مواجه بود.

“اللهوردی محمدزاده”  مدیرعامل شرکت نگین فخر آذربایجان (جلفا) و صادرکننده نمونه استان می گوید: منطقه آزاد ارس مزایای ارزشمندی در راستای سرمایه گذاری و تولید صادرات محور دارد اما دولتمردان نیز باید بیش از پیش در اجرای قوانین مناطق آزاد، این سازمان را یاری کنند.

“روشن رنجبر صباغ”، مدیرعامل پروژه فولاد آذرآبادگان ارس نیز می گوید: احداث این پروژه با ۳۲۰ هزار تن تولید سالانهء شمش فولادی، ۲۵۰ هزار تن آهن اسفنجی و ۴۰ مگاوات برق در فازهای توسعه، با توجه به مزایای قانونی و جغرافیایی این منطقه و حمایت های مسئولان این سازمان در حال اجراست.

استاد دانشکده اقتصاد، مدیریت و بازرگانی دانشگاه تبریز نیز معتقد است موقعیت جغرافیایی ممتاز در همسایگی اروپا، ارس را به نگینی در بین مناطق آزاد کشور تبدیل کرده است.

به گفته “محمدباقر بهشتی” این منطقه با کلانشهر تبریز که یکی از قطب های صنعتی کشور به شمار می رود، مجاورت داشته و بهترین نقطه برای تولید صادرات محور به شمار می رود.

وی می گوید: توسعه صنعتی این منطقه با پیشرفت های چشمگیر در سال های اخیر می تواند علاوه بر استان، اقتصاد کشور را هم متحول کند.

معاون امور زیربنایی و توسعه سازمان منطقه آزادارس نیز از تلاش روزافزون این سازمان برای تامین زیرساخت های لازم در بخش صنعت سخن می گوید.

“ایرج حاتمی” اظهار داشت: مشکل زیرساخت های لازم برای ۲۵۰ واحد تولیدی و خدماتی که از دو سال قبل برای اجرای پروژه های مختلف در این منطقه زمین تحویل گرفته بودند، به زودی مرتفع می شود.

وی اضافه کرد: پروژه های آبرسانی صنعتی به میزان ۲۵۰ لیتر در ثانیه و شرب به میزان ۴۰ لیتر در ثانیه با ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی با جدیت در منطقه در حال اجراست.

به گفته وی طرح برق رسانی به میزان ۳۶۰ مگاوات به این منطقه نیز در حال اجرا بوده و ۱۰۰ مگاوات آن با خط انتقال ۱۰ کیلومتر، تا یکسال آتی مورد بهره برداری قرار می گیرد.

حاتمی همچنین به تصفیه خانه فاضلاب صنعتی منطقه آزاد ارس اشاره کرد و از راه اندازی این تصفیه خانه با ۱۷۰ میلیارد ریال اعتبار تا دهه فجر سال جاری خبر داد.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری و صنعتی ارس نیز از تداوم این رویکرد سخن به میان می آورد و از سرمایه گذاری بیش از ۱۰ هزار و ۷۵۸ میلیارد ریالی بخش خصوصی در این منطقه طی نیمه نخست سال جاری خبر می دهد.

“محسن خادم عرب باغی” با اشاره به حمایت سازمان منطقه آزاد ارس از راه اندازی صنایع با کیفیت، صادراتی و مطابق با استانداردهای جهانی، می گوید: نیروی کار متخصص و ارزان نسبت به کشورهای خارجی، انبارداری و قیمت ارزان انرژی و امنیت سرمایه گذاری از جمله مزیت های رقابتی این منطقه برای سرمایه گذاری است.

به گفته وی از دیگر مزایای سرمایه گذاری دراین منطقه می توان به معافیت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای ورود کالای تولید شده در منطقه به سایر نقاط ایران و معافیت از پرداخت عوارض گمرکی و سود بازرگانی برای واردات مواد اولیه و ماشین آلات اشاره کرد.

گفتنی است محدوده منفصل شماره ۲ سازمان منطقه آزاد ارس در ‘نوردوز’ طی سال های اخیر توسعهء تجارت و مراودات بین المللی را تجربه کرده و پایانه صادرات محصولات تولید شده در جلفا به شمار می رود.

منطقه آزاد ارس با ۵۱ هزار هکتار وسعت در شمالغرب ایران با کشورهای ارمنستان، جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان هم مرز است.

محدوده های این منطقه شامل یک محدوده متصل به وسعت ۲۰ هزار و ۵۰۰ هکتار در جلفا و سه محدوده منفصل به وسعت ۲۴ هزار هکتار در قلی بیگلو (خداآفرین)، شش هزار و ۱۰۰ هکتار در جانانلو (خداآفرین) و ۲۴۰ هکتار در محدوده گمرک نوردوز (مرز ایران با ارمنستان) است.

در زمان حاضر بیش از ۳۰۰ واحد صنعتی و تولیدی در منطقه آزاد ارس در حال فعالیت و بیش از ۳۱۰ واحد دیگر نیز در حال احداث است.

ارس خودورو دیزل (آمیکو)، نساجی جلفا کاران، پارا پلاستیک، خشکبار آیچین تجارت و شرکت فخر آذربایجان ( تولید کننده قیر) از جمله واحدهای بزرگ صنعتی و تولیدی این منطقه به شمار می رود.

منطقه آزاد ارس به دلیل مجاورت با منطقه قفقاز و بازار ۳۰۰ میلیون نفری کشورهای همسود از یک سو و نزدیکی به ترکیه به عنوان دروازه ارتباطی ایران با اروپا از سوی دیگر، مزیت های نسبی فراوانی در حوزه تولیدات صادرات محور دارد که به فعل رساندن آنها می تواند گام موثری در توسعه منطقه شمال غرب و فراتر از آن سطح کشور باشد.