به گزارش عصرتبریز، “فریز رزاییف” در مصاحبه با روزنامه اسرائیلی “معاریو” ادامه داد باکو از دخالت در نزاع دیگر کشورها خودداری میکند. او تاکید کرد به اسرائیل اجازه نمیدهیم از خاک ما برای حمله به ایران استفاده کند.
وی افزود: جمهوری آذربایجان از بیطرفی و خودداری از دخالت در نزاع دیگر کشورها محفاظت میکند.
معاون وزیر خارجه آذربایجان ادامه داد: ما تلاش میکنیم با ایران براساس احترام متبادل، روابط داشته باشیم. سرنوشت ما زندگی در کنار یکدیگر است.
در روزهای اخیر مقامات ارشد نظامی اسرائیل به احتمال گزینه نظامی در برابر برنامه هستهای ایران اشاره کرده اند.
این سخنان معاون وزیر خارجه آذربایجان در زمانی مطرح میشود که روابط تهران – باکو به شدت تنشآلود است. جمهوری آذربایجان بعد از حمله مسلحانه به سفارتش در تهران آن را تعطیل و شماری از دیپلماتهای ایرانی را از باکو اخراج کرد.
این مقام ارشد جمهوری آذربایجان توضیح داد باکو به سیاست خارجیاش افتخار میکند. آذربایجان بهعنوان یک کشور سکولار، به شدت با دخالت افراطگرایی دینی در روابط بینالمللی مخالف است.
رازاییف همچنین گفت که باکو در بازسازی روابط میان اسرائیل و ترکیه، مشارکت داشت.
وی افزود: اسرائیل و ترکیه، هر یک به تنهایی دوست قدیمی آذربایجان هستند. هنگامی که اختلاف میان دو دوست ایجاد شد هر آنچه توانستیم برای کمک به ایجاد زبان مشترک و دستیابی به تفاهم انجام دادیم؛ تفاهمی که از ثبات و همکاری منطقهای حمایت کند.
معاون وزیر خارجه آذربایجان در این هفته بصورت رسمی به تلآویو سفر کرد. هدف اعلامی از این سفر، شرکت در کنگره هرتسلیا بود. این کنگره با محوریت مسئله ایران و با حضور چهرههای برجسته سیاسی – امنیتی از جمله فرمانده ارتش و رئیس شواری امنیت ملی اسرائیل برگزار شد.
هرتسی هلیفی فرمانده ارتش اسرائیل در این نشست گفت اسرائیل قدرت حمله به ایران را دارد. او همچنین هشدار داد اتفاقات منفی در افق آینده دیده میشود که میتواند منجر به مهار نظامی ایران شود.
در واکنش به این موضوع، سخنگوی ارتش اسرائیل گفت این سخنان فرمانده ارتش، به معنی وجود برنامه یا قصد حمله نظامی به ایران نیست.
جمهوری آذربایجان یکی از ۴ همسایه زمینی ایران است که با اسرائیل روابط رسمی و دیپلماتیک دارد. به تازگی روابط باکو – تلآویو شاهد گسترش بود و برای اولین بار جمهوری آذربایجان، در تلآویو سفارت افتتاح کرد این در حالی است که سه دهه قبل، سفارت اسرائیل در باکو مستقر بود.
دو طرف همچنین دارای روابط نظامی – امنیتی گستردهای هستند. جمهوری آذربایجان متهم به همکاری با اسرائیل علیه ایران است اما مقامات باکو این اتهام را رد میکنند.
رسانههای غربی و اسرائیلی همچنین از انتقال گسترده سلاح از اسرائیل به جمهوری آذربایجان خبر میدهد. اسرائیل در جنگ قرهباغ هم از جمهوری آذربایجان حمایت کرد. پهپادهای ساخت اسرائیلی، یکی از تسلیحات اصلی مورد استفاده جمهوری آذربایجان در جنگ با ارمنستان بود.
برنامه سفر مقامات اسرائیلی به امریکا برای گفتگو درباره ایران
مشاور امنیت ملی امریکا قصد دارد در هفته آینده با سفر به واشنگتن، با مقامات امریکایی درباره ایران گفتگو کند.
سایت خبری امریکایی اکسیوس به نقل از مقامات امریکایی و اسرائیلی نوشت هیاتی شامل مشاور امنیت ملی اسرائیلی (تساحی هنگبی) و وزیر امور استراتژیک اسرائیل (رون دیرمر) با سفر به امریکا درباره موضوع هستهای ایران گفتگو کنند. روابط اسرائیل – سعودی هم دیگر موضوع این سفر است.
همزمان سخنگوی وزارت خارجه امریکا (سامویل وربرگ) در مصاحبه با الجزیره گفت امریکا همچنان به راه حل دیپلماتیک برای پرونده هستهای ایران ایمان دارد.
قبل از این هم سایت اکسیوس نوشته بود مقامات امریکایی به طرف اسرائیلی پیشنهاد کرده بودند دوطرف وارد برنامهریزی مشترک نظامی درباره ایران شوند اما تلآویو به این پیشنهاد با دیده شک و تردید مینگرد.
- منبع خبر: عصرایران