از ابتلا به سرطان تا اختلال هورمونی مردانه!
از ابتلا به سرطان تا اختلال هورمونی مردانه!
ناظر فنی واردکنندگان و تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی تبریز گفت: بطری آب معدنی اگر در معرض نور آفتاب باشد یا در دمای انجماد باشد و آب درون آن یخ بزند، در هر دو شرایط فعل و انفعالات شیمیایی در بطری رخ می‌دهد که برای بدن بسیار مضر است.

به گزارش عصرتبریز به نقل از آذرانجمن؛ دوباره بحث مضرات استفاده از ظروف پلاستیکی مطرح شده و مردم اغلب از استفاده از این ظروف پلاستیکی که در تمامی امور زندگی روزانه مشاهده می‌شود نگران هستند. در همین خصوص به با دکتر جعفر آقا زاده کارشناس مهندسی پزشکی گفتگویی انجام دادیم.

دکتر جعفر آقازاده، کارشناس مهندسی پزشکی، در گفتگو با خبرنگار آذرانجمن در مضررات خصوص استفاده از ظروف پلاستیکی عنوان کرد: امروزه بطری‌های پلاستیکی به عضو جدایی ناپذیر سبک زندگی روزمره بسیاری از انسان‌های روی کره خاکی تبدیل شده و در فصل گرما، کمتر کسی را خواهید دید که بطری آب معدنی یا قمقمه پلاستیکی در دست نداشته باشد.

وی ادامه داد: این تفکر اشتباه، در جامعه به یک رفتار نامناسب تبدیل شده که بطری‌ها و ظروف پلاستیکی یک بار مصرف مجدداً برای ذخیره و نگهداری آب و مایعات غذایی برای طولانی مدت به‌کار گرفته می‌شود؛ اما متخصصان معتقدند مواد موجود در ظروف پلاستیکی خطرات بالقوه‌ای برای سلامت دارد.

ناظر فنی واردکنندگان و تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی تبریز گفت: آب معدنی هایی که در بطری های پلاستیکی به فروش می‌رسند کاملا معدنی نیستند و در واقع تنها ۲۵ درصد از آب‌های معدنی موجود در بازار ایران، آب معدنی است. بطری آب معدنی اگر در معرض نور آفتاب باشد یا در دمای انجماد باشد و آب درون آن یخ بزند، در هر دو شرایط فعل و انفعالات شیمیایی در بطری رخ می‌دهد که برای بدن بسیار مضر است.

دکتر آقازاده با بیان اینکه بطری‌های آب معدنی صرفاً برای نگهداری آب در درجه حرارت یخچال صفر تا ۴ درجه طراحی شده‌اند، افزود: به عبارتی طراحی آنها برای شرایط سرد و خنک است، نه انجماد و گرما. گرما باعث واکنش شیمیایی در پلاستیک حاوی آب شده و در نهایت باعث آزاد شدن مولکول‌های آن در آب می‌شود.

وی با اشاره به اینکه بطری‌های پلاستیکی نوشابه، دوغ، آب معدنی و… یکبار مصرف هستند؛ اضافه کرد: به هیچ عنوان نباید از این گونه بطری‌ها برای نگهداری آب یا مواد اسیدی مانند آب لیمو و سرکه استفاده کرد؛ این کار خطر ابتلاء به سرطان را افزایش می‌دهد.

وی بیان کرد: در واقع، بطری آب معدنی از پایه فنول ساخته شده که شبیه هورمونی زنانه به نام پروجسترون است که این هورمون وقتی بطری داغ شود، شروع به ترشح شدن می‌کند که اگر وارد بدن شود هورمون‌های مردانه را ضعیف می‌کند.

وی با بیان اینکه شیوع انواع سرطانها، ایجاد حس خستگی در بدن، عصبانیت و بی خوابی از جمله اثرات استفاده از ظروف پلاستیکی است؛ تشریح کرد: همچین کاهش پلاکت‌ها و هموگلوبین موجود در خون و تغییر کروموزوم‌ها از دیگر مضرات استفاده از ظروف پلاستیکی است که تاثیر منفی روی سیستم ایمنی بدن، بزرگ شدن غده پروستات به واسطه وجود هورمون‌ها در ظروف پلاستیکی، چاقی، تاثیر منفی روی لوزالمعده و در نتیجه ابتلا به دیابت، تاثیر منفی روی دستگاه گوارش و همچنین بروز ناتوانی جنسی و زودانزالی در مردان از دیگر پیامدهای منفی استفاده از این ظروف به شمار می‌روند.

وی تاکید کرد: گرم کردن غذا در مایکروویو نیز باعث ارتعاش مولکولی شده و ترکیب شیمیایی آن را تغییر می دهد. انواع فرها یا مایکروویو همچنین می تواند ترکیب شیمیایی ظروف مورد استفاده را تغییر دهد.

دکتر آقازاده درباره خطرات ناشی از استفاده زیاد از ظروف پلاستیکی گفت: هنگام استفاده از بطری های کودک احتیاط لازم را انجام دهید، زیرا برخی از تولید کنندگان از پلی کربنات برای ساخت آن استفاده می کنند، ماده ای که در مایکروویو بیس فنول-A ، یک برهم زننده غدد درون ریز آزاد می کند که در حال حاضر ساخت آن ممنوع است و شرکت ها آن را با پلی پروپیلن یا پلی اترسولفون جایگزین می کنند که برای گرم شدن در مایکروویو بی خطر است. با این حال، همچنان باید برچسب محصول را بررسی کنید تا مطمئن شوید فاقد BPA هستند. جالب است بدانید که مواد موجود در ظروف پلاستیکی باعث شباهت رفتارهای پسرها به دخترها و بلوغ زودرس در دخترها می‌شود.

کارشناس مهندسی پزشکی در خصوص موارد استفاده از ظروف پلاستیکی بیان کرد: از قرار دادن ورقه پلاستیکی به عنوان پوشش غذا در موقع گرم کردن در مایکروویو که موجب ورود مواد شیمیایی به مواد غذایی می شود اجتناب کنید. همچنین از استفاده مجدد بطری های پلاستیکی آب یا ظروف بیرون بر غذا خودداری کنید. از قرار دادن بطری پلاستیکی در فریزر برای انجماد به طوری جدی پرهیز کنید و از نگهداری مواد غذایی در پلاستیک های یکبار مصرف خودداری کنید و اطلاعات درج شده روی بطری های پلاستیکی را حتما چک کنید.

وی تاکید کرد: جایگزین‌های پایدار برای بسته‌بندی جدید ظروف از جمله ظروف شیشه‌ای، استیل، بامبو، سبوس برنج و ورقه‌های ژلاتینی می‌باشد.