تبریز؛ در تب‌وتاب میزبانی وزرای گردشگری کشورهای اسلامی / قطار گردشگری کشورهای اسلامی در ایستگاه تبریز
تبریز؛ در تب‌وتاب میزبانی وزرای گردشگری کشورهای اسلامی / قطار گردشگری کشورهای اسلامی در ایستگاه تبریز

عصر تبریز: تبریز، شهر اولین‌های این روزها خود را برای میزبانی بزرگ‌ترین رویداد گردشگری خاورمیانه و به‌ عبارت‌ دیگر جهان اسلام آماده می‌کند. برگزاری نخستین اجلاس وزرای گردشگری کشورهای اسلامی در ایران و به‌ویژه در شهر تبریز را باید به دیگر افتخارات شهروندان و مسئولان و مدیران عالی استان آذربایجان شرقی افزود؛ واقعیت این است […]

عصر تبریز: تبریز، شهر اولین‌های این روزها خود را برای میزبانی بزرگ‌ترین رویداد گردشگری خاورمیانه و به‌ عبارت‌ دیگر جهان اسلام آماده می‌کند.

برگزاری نخستین اجلاس وزرای گردشگری کشورهای اسلامی در ایران و به‌ویژه در شهر تبریز را باید به دیگر افتخارات شهروندان و مسئولان و مدیران عالی استان آذربایجان شرقی افزود؛ واقعیت این است که با برگزاری این اجلاس با حضور بیش از ۳۰ کشور در تبریز؛ اولینی دیگر به اولین‌های شهر تبریز افزوده خواهد شد.

 

تبریز؛ در تب‌وتاب میزبانی وزرای گردشگری کشورهای اسلامی

حال نکته حائز اهمیت در این رویداد بزرگ و مهم تاریخ گردشگری کشورمان برای دوستداران سرزمین ایران اینکه، شهر تبریز همواره در طول تاریخ ایران، مبدأ بسیاری از تحولات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و صنعتی در کشور بوده؛ که معادلاتش با تمام شهرهای جهان و حتی دیگر کلان‌شهرهای کشورمان فرق داشته است. بدین‌سان به خاطر همین پیشتازی تبریزی‌‌ها و آذربایجانی‌ها، از پشتیبانی انقلاب و نظام اسلامی و به‌خصوص رهبر و ولی‌فقیه نظام جمهوری اسلامی ایران است که حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب «این شهر را قلب آذربایجان و آذربایجان را سر ایران» نامیده‌اند.

کوتاه‌سخن اینکه، در ادامه در تحلیل و گزارشی به اهمیت، چرایی و علت برگزاری اولین اجلاس وزرای گردشگری کشورهای اسلامی در شهر تبریز و به‌خصوص ظرفیت‌های گردشگری شهر اولین‌ها می‌پردازیم.

به همین اعتبار، هنوز سؤالات بی‌شماری در این خصوص مطرح بوده و هست و اینکه آیا تبریز؛ همچنان بهترین شهر برای برگزاری این اجلاس و میزبانی وزرای گردشگری کشورهای اسلامی است؟! و دیگر اینکه مدیران و مسئولان عالی استان و به‌خصوص شهرش هر اولین‌ها چه نسخه‌ای را برای برگزاری بهتر و میزبانی موفق و شایسته، پیچیدند؟ و پرسش آخر اینکه، شهر تبریز با این‌ همه ظرفیتی که از آن نام‌برده می‌شود، آیا استحقاق زیباترین و توسعه‌یافته‌ترین شهر ایران برای توسعه صنعت گردشگری را دارد و یا نه؟!

 

تبریز؛ قطب جدید گردشگری شهرهای کشورهای اسلامی

از سوی دیگر، حال این پرسش مطرح می‌شود که تبریز، شهر اولین‌ها چگونه و تا کی می‌خواهد، خود را به‌عنوان «زیباترین و توسعه‌یافته‌ترین شهر کشور عزیزمان ایران در حوزه صنعت گردشگری» در طول سالیان متمادی مطرح سازد. آیا زیرساخت‌های لازم شهری، تاریخی و طبیعی و به‌ویژه بسترهای لازم اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امکانات زیربنایی و ارتباطات برای شهر اولین‌ها فراهم‌شده و یا باید منتظر این زیرساخت‌ها شد.

 

در کنار موارد بیان‌شده، در واقع برگزاری نخستین نشست وزرای گردشگری کشورهای عضو مجمع گفتگوی همکاری‌ آسیا (ACD) در تبریز؛ با توجه به انتخاب شهر تبریز به‌عنوان پایتخت گردشگری شهرهای اسلامی در سال ۲۰۱۸، این نشست نیز هم‌زمان با هفته دولت در روزهای ۸ و ۹ شهریورماه در شهر اولین‌ها برگزار می‌شود.

 

تبریز؛ در انتظار قهقهه گردشگران داخلی و خارجی

بسیاری از ناظران و کارشناسان این حوزه بر این باورند؛ این نشست دو روزه در تبریز بیشتر با محوریت و تمرکز بر آینده صنعت گردشگری در کشورهای اسلامی و همچنین به‌منظور ارتقای روابط و همکاری‌های فرهنگی و ایجاد تفاهم، همگرایی و همبستگی ملت‌های آسیا بین کشورهای عضو و به‌خصوص تقویت زیرساخت‌های عملی و ساختاری موردنیاز برای توسعه پایدار بخش گردشگری در چارچوب گفتگوی همکاری‌ آسیا (ACD) برگزار خواهد شد.

به عقیده این متخصصان پیامد دیگر این اجلاس در تبریز علاوه بر تقویت همکاری‌های کشور ایران با کشورهای عضو، فرصت و بسترهای تازه‌ای را فراروی برنامه‌های توسعه آذربایجان در حوزه‌های مختلف و به‌ویژه در حوزه صنعت گردشگری می‌گشاید و اما آنچه در عمل اتفاق افتاد، اینکه حضور، تصمیم و نقشه راه بیش از ۳۰ وزیر در این اجلاس است که این اجلاس بهترین فرصت برای رسیدن به اهداف و برنامه‌های تبریز ۲۰۱۸ است.

 

ضیافت تابستانی از وزرای گردشگری عضو سازمان همکاری کشورهای اسلامی در تبریز

آنچه مشخص است این‌که انتخاب شهر نمونه گردشگری کشورهای اسلامی از سال ۲۰۱۵ و به پیشنهاد سازمان اجلاس اسلامی معروف به سازمان همکاری کشورهای اسلامی کلید خورده است و در همین ارتباط نیز وزرای گردشگری عضو سازمان همکاری کشورهای اسلامی در اجلاس یک دی ۱۳۹۴ که در شهر نیامی، پایتخت جمهوری نیجر برگزار شد، «تبریز» را به‌عنوان شهر نمونه گردشگری در سال ۲۰۱۸ انتخاب کردند، رقبای این شهر، شهرهای تالینگ در مالزی، پالقا و سیلد در بنگلادش، ماردین در ترکیه و مدینه در عربستان بودند که نمایندگان ۵۷ کشور عضو تبریز به خاطر قابلیت‌هایی که داشت، انتخاب کردند.

انتخاب تبریز به‌عنوان ۱۰ شهر برتر گردشگری حلال دنیا از دیگر ظرفیت‌های گردشگری شهر اولین‌ها است که اخیراً از سوی سایت ISLAMICTRAVER.COM اعلام‌ شده است و بر همین اساس به عقیده کارشناسان این حوزه کسب این ‌عنوان نشان می‌دهد که شهر تبریز شاخصه‌های یک شهر گردشگری برای مسلمانان را دارد و پایتخت گردشگری شهرهای اسلامی شایسته نام تبریز است.

 

تبریز؛ در قاب وزرای گردشگری کشورهای اسلامی

بنابراین، با این ویژگی‌ها و ظرفیت‌هایی که امروز در شهر تبریز فراهم‌ شده و یا در آینده نزدیک به امکانات زیرساختی این شهر افزوده خواهد شد، به‌طور قطع و یقین باید متذکر شد که تحقق آرمان «تبریز شهری جهانی و برای همیشه به‌عنوان زیباترین و توسعه‌یافته‌ترین شهرهای جهان اسلام» ملقب شود و به نظر می‌رسد، دور از دسترس هم نباشد و در بین شهرهای ایران هم شهر تبریز، به‌عنوان اولین شهر جهانی توسعه‌یافته و زیبا لقب بگیرد.

در این زمینه، همچنین مقامات، مسئولان و مدیران بلندپایه کشورهای خارجی و منطقه در سفر به این شهر، شهر تبریز را نمونه بارز شهری‌های مدرن و توسعه‌یافته جهان و منطقه یاد کردند و بر لزوم توسعه و تقویت همکاری‌های دوجانبه در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی در همه عرصه‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، تجاری، بازرگانی و … با متولیان، مدیران و مسئولان ارشد این استان شدند.

 

قطار گردشگری کشورهای اسلامی، در ایستگاه تبریز

پایان سخن این‌که تبریز شهر اولین‌ها، یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران، از دیرباز برای اهل سیاحت و تجارت در اقصی نقاط جهان نام‌آشنای است و به‌بیان‌دیگر این شهر درگذشته و امروز در بسیاری از عرصه‌ها جزو شهر اولین‌های ایران بوده و هست، رنگین‌کمانی از این اولین‌ها را می‌توان به راه‌اندازی اولین چاپخانه، اولین خیابانی که در ایران دارای برق شد، اولین تئاتر، اولین نشریه، اولین بلدیه، اولین پستخانه، اولین خط انتقال پست، کتابخانه عمومی، ایستگاه آتش‌نشانی، انجمن شهر، مرکز پلیس، حمل‌ونقل ریلی عمومی (با اسب) و… اشاره نمود که هرکدام از این‌ها کرد، بارز اقتدار شهر اولین‌ها را نشان می‌دهد.

حال آنچه در این زمینه اهمیت دارد اینکه، مردم آذربایجان و به‌ویژه تبریزی‌ها در طول تاریخ کشورمان نشان دادند که همیشه و در همه حال در امور مختلف همواره پیشگام و پیشتاز بوده‌اند و در واقع این قابلیت و پتانسیل در بین شهروندان آذری‌زبان وجود دارد که اگر بخواهند کاری را انجام دهند با پشتکار، همت، غیرت و سختگیری خاص تا آخر خط می‌روند که نمود بارز آن همان لقب شهر اولین‌ها است.

نگارنده: موسی کاظم‌زاده