سرنوشت سگ‌های بلاصاحب تبریز به کجا رسید؟
سرنوشت سگ‌های بلاصاحب تبریز به کجا رسید؟
یکی از بزرگترین معضلات شهرها از جمله شهر تبریز، سگ‌های بلاصاحب است که سبب ایجاد رعب و وحشت در میان شهروندان شده و ناقل بیماری‌های مختلفی نیز می‌باشد.

به گزارش عصرتبریز؛ اسرا درویشی: امروزه به هر سمت و سویی در هر خیابانی از شهر چه بالاشهر چه پایین‌شهر دقت کنیم، سگ‌های ولگرد بی‌صاحب به چشم می‌خورند که تهدید بزرگی برای سلامتی شهروندان محسوب می‌شوند به‌ویژه زمانی که دسته جمعی می‌روند، رعب و وحشت در چشمان سالمندان و زنان به چشم می‌خورد.

وجود این سگ‌ها نه تنها باعث رعب و وحشت می‌شود، بلکه ناقل آلودگی و بیماری‌های بسیاری است، بیماری‌هایی چون هاری، کرم انگلی و بیماری‌های مشترک انسان و حیوان که باعث شده وجود آزادانه سگ‌ها به‌عنوان یک تهدید برای انسان و جامعه به شمار بیاید و این معضل را تبدیل به یک فاجعه‌ای دردناک کرده است.

البته بخشی از این سگ‌های بلاصاحب را می‌توان ناشی از حمایت دوستداران حیوانات عنوان کرد چراکه این افراد بدون در نظر گرفتن سلامت و امنیت شهروندان، ادعای حیوان دوستی کرده و در حمایت از آنها، در راستای افزایش جمعیت آنها قدم برمی‌دارند.

سالانه موارد بسیاری از حمله‌ی سگ‌ها به انسان‌ها به‌ویژه کودکان گزارش می‌شود که در بسیاری از موارد منجر به مرگ یا زخمی شدن شدید انسان شده است.

مریم زمانی، این شهروند تبریزی در این خصوص به خبرنگار عصر تبریز می‌گوید: این روزها جمعیت سگ‌ها افزایش یافته و سبب وحشت ما می‌شوند به‌ویژه پس از غروب آفتاب، دیگر هیچ امنیتی نداریم.

او ادامه می‌دهد: از مسئولین درخواست می‌کنیم فکری به حال این معضل بکنند چراکه پای سلامت و امنیت شهروندان در میان است.

علی خاکی پور، این جوان تبریزی نیز با اشاره به ترسناک بودن سگ‌های بزرگ می‌افزاید: برخی از این سگ‌ها جثه بزرگی دارند و دسته‌جمعی هم حرکت می‌کنند و با دیدن آنها شدیداً می‌ترسیم، اما چاره‌ای نیست.

او خاطرنشان می‌کند: باوجود اینکه یک مرد هستم، اما شب‌ها حتی توان بیرون رفتن از خانه را هم ندارم، جمعیت آنها به شدت افزایش یافته و از نظر بهداشتی نیز معضلات بسیاری را ایجاد می‌کنند.

بهزاد راستی نیز با تاکید بر آلوده بودن این سگ‌ها، یادآور می‌شود: بیماری‌های بسیاری از طریق سگ‌ها به انسان منتقل می‌شود، اداره‌کل دامپزشکی و شهرداری تبریز به این موضوع توجه ویژه‌ای داشته باشند.

او ادامه می‌دهد: ۴۴ سال دارم و با این حال از سگ‌ها می‌ترسم البته آنها هیچ تهدیدی برای امنیت انسان ندارند و اگر کاری به کار آنها نداشته باشیم، کاری با ما ندارند اما در هر صورت زنان و کودکان از آنها می‌ترسند و باید فکری به حال آنها کرد.

 

پناهگاه حیوانات شهری توسط شهرداری تبریز احداث می‌شود

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری تبریز در این خصوص می‌گوید: خوشبختانه با دستور شهردار تبریز مرکز مجهزی در پناهگاه حیوانات شهری شهرداری تبریز در حال احداث است که بلافاصله بعد از تکمیل آن بخشی از عملیات عقیم سازی و ریکاوری در این مرکز اجرا خواهد شد.

حبیبه هراتی ادامه می‌دهد: در این مرکز بخش‌های مختلف مورد نیاز برای درمانگاه حیوانات پیش‌بینی و طراحی شده است و بعد از تکمیل برای ساماندهی و عقیم سازی سگ‌های بلاصاحب و حیوانات شهری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

 

زنده گیری سگ‌های ولگرد با پیستول‌های بیهوشی انجام می‌شود

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری تبریز نیز در خصوص زنده‌گیری و دورسازی سگ‌های بلاصاحب می‌گوید: زنده‌گیری و دورسازی سگ‌های بلاصاحب در تبریز توسط اکیپ‌های زنده گیری مناطق صرفا با استفاده از پیستول‌های بیهوشی انجام می‌شود.

جواد صدیقی در خصوص وضعیت عقیم سازی سگ‌های بلاصاحب، اظهار می‌کند: اکنون در مرحله عقد قرارداد با پیمانکار برای اجرای عقیم‌سازی سگ‌های بلاصاحب هستیم و پیش‌بینی می‌شود طی هفته‌های آینده عقیم‌سازی سگ‌های بلاصاحب توسط پیمانکار مربوطه شروع شود.

او می‌افزاید: همزمان با استعلام پیمانکار برای عقیم‌سازی، در حال احداث سایت مخصوص و پناهگاه حیوانات شهری هستیم که با تکمیل آن، کلیه‌ی مراحل عقیم سازی و در این سایت انجام می‌شود.

صدیقی با اشاره به اینکه بهترین راه کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب و کاهش زاد و ولد آنها، از دسترس خارج کردن پسماندهای غذایی و منابع تغذیه این حیوانات است،  خاطرنشان می‌کند: توصیه می‌شود از رهاسازی پسماندهای مواد غذایی در دسترس حیوانات خودداری شود چراکه در دسترس بودن این پسماندها به‌عنوان غذا باعث افزایش بی‌رویه زاد و ولد حیوانات می‌شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار تبریز در رابطه با غذارسانی به سگ‌ها می‌گوید: غذارسانی شهروندان به سگ‌ها از روی حیوان دوستی و طبیعت دوستی است که در ظاهر امری خوشایند است، اما سبب افزایش انفجاری تعداد سگ‌ها می‌شود که مستقیماً تعادل زیست محیطی را بر هم زده و باعث صدمه غیر قابل جبران به سایر گونه‌های حیات‌وحش در پیرامون شهرها شده است.

 

معضلات محیط زیست سگ‌های بلاصاحب قابل چشم‌پوشی نیست

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در ارتباط با معضلات محیط زیستی این سگ‌ها به خبرنگار عصر تبریز می‌گوید: سگ‌های ولگرد چالش‌های بسیاری را برای شهر و محیط زیست ایجاد می‌کنند و بزرگترین معضل آنها، مسائل بهداشتی و ایمنی است که گاهی منجر به بیماری مشترک میان انسان و حیوانات می‌شود که خطرناک است و در اکثر موارد نیز سبب مرگ انسان‌ها می‌شود.

داود غنی پور با بیان اینکه حیوان ولگرد مفهومی در کشورهای دیگر ندارد و تنها در ایران، ترکیه و هندوستان وجود دارد، ادامه می‌دهد: افزایش تعداد سگ‌های ولگرد امنیت شهر را مختل کرده است، اما در قوانین دیگر کشورها هیچ حیوانی ولگردی حق ندارد که در شهر حرکت کند و اگر خسارتی بزند، تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرد؛ بنابراین باید ساماندهی شود و در جامعه و محیط شهری هر حیوانی یک صاحب داشته باشد تا اعمال او را پیگیری کند.

او می‌افزاید: معضل بعدی این سگ‌ها، اخلال در زنجیره حیاتی و اکولوژیک شهری است، زمانی که در شهر حرکت می‌کنند، به گونه‌های دیگر حیات وحش آسیب وارد می‌کنند همچنین در ایران، بالاشهری‌ها خوراک حیوانات پایین شهر را تامین می‌کنند که این امر به مردم آن محله آسیب می‌رساند.

او خاطرنشان می‌کند: سگ‌های ولگرد محیط زیست شهری و امنیت فیزیکی شهروندان به‌ویژه افراد ضعیف را در مخاطره قرار می‌دهد و امنیت آنها به خطر می‌افتد و نمی‌توانند از خود دفاع کنند که اگر فردی را تنها پیدا کنند، حمله کرده و او را میدرند.

غنی پور یادآور می‌شود: غذا دادن بدون مسئولیت به حیوانات یکی‌دیگر از چالش‌های ما است که متاسفانه به تازگی در شهرها باب شده است و سنت نذر غذا نیز به حیوانات دیده می‌شود، اما در هر نقطه‌ای از دنیا اگر غذا رسانی شود، فرد جریمه می‌شود.

او تاکید می‌کند: سگ‌های ولگرد منشأ انواع بیماری بوده و بالقوه خطرناک هستند حتی گاها گروهی حرکت کرده و به حیات وحش آسیب می‌رسانند که اگر مدیریت پسماند ضعیف باشد و زباله انباشت شود، مواد غذایی در اختیار حیوانات گوشتخوار قرار گرفته و جمعیت آنها را افزایش می‌دهد.

او ادامه می‌دهد: سگ‌های ولگرد برای جمعیت انسانی، حیات وحش و تنوع زیستی یک منطقه خطرناک هستند و اکنون حیوانی که صاحبی ندارد، باید حذف شود چراکه حیوانات صاحب‌دار آموزش دیده‌اند؛ به‌عنوان مثال می‌دانند فضولات خود را کجا تخلیه کنند، اما حیوانات بلاصاحب اینگونه نیستند و فضولات آنها خطرناک بوده و خود از عوامل بیماری‌زا است و زمانی که خشک شود، پودر شده و وارد هوا می‌شود و به سلامتی افراد آسیب می‌رساند.

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی متذکر می‌شود: با وجود سگ‌های ولگرد، امنیت افراد تامین نیست و در شهر ما نیز گزش سگ‌ها افزایش یافته است و به آمار وحشتناک در کشور رسیده‌ایم و فوق‌العاده برای جوامع انسانی و حیات وحش خطرناک هستند.

او می‌گوید: تنها راه مقابله این است که جرائم سنگینی برای افراد در نظر گرفته شود و با افرادی که غذارسانی می‌کنند، برخورد قاطعانه‌ای شود که اگر حیوانات دوست هستند، این حیوانات را بر عهده بگیرند.

او می‌افزاید: افرادی که سگ به آنها حمله می‌کند، تا آخر عمر این آسیب روانی را با خود به همراه دارند؛ بنابراین باید تعیین تکلیف شوند و مورد مهم بعدی نیز مدیریت پسماند است.

غنی پور یادآور می‌شود: اگر حیوانات در امنیت و آسایش باشند، جمعیت آنها افزایش می‌یابد؛ بنابراین باید غذارسانی نشده و پناه داده نشوند تا جمعیت آنها تعدیل شود.

 

سگ‌های ولگرد؛ تهدید بزرگ جان انسان

مدیر کل دامپزشکی آذربایجان شرقی نیز در خصوص این سگ‌های بلاصاحب می‌گوید: اداره کل دامپزشکی استان بارها معضل سگ‌های ولگرد را از سوی مسئولان ذی‌ربط مطالبه کرده است چراکه در انتقال بیماری‌های مشترک میان انسان و حیوان چون هاری، کیست هیداتیک و بیماری‌های انگلی موثر بوده و حتی منجر به مرگ انسان نیز می‌شوند.

امیرحسین بهداد ادامه می‌دهد: سگ‌های ولگرد یکی از عوامل مهم در انتقال بیماری‌ها هستند و متولیان امر باید جدی‌تر عمل کنند چراکه شاهد هستیم در نقاط مختلف شهر افراد مورد حمله سگ‌ها قرار می‌گیرند و این حیوان گزیدگی می‌تواند منجر به تلفات انسانی شود.

او می‌افزاید: متولیان امر مانند شهرداران مناطق مختلف حتما این موضوع را در دستور کار خود قرار دهند و در راستای ساماندهی سگ‌های بلاصاحب اقدامات لازم را انجام دهند البته این مهم، نیازمند یک سری فرهنگ‌سازی‌ها است.

او با اشاره به افراد سودجو خاطرنشان می‌کند: تعدادی از افراد در بحث سگ‌های ولگرد از احساسات و عواطف انسانی سواستفاده می‌کنند البته شاید بقیه هم دلشان بسوزد و به سگ‌ها غذا بدهند که اگر پای سودجویی و روابط نامشروع در میان نباشد، مشکلی ندارد، اما تعدادی افراد به صورت هدفمند این عمل را انجام می‌دهند و از اقصی نقاط دنیا به حساب آنها پول واریز می‌شود و جوّی ایجاد کرده‌اند که حتی مسئولین هم توانایی رسیدگی به آنها را ندارند.

بهداد یادآور می‌شود: هدف ما این نیست که سگ‌های بلاصاحب را از بین ببریم بلکه باید آنها را ساماندهی کرد البته اخیرا اقداماتی انجام شده است و آنها را جمع‌آوری کرده و عقیم سازی خواهند کرد که امیدواریم در راستای این اقدام ارزشمند، سگ‌های بلاصاحب ساماندهی شوند و دیگر با زاد و ولد تعداد آنها افزایش نیابد و تهدیدی برای امنیت زیستی انسان‌ها نداشته باشند.

او در ادامه بیان می‌کند: مسئولین ذی‌ربط برای جلوگیری از مداخلات در اکوسیستم انسانی و حیوانی باید یک سری مراکز فرهنگی تبیین کنند چراکه حتی زمانی که مسئولین در خصوص ساماندهی این سگ‌ها بحث می‌کنند، اکثر افراد رفتار ناشایستی نسبت به او نشان می‌دهند.

او همچنین تاکید می‌کند: در کنار این اقدامات، در اقدامی قانونی اداره کل دامپزشکی استان وظیفه دارد سگ‌های صاحب‌دار را بر علیه بیماری هاری واکسینه کند، اما در پیشگیری از بیماری هاری با شهرداری‌ و سازمان پسماند هماهنگی‌های لازم انجام شده و سگ‌های جمع‌آوری شده را نیز واکسینه کرده‌ایم.