نگاهی بر وضعیت اقتصاد ایران
نگاهی بر وضعیت اقتصاد ایران
بهنام راحمی در رابطه با اقتصاد ایران گفت: اقتصاد ایران رانتی، سلطان پرور است و انحصاری است.

عصرتبریز- بهنام راحمی: در ایران سه نوع ارز وجود دارد که در جای خود جالب است، ارز ترجیحی که برای واردات کالا های اساسی است و ارز نیمایی و آزاد که در جای خود کاربرد دارند.

راحمی تاکید کرد: البته باتوجه به قانون جدید بانک مرکزی ارز نیمایی به ارزتوافقی حاصل شده که این خود برای اقتصاد ازاد بهتراست درصورتیکه قبلا این ارز در بازار فروخته می شد و سبب گران سازی مضاعف می شد.

راحمی افزود: در همین ارز نیمایی هم تخلفات بسیار زیادی بود مثلا شرکتی پس از وارد کردن آن محصول، قیمت را با دلار آزاد محاسبه می کرد و به فروش میرساند، که سبب بر هم خوردن اقتصاد و عدم  رفاه مردم میشد.

وی همچنین افزود: ارز ترجیحی صرف سه وزارت خانه میشود که برای معیشت مردم حیاتی هستند، این سه وزارت خانه عبارت است از جهاد کشاورزی، صمت و وزارت بهداشت و درمان و حدود هفتاد درصد ارز ترجیحی در دست وزارت جهاد کشاورزی است که آن را برای واردات غذای دام و طیور، دارو و…  هزینه میکند و البته در اختیار یک سری شرکت ها و افراد خاص میباشد که باعث ایجاد انحصار به جای رقابت آزاد شده است.

راحمی ادامه داد: رانت و سلطان پروری از اینجا آغاز میشود که باید ما واردات این محصولات را صرفا در دست چند شرکت قرار ندهیم که آن شرکت هم هر چقدر دلش بخواهد به مردم بفروشد بلکه باید یک رقابت عادلانه در بازار آزاد ایجاد کنیم.

وی اضافه کرد: اگر رقابت ایجاد شد سلطان پروری از بین می رود، سطح رفاه مردم بالاتر میرود و سبب افزایش رضایت از ساختار حکومت خواهد شد ولی خب این موضوع به ضرر برخی از انحصارطلبان است و مانع از ایجاد رقابت میشوند.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: مورد دیگر ایجاد رانت و گران سازی محصولات و اقلام اولیه در بودجه سال آینده است، در بودجه سال ۱۴٠۳ ارز ترجیحی ۲۸ هزار و پانصد تومان در نظر گرفته شده بود ولی در بودجه سال آینده این عدد به ۳۸ هزار و پانصد تومان افزایش یافته است که یعنی کالا ها و محصولات و اقلام اساسی جهت قیمت بسیار زیادی خواهند داشت.

راحمی افزود: مورد دوم اختصاص ۱۸ میلیارد دلار به ارز ترجیحی در سال ۱۴٠۳ بود که این عدد در سال آینده به ۱۵ میلیارد دلار کاهش یافته است یعنی باز هم گران سازی به نفع سرمایه داران و خورد شدن کمر مردم زیر فشار افتصادی.

وی تاکید کرد: در نتیجه باید دولت به این نتیجه برسد که اول اصلاحات اساسی در بودجه سال آینده ایجاد کند و دوم بازار را از حالت انحصاری در بیاورد تا با ایجاد رقابت رفاه مردم تامین شود.