سازوکار قانونی برای احداث ویلا تعریف شود
سازوکار قانونی برای احداث ویلا تعریف شود
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی گفت: اگر در جامعه نیاز به احداث ویلا هست باید سازوکار قانونی برای آن تعریف شود تا زمینه تخلف ایجاد نشود.

به گزارش عصرتبریز، جواد رحمتی در جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان آذربایجان شرقی، با اشاره به برخی از قوانین و مقرراتی که در سال‌های گذشته برای برخورد با حفر چاه‌های غیرمجاز تصویب شده است، گفت: با این وجود، روند تخلفات در این حوزه ادامه دارد که نشان می‌دهد قوانین بازدارنده نبوده و دستگاه‌های متولی وظایف خود را به‌درستی انجام نداده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: ضوابط و قوانین این حوزه کاملاً مشخص است و اگر تخلفی هم صورت گرفته به دلیل چشم‌پوشی دستگاه‌های مسئول بوده است؛ چطور امکان دارد که ۲۳ هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان حفر شود و برخوردی با آن‌ها صورت نگیرد.

رحمتی ادامه داد: چشم‌پوشی از تخلفات، جرم را به یک مسأله عمومی و اجتماعی تبدیل می‌کند که برای برخورد با آن، ناچار به اقدامات فراقانونی می‌شویم؛ درحالی‌که اگر از ابتدا اجازه تخلف داده نمی‌شد نیازی به اقدامات بعدی هم نبود.

معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه تعداد قابل توجهی از چاه‌های غیرمجاز در ویلاهای واقع در زمین‌های کشاورزی حفر شده است، افزود: قطعاً ساخت این ویلاها نیز بدون مجوز بوده و اگر جهاد کشاورزی به وظایف خود در جلوگیری از تغییر کاربری اراضی عمل می‌کرد تخلفات بعدی مانند حفر چاه غیرمجاز نیز اتفاق نمی‌افتاد.

وی افزود: این مسأله نشان می‌دهد که بزرگ‌ترین مشکل ما عمل نکردن دستگاه‌ها به وظایف قانونی است و اگر این مشکل حل نشود و یکپارچگی و عزم عمومی در مجموعه ادارات نباشد، تخلفات همچنان ادامه خواهد داشت.

رحمتی گفت: مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز به‌تنهایی کافی نیست، بلکه مجموعه عوامل اجرایی باید در کنار هم باشند و اجازه تخلف را از همان ابتدا ندهند.

معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی همچنین اجرای طرح کاداستر (حدنگاری یا تعیین محدوده‌های مالکیتی) و تهیه بانک اطلاعاتی از نقاطی که برداشت غیرمجاز آب صورت می‌گیرد را در جلوگیری از تخلفات مؤثر دانست و گفت: تنها خواسته ما این است که دستگاه‌ها به وظایف قانونی خود عمل کنند.

وی همچنین با تأکید بر نگاه کارشناسی به مسائل و به رسمیت شناختن مطالبات عمومی، اظهار کرد: با پاک کردن صورت مسأله هیچ‌چیز حل نمی‌شود؛ اگر در جامعه نیاز به احداث ویلا هست باید سازوکار قانونی برای آن تعریف شود تا زمینه تخلف ایجاد نشود.

رحمتی افزود: مشابه همین مسأله در بحث حاشیه‌نشینی هم اتفاق افتاده است؛ پدیده سکونت‌گاه‌های غیررسمی به دلیل به رسمیت نشناختن پدیده مهاجرت اتفاق افتاده و زمینه ساخت‌وسازهای غیرمجاز در حاشیه شهرها را فراهم کرده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی هم در این جلسه تعداد کل چاه‌های حفرشده در استان را ۵۲ هزار و ۴۷۸ حلقه و میزان تخلیه آن‌ها را یک میلیارد و ۱۱۷ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۲۹ هزار و ۳۴۰ حلقه دارای مجوز است.

یوسف غفارزاده با بیان اینکه ۳۴۱۸ چاه در داخل ویلاها حفر شده است، افزود: متأسفانه به دلیل اینکه اکثر تخلفات در داخل محدوده‌های محصور اتفاق می‌افتد امکان پایش آن‌ها وجود ندارد.

وی همچنین گزارشی از وضعیت بارش‌ها و تراز آب‌های زیرزمینی استان ارائه کرد و گفت: از ابتدای سال آبی جاری، ۳۶۵ میلی‌متر بارش در سطح استان داشته‌ایم که نسبت به مدت مشابه قبل، ۲٫۵ درصد و نسبت به درازمدت، ۳۱ درصد افزایش نشان می‌دهد.

غفارزاده با بیان اینکه حجم ورودی ۱۰ سد بزرگ استان نسبت به سال قبل، ۷۷ درصد افزایش داشته است، افزود: تراز و حجم آب زیرزمینی نیز در اکثر حوضه‌ها افزایش یافته است.

در این جلسه برنامه عملیاتی پیشنهادی سازگاری با کم‌آبی استان نیز مطرح و مورد بحث و تبادل‌نظر قرار گرفت.