استاد دانشگاه تبریز: پدیده ال نینو در شمال و شمال غرب کشور اثرات محسوسی نخواهد داشت
استاد دانشگاه تبریز: پدیده ال نینو در شمال و شمال غرب کشور اثرات محسوسی نخواهد داشت

عصر تبریز: رییس مرکز سنجش از دور دانشگاه تبریز گفت: پدیده دور پیوندی ال نینو در شمال و شمال غرب کشور اثرات محسوسی نخواهد داشت. دکترعلی اکبر رسولی روز دوشنبه در نشست کارگروه بلایای جوی و توفان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه عمده علت تغییر زمان و مکان بارش ها تغییر اقلیم است ، […]

عصر تبریز: رییس مرکز سنجش از دور دانشگاه تبریز گفت: پدیده دور پیوندی ال نینو در شمال و شمال غرب کشور اثرات محسوسی نخواهد داشت.

دکترعلی اکبر رسولی روز دوشنبه در نشست کارگروه بلایای جوی و توفان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه عمده علت تغییر زمان و مکان بارش ها تغییر اقلیم است ، اظهار کرد: تغییرات اقلیم تاثیر بیشتری نسبت به پدیده ال نینو دارد.

وی تغییر رژیم بارش از جمله بارش برف در بهار و باران در زمستان را نشانه تغییر اقلیم عنوان کرد و افزود: تغییرات مکانی بارش ها در یک منطقه جغرافیایی هم به دلیل تغییر اقلیم است.

استاد دانشکده جغرافیای دانشگاه تبریز با بیان اینکه دانش و فناوری لازم برای بررسی و پیش بینی های هواشناسی در کشور وجود دارد ، اظهار کرد: نیازمند همفکری بیشتر برای تولید دانش کاربردی هستیم.

دکتر رسولی با اشاره به اینکه تحلیل درست داده ها نیازمند اطلاعات به هنگام است ، برایجاد مرکز دائمی پایش اطلاعات هواشناسی در تبریز تاکید کرد.

مدیرگروه اقلیم شناسی دانشکده جغرافیای دانشگاه تبریز هم دراین نشست با بیان اینکه پدیده دور پیوندی ال نینو یکی از ۱۳ پدیده دور پیوندی شناسایی شده است ، گفت: تاثیرات این پدیده را به تنهایی نمی توان بررسی و حکم صادر کرد بلکه باید به همراه سایر پدیده ها بررسی شود .

بهروز ساری صراف با اشاره به اینکه بارش مناسب پاییز سال گذشته موجب کاهش انتشار ریزگردهای دریاچه ارومیه شد ، خاطرنشان کرد: توفان های ریزگردی درغرب و شمال غرب ایران دارای دوره های افزایشی و کاهشی به نسبه منظمی است که به دوره های فعال و غیرفعال شناخته می شود .

وی با بیان اینکه از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ میلادی دوره فعال توفان های ریزگردی بوده است و سالانه شاهد بیش از ۳۰ روز توفانی بوده ایم ، گفت: در حال حاضر در دوره میانه غیرفعال با کمتر از۱۰ روز توفانی هستیم .

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه دوره فعال یا غیرفعال این توفان ها پنج تا شش سال است ، بر ضرورت بررسی علمی اثربخشی الگوهای دور پیوندی در فعالیت توفان های ریزگرد دریاچه ارومیه به منظور آمادگی مقابله با این توفان ها تاکید کرد.

مدیرکل هواشناسی استان با اعلام اینکه بررسی ۲۸ ساله بارش های استان از جمله دوره های متاثر از پدیده ال نینو نشانگر تاثیر معنی دار این پدیده بر بارش های استان نیست اظهار کرد: بر اساس اطلاعات آماری انتظار افزایش ناهنجار بارش و سرما ناشی از این پدیده را نداریم .

فرخ مطلبی فر ، وضعیت بارش های استان را تا پایان آذرماه سالجاری نرمال و کمی بیش از نرمال پیش بینی کرد و گفت: در مورد دما هم تغییرات محسوسی انتظار نمی رود.

وی با انتقاد از طرح غیرکارشناسی این موضوع توسط ارگان های غیرمسئول که موجب ایجاد نگرانی در جامعه می شود، گفت: بررسی بارش های مهر ماه سال جاری نشان می دهد بارش های استان نسبت به سال گذشته ۷۶ درصد کاهش یافته است.

خلیل ساعی مدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان شرقی هم در این نشست اعلام کرد: با وجود اینکه احتمال اثرات شدید این پدیده اقلیمی دراین استان وجود ندارد ، گفت: درصدد هماهنگی و آماده سازی لازم برای مقابله با اثرات این پدیده از جمله سیل و سرمای شدید هستیم.

ال نینو یکی از چرخه های مشهور آب و هوایی جهان است که هر دو تا هفت سال یک بار باعث ایجاد ناهنجاری های بزرگی درآب و هوای سیاره زمین می شود .

از جمله این ناهنجاری ها می توان به سیلاب های ناگهانی و خشکسالی اشاره کرد.

عده ای از کارشناسان با توجه به تاثیر پدیده ال نینیو در زمستان سرد سال ۱۳۸۶ ، معتقدند در سال جاری هم این پدیده دور پیوندی دراقیانوس آرام حاکم بوده و می تواند موجب کاهش دما و افزایش بارش در کشور ما شود.

این در حالی است که بر اساس گزارش سازمان هواشناسی ، سرمای شدید زمستان ۱۳۸۶ با لانینا همراه بوده است که طی آن دمای هوای تهران برای حدود ۱۰ روز متوالی زیر صفر بود و کمینه دما نیز طی یک ماه زیر صفر باقی ماند و کمترین آن به منفی ۱۱ درجه سانتی گراد رسید.

بر اساس این گزارش ، مرکز ملی اقلیم شناسی سازمان هواشناسی کشور از سه ماه گذشته در پیش بینی ماهیانه و فصلی خود که همواره در هفته دوم هر ماه صادر می شود به رخداد ال نینوی قوی امسال اشاره کرده و با توجه به اثر آن بر شرایط جوی، پیش بینی فصلی، بارش و دما طی پائیز و زمستان را در سطح کشور با متن و نقشه ارائه کرده است.

مطابق پیش بینی فصلی این مرکز، برای پاییز امسال با توجه به اثر ال نینو، بارش با آغازی زودتر از فصل و با گرایش به نرمال یا بیش از نرمال پیش بینی شده است.

همچنین میانگین دمای حدود یک درجه سانتی گراد بیش از نرمال ۵۰ ساله برآورد شده است که با توجه به روند افزایش چند دهه اخیر، انحراف چندانی از دمای فصل ندارد.

منبع: ایرنا