نقش فرش در توسعه گردشگری تبریز
نقش فرش در توسعه گردشگری تبریز
یکی از زیر ساخت های مهمی که صنعت گردشگری با محوریت فرش به آن نیاز دارد مجتمع تجاری تخصصی فرش می باشد که با طراحی اصولی و معماری خاص، می تواند تبدیل به بزرگترین مرکز عرضه و فروش فرش و تابلو فرش دستبافت تبریز در دنیا شود

بی شک یکی از زیباترین و با ارزش ترین صنایع دستی دنیا فرش می باشد و این افتخار از آن شهر تبریز است که زادگاه هنریست که شهرت جهانی دارد. شهر تبریز با هنر فرش خود در سال ۹۴ در عرصه جهانی خوش درخشید و از سوی شورای جهانی صنایع دستی به عنوان شهر جهانی بافت فرش انتخاب شد.

تمامی ممالک جهان اعتقاد به تاثیر متقابل صنایع دستی و صنعت گردشگری دارند. چرا که در عمل و تجربه به این نتیجه رسیده اند که صنایع دستی یکی از عوامل بسیار مهم و موثر در جلب و جذب گردشگر می باشد و تجربه خیلی از کشورها این را در عمل اثبات کرده است. حال این سوال پیش می آید که آیا صنعت فرش در توسعه گردشگری تبریز نقشی داشته است؟

شاید جواب دادن به این سوال زیاد سخت نباشد و به راحتی می توان گفت که ما از پتانسیل عظیم این هنر در صنعت گردشگری استفاده خوب و بهینه ای نکرده و گردشگری را با محوریت این هنر جذب نکرده ایم. مطمئنا توجه به این صنعت، نقش قابل توجهی در توسعه گردشگری و اقتصاد تبریز خواهد داشت و حتی می تواند در تبریز ۲۰۱۸ به تنهایی بار صنعت گردشگری تبریز را به دوش بکشد. ولی مطمئنا فرش تبریز بدون داشتن زیرساخت های لازم برای جذب توریست نقشی در رونق گردشگری نخواهد داشت.

در سال ۸۵ خبر احداث مرکز تجارت جهانی فرش تبریز موجی از امید را در بین فعالان صنعت فرش و گردشگری ایجاد کرد ولی متاسفانه این پروژه با پیشرفت اندکی که در آن زمان داشت چند سالی هست که بنا به دلایل نامعلوم نیمه کاره رها شده است. پروژه ای که میتوانست زیرساخت گردشگری این صنعت باشد متاسفانه مثل خیلی از پروژه های این شهر، به سرانجام نرسید.

در چند سال اخیر پروژهای مشارکتی و سرمایه گذاری ناموفق زیادی را در شهرداری تبریز شاهد بودیم. با یک جستجوی ساده در اینترنت لیست طویلی از پروژهای ناموفق مشارکتی شهرداری تبریز را که با تبلیغات و هیاهوی زیاد رسانه ای آغاز شده بود را می توان به راحتی پیدا کرد که به سرانجام نرسیده است. در کنار این پروژهای ناموفق پروژه های موفقی مثل مجتمع تجاری لاله پارک و هتل کایا را در تبریز شاهد بودیم که نقش موثر و قابل تقدیری در جذب گردشگر برای تبریز در چند سال اخیر داشته است. این نمونه های موفق اثبات می کند که می شود با انتخاب صحیح سرمایه گذار شاهد پروژه های موفق و تاثیر گذاری در صنعت گردشگری شهر بود.

حال این صنعت فرش تبریز است که نیازمند سرمایه گذاران موفق جهت انجام پروژهای مشارکتی و سرمایه گذاری در زیر ساخت های لازم برای توسعه گردشگری با محوریت فرش است. که مطمئنا بدون سرمایه گذاری در این زیرساخت ها صنعت فرش و صنعت گردشگری رشد و شکوفایی قابل توجهی را در شهر تبریز نخواهد داشت.
خوشبختانه در صنعت فرش سرمایه گذاران مطرح و بنامی از تبریز هستند که اکنون صنعت فرش و گردشگری بیش از هر زمانی به سرمایه گذاری این اشخاص نیازمند است.

یکی از زیر ساخت های مهمی که صنعت گردشگری با محوریت فرش به آن نیاز دارد مجتمع تجاری تخصصی فرش می باشد که با طراحی اصولی و معماری خاص، می تواند تبدیل به بزرگترین مرکز عرضه و فروش فرش و تابلو فرش دستبافت تبریز در دنیا شود.
مجتمعی که با داشتن امکاناتی مثل واحدهای تجاری و اداری، هتل، فود کورت ، رستوران های سنتی، سالن های نمایشگاهی، حراج فرش، همایش و …، سالانه هزاران توریست و تاجر خارجی و داخلی را روانه تبریز کرده و به یکی از جاذبه های گردشگری و مراکز مهم اقتصادی شهری تبریز تبدیل شود.

این امر مهم، همت بزرگ مسوولان محترم استانی همچون استاندار ، شهردار و نمایندگان مجلس و شورای شهر را می طلبد که با جذب سرمایه گذاران مطرح، این آرزوی دیرینه فعالان صنعت فرش و گردشگری را محقق سازند. و شاهد پروژه مشارکتی و سرمایه گذاری موفقی در این صنایع باشیم که مطمئنا باعث رونق قابل توجهی در صنعت فرش و گردشگری خواهد شد.

مهدی برادران