عمارت امیر نظام گروسی که بعدها به موزهی قاجار تبدیل شد، یکی از موزههای زیبای آذربایجان شرقی و شهر تبریز است. ویژگیهای معماری سنتی و اصیل قاجار کاملا در این عمارت مشهود است. گشت و گذاری در موزه قاجار تبریز در ایام نوروز ۹۶/ تصاویر: رضا یوسفی امیر نظام گروسی که یکی از رجال سیاسی […]
عمارت امیر نظام گروسی که بعدها به موزهی قاجار تبدیل شد، یکی از موزههای زیبای آذربایجان شرقی و شهر تبریز است. ویژگیهای معماری سنتی و اصیل قاجار کاملا در این عمارت مشهود است.
گشت و گذاری در موزه قاجار تبریز در ایام نوروز ۹۶/ تصاویر: رضا یوسفی
امیر نظام گروسی که یکی از رجال سیاسی و نویسندههای دورههای قاجار بود، این خانه را در دوران ناصرالدین شاه برای خود بنا کرد. بعد از سقوط سلسلهی قاجار، دولت پهلوی از این ساختمان بهعنوان ادارهی دارایی و ادارهی فرهنگ استفاده میکرد. ساختمان امروزی این بنا تنها بخشی از عمارت است و متاسفانه قسمتهای دیگر آن تخریب شده است. در سال ۱۳۷۰ سازمان میراث فرهنگی این بنا را خریداری وبا پایان یافتن مرمت آن در سال ۱۳۸۵، آن را تبدیل به موزهی قاجار کرد.
موزهی قاجار در یکی از محلههای قدیمی تبریز به نام ششگلان قرار دارد. خیابان ششگلان یکی از خیابانهایی است که میتوانید خانههای قدیمی زیادی در آن پیدا کنید. مقبره الشعرا که مدفن بیش از ۴۰۰ شاعر نامدار ایرانی از جمله شهریار، قطران و اسدی طوسی است در این خیابان قرار گرفته است. برای رفتن به این موزه میتوانید از خیابان چایکنار و پل قاری به خیابان ثقه الاسلام در سمت راست بپیچید. موزهی قاجار در سمت راست خیابان ثقه الاسلام، در خیابان فرعی شهریار و در کنار بیمارستان کودکان قرار گرفته است. در کنار این موزه، مدرسهی شیخ عطار قرار دارد.
مساحت کل این عمارت ۳۰۰۰ مترمربع است و ساختمان آن در دو طبقه ساخته شده که زیر بنای آن ۱۵۰۰ مترمربع است. ایوان آن ۱۶ ستون دارد که سرستونهای آن بسیار زیبا هستند.
عمارت امیر نظام گروسی در سال ۱۳۷۰ و با شمارهی ۱۷۴۹ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.