عصرتبریز، بهنام عبداللهی: «حتی در کالیفرنیا هم اگر چنین بارشی اتفاق بیفتد، اوضاع شهر چنین میشود». این دفاع شهردار تبریز درباره زیرساختهای شهر در بحرانهایی مثل سیل است که همین دیشب در برنامهای تلویزیونی مطرح کرد.
البته شاید مقایسه تبریز با کالیفرنیا چندان واقعی بنظر نرسد اما اگر به تحقیقاتی که در سالهای اخیر صورت گرفته توجه کنیم، میبینیم که تبریز یکی از آسیبپذیرترین کلانشهرهای خود ایران در بحرانها به شمار میآید و این را مدیرکل دفتر برنامهریزی و مدیریت توسعه شهری سازمان شهرداریها نیز تایید میکند.
فارغ از این اظهار نظرها، اینکه تبریز چقدر برای بحرانهایی مثل سیل آماده است، عصر روز شنبه، ۲۲ اردیبهشتماه، با بارش شدید باران و بهراه افتادن سیلی خطرناک در سطح شهر، شفافسازی شد.
شاید مدت زمان بارش به یک ساعت هم نرسید اما شدتی که داشت باعث شد در معابر شهر آبگرفتگی اتفاق بیفتد و همین آبگرفتگیها به سیل منجر شدند.
«ابتدا رعدوبرقهایی با صداهای بلند و ترسناک و سپس بارشی شدید. از پنجره که بیرون را نگاه میکردم، دیگر نمیشد زیاد دوردستها را دید چون بارش مدام باران، جلوی دید را گرفته بود؛ حدس زدم اوضاع شهر باید به هم ریخته باشد و ترافیک و آبگرفتگی… .»
اینها توصیف یک شهروند تبریزی از بارش شدید باران در عصر روز شنبه است. البته شاید صدای رعد و برق و جلوهی خشمگین ابرها در ابتدا ترسناک بنظر برسد، اما این ترس فقط تا ساعت ۷:۳۰ دوام آورد. پس از آن، این چهره شهر بود که ترسی غمگین را در کوچه پس کوچهها و خیابانها تا پاسی از شب جاری میکرد.
در حوالی مرکز شهر، آب گلآلودی از جویبارها سرریز شده بود و علاوهبر پیادهروها، بر خیابانها نیز متعرض میشد. ماشینها به کندی حرکت میکردند و اگر کسی نمیخواست ماشینش تا سقف در آب گلآلود فرو برود، باید متوقف میشد.
عابران پیاده که موقع بیرون آمدن از منزل یا محل کار انتظار چنین بارشی را نداشتند، هرکدام به طریقی میخواستند خودشان را از معرکه بیرون بکشند. مغازههایی که همکف با پیادهرو بودند میزبان آبی ناخوانده شده بودند که در اثر سیلاب به درون مغازه تعرض میکرد.
کف خیابان عباسی که یکی از مهمترین و محوریترین خیابانهای تبریز است، کاملا به رنگ خاک سرخ درآمده بود. سخت بود که عنوان پایتختی گردشگری جهان اسلام را لابهلای این همه آب و گل دید.
تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری و پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال ۲۰۱۸ انتخاب شده است اما سیلی که عصر شنبه رخ داد برای کسی که در جایگاه یک گردشگر در خیابانها و معابر شهر حضور یافت، این عنوان را زیر سوالی از آب برد.
کاربران در فضای مجازی به شدت زیرساختهای تبریز را مورد انتقاد قرار دادند و از هشتگ «تبریز۲۰۱۸» برای بیان تاسفشان استفاده کردند.
به عقیده شهروندان وقتی باران نیمساعتی شهر را به هم میزند و مردم را دچار مشکلات فراوان میکند، پس یا مدیریت بحران در این شهر ضعیف است و یا زیرساختها فراهم نیستند. جواب هرکدام که باشد، تاسفبرانگیز است.
فریدون بابایی اقدم عضو شورای شهر تبریز و رئیس کمیسیون خدمات شهری، در پاسخ به این انتقادها میگوید: «مدیریت بحران بحث گستردهای است اما در مورد اخیر که بارش باران و مهار آبهای سطحی بود، ما شاهد آن بودیم که متاسفانه در مدیریت آنها با مشکل مواجه هستیم».
وی توضیح میدهد: «تراکم شهر و جمعیت شهروندان رفته رفته افزایش پیدا کرده اما به نسبت آنها زیرساختهای شهر ارتقا پیدا نکردهاند.»
به عقیده بابایی اقدم، اینکه محلهها به مرور زمان به هم چسبیدهاند و از مجاریهای ۴۰ یا ۵۰ سال پیش استفاده میکنند، باعث میشود که امروز بگوییم ظرفیت لازم را برای این حجم از بارش در شهر نداریم …
وی از طرح «گوزل تبریزیم» سخن به میان میآورد و میگوید در قالب این طرح کارهای خوبی انجام شده است.
بابایی اقدم مطرح میکند: «بعد از این بارش شدید در شورا پیشنهاد دادم که طرح جامع هدایت و دفع آبها در کمیسیون مربوط به صورت جدی پیگیری شود. هرچند تمهیداتی انجام شده اما اینکه ۱۰ دقیقه بارش مداوم شهر را به چنین اوضاعی میاندازد، نگران کننده است و باید موضوع را جدیتر گرفت».
او در پاسخ به منتقدانی که پای «تبریز۲۰۱۸» را در چنین موضوعاتی به وسط میکشند، تاکید میکند: «رویداد «تبریز۲۰۱۸» یک رویداد فرهنگی و گردشگری است و ربطی به زیرساختها ندارد. این اوضاع مرحله به مرحله به وجود آمده و حالا باید مرحله به مرحله هم حل شود. باید ارادهای قوی در شورا حاکم شود».
اما تعداد زیادی از مسئولان استانی و شهری همواره تاکید داشتهاند که محوریت کارهایی که به مناسبت «تبریز۲۰۱۸» صورت میگیرد، باید توسعه زیرساختها باشد.
رویداد «تبریز۲۰۱۸» ۵ اردیبهشتماه با حضور رئیس جمهور افتتاح شد و اولین برنامهای که بعد از افتتاحیه بدون برنامهریزی مسئولان اجرا شد، همین بارش و سیل بود.
باید منتظر بمانیم و ببینیم سیل اخیر چقدر توانسته مسیر تفکر مسئولان شهری را تغییر دهد. آیا در تقویم برگزاری برنامههای «تبریز ۲۰۱۸» که هیچگاه منتشر نشد، تقویت زیرساختها در اولویت قرار میگیرد؟
انتهای پیام/
- منبع خبر: مهر