ماجرای پر غصه تولید در یک مرغداری
ماجرای پر غصه تولید در یک مرغداری
کشف انبار احتکار روغن در یک واحد مرغداری خواه یا ناخواه علامت سوالی در ذهن ها به وجود می آورد که مرغداری را چه به احتکار روغن؟

به گزارش عصر تبریز، حدود دو هفته پیش خبری در رسانه ها با عنوان «احتکار ۲۲ تن روغن در یک واحد مرغداری در شهرستان بستان آباد» شنیدیم. در ذهن همه سوالی به وجود آمد که واقعا چرا باید در یک مرغداری ۲۲ تن روغن انبار شود!

این علامت سوال در ذهن ها، ما را به سمت این واحد تولیدی کشاند تا از کم و کیف ماجرا مطلع شویم.

با کسب مجوزهای لازم از ستاد کرونا برای تردد خبرنگاران جهت تهیه گزارش خبری، راهی پلیس راه تبریز- بستان آباد شدیم.

بعد از هماهنگی با آقای دریاباز مدیرعامل این مجموعه، از وی خواستیم تا در این مورد توضیح دهد.

او که از موضوع پیش آمده ناراحت و نگران است به خبرنگار ما می گوید: این مرغداری در سال ۷۵ با ظرفیت ۵۰ هزار قطعه مرغ فعالیت خود را شروع کرد، که با گذشت ۲ دهه از شروع فعالیت توانستیم ظرفیت را به ۳۰۰ هزار قطعه مرغ تخم گذار برسانیم.

 

دریاباز

از روغن فله ای تا خوراکی

وی می افزاید: با وجود مشکلات فراوان از جمله تهیه دان مرغ، فعلا با ۸۵ درصد ظرفیت (۲۶۰هزار قطعه) بصورت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک به فعالیت خود ادامه می دهیم.

دیرباز با بیان اینکه این واحد دومین واحد تخم گذار در سطح استان می باشد، می افزاید: دان مصرفی این واحد به صورت روزانه ۲۵ تن می باشد. با تجویز دامپزشک برای هر تن دان حدود ۲۰ کیلو روغن خوراکی مخلوط می کنیم، با این حساب روزانه ۵۰۰ کیلوگرم روغن برای مصرف این واحد مورد نیاز است.

دریاباز در توضیح ۲۲ تن روغن موجود در انبار مرغداری خود می گوید: این حجم روغن کفاف حدود ۴۵ الی ۶۰ روزه مصرف مجموعه را می دهد. همیشه روغن را به صورت فله ای خریداری و در تانکرهای مخصوص ذخیره می کردیم، آخرین بار حدود ۳ ماه قبل بود که قصد خرید روغن را داشتیم، که به توصیه فروشنده روغن ها که همیشه از او خرید می کردیم به دلیل تحویل زودتر، روغن ها را به صورت گالن خریداری کردیم و در سامانه جامع انبار به ثبت رسیده و فروشنده فاکتور صادر کرده است.

 

احتکار هست یا نه؟

از او در خصوص کمبود روغن در بازار و شائبه احتکار پرسیدیم که چنین می گوید: در مقطعی که ما ثبت سفارش و خرید کردیم، کمبودی در بازار روغن وجود نداشت.

وی که از این مساله ناراحت و دلگیر شده خطاب به مسئولین می گوید: عاجزانه از مسئولان در سالی که از طرف مقام معظم رهبری سال جهش تولید نام گذاری شده، تقاضای حمایت از تولید کننده را دارم.

 

استعلام از دامپزشکی

توضیحات این فعال عرصه تولید ما را بر آن می دارد تا از مسئولین امر پیگیر ماجرا شویم. آقای حامی، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان بعد از شنیدن ماجرا به خبرنگار تبریزبیدار می گوید: روغن مورد نیاز برای جیره غذایی مرغ تخم گذار به خاطر تامین انرژی مورد نیاز، برای هر تن حدود ۱۵ کیلوگرم می باشد؛ اگر جیره غذایی روزانه آن واحد را حدود ۳۰ فرض کنیم، بنابر این روغن مورد نیاز آن واحد به صورت روزانه ۴۵۰_۵۰۰ کیلوگرم می باشد و روغن انبار شده در آن واحد جواب گوی کمتر از ۲ ماه خواهد بود و این میزان مقدار قابل قبولی برای ذخیره می باشد.

وی در پاسخ اینکه چرا نام احتکار روی آن روغن ها گذاشته شده، به نقل از رئیس دامپزشکی شهرستان بستان آباد، چنین می گوید: تعزیرات بستان آباد از دامپزشکی استعلام کرده و ما نیز خواستار اعلام مقدار روغن ها شدیم. چون روغن قابلیت مصرف در مرغ داری را دارد، قرار بر آن شده تعزیرات با اعلام مقدار روغن ها به صورت مکتوب از دامپزشکی استعلام کند و پاسخ دامپزشکی نیز به صورت مکتوب به تعزیرات ارسال شود.

قصه پر غصه تولید در یک مرغداری

اکبر فتحی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان دیگر مقام مسئولی است که در این رابطه با او صحبت کرده ایم. او به تبریزبیدار می گوید: در صورت تایید اداره دامپزشکی مبنی بر مصرف روغن های مذکور برای طیور، می توانند با در دست داشتن نامه فوق به اداره جهاد مراجعه کرده و پیگیری نمایند.

اما حلقه دیگر ماجرا در دست سازمان صنعت، معدن و تجارت استان می باشد که از این اداره نیز پیگیر مساله شده ایم.

کرمانی زاده مدیر روابط عمومی سازمان صمت استان توضیحات خود را به نقل از مقام مسئول اداره صمت بستان آباد چنین می گوید: مصرف روغن در مرغداری اشکالی ندارد ولی روغن های موجود در آن واحد از نوع پخت و پز بوده است و در سامانه جامع انبار ثبت نشده است.

 

دور باطل تلف شدن مرغ و اخلال در بازار

وی ادامه می دهد: هر گونه انبار کالا های اساسی باید در سامانه جامع انبار ثبت شود و در وضعیت کنونی که روغن در بازار کمیاب شده چرا باید در یک مرغ داری ۲۲ تن روغن انبار شود.

وی در پاسخ اظهارات مدیر مجموعه مرغداری مبنی بر اینکه اگر دان مصرفی برای مرغ، در نتیجه نبود روغن مورد نیاز دچار اختلال شود، تلفات سنگینی بر مرغدار وارد می شود و تولید تخم مرغ به شدت کاهش می یابد؛ چنین پاسخ می دهد: این موضوع جداگانه ای است و باید جداگانه مورد بحث قرار داد.

پاسخ های مدیر روابط عمومی صمت، باعث می شود تا از منظر دیگری به مساله نگاه شود لذا با عادل فیضی، دامپزشک و استاد دانشگاه همراه می شویم. او به ما می گوید: مصرف روغن در مرغداری  امری مرسوم و اجتناب ناپذیر است؛ روغن جزء جیره غذایی مرغ های تخم گذار می باشد و در هر تن دان حداقل ۱۵ کیلو مخلوط روغن برای تامین انرژی الزامی می باشد و با در نظر گرفتن ۲۶۰ هزار قطعه مرغ در یک واحد، انبار ۲۲ تن روغن کفاف حداکثر ۲ ماه آن واحد را خواهد داد.

وی می افزاید: نوع روغن مصرفی در مرغداری می تواند از نوع غیر خوراکی باشد، اما میزان پراکسید آن باید در حد مجاز باشد تا در مرغ ایجاد مسمومیت نکند و محصول سالمی تولید شود؛ ولی لازم نیست تمام مراحل تصفیه از جهت رنگ و بو روی آنها انجام شده باشد؛ اما چنین روغنی مخصوص مصرف طیور استاندارد و قانون مند نشده و در دسترس نیست و اکثر مرغداری های کشور روغن خوراکی مصرف می کنند، ممکن است در برخی از مرغداری ها به دلیل ارزان بودن روغن تصفیه نشده از آن استفاده کنند اما هیچ تضمینی وجود ندارد که در مرغ ایجاد مسمومیت نکند.

 

گزارش از علی آقائیان/تبریز بیدار