به گزارش عصرتبریز، روزنامه ایران با حسین قریبی، صاحبنظر دیپلماسی اقتصادی گفتوگو کرده است.
به گزارش ایران، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- FATF یک سازمان استانداردسازی بینالمللی است. حتی اگر در یک زمان احتمالی درباره تحریمها تصمیمگیری شود، مسأله FATF همچنان به قوت خود باقی خواهد بود. به این دلیل که در صورت از میان رفتن تحریمها، اگر شرکتها، بانکها و دولتهایی بخواهند با ایران کار کنند، باز هم با FATF روبهرو خواهند بود که به آنان میگوید به دلیل عضو نبودن ایران در این نهاد، شرکتها باید با ملاحظات بیشتر و دقت مضاعفی نسبت به یک مشتری معمولی با ایرانیها کار کنند.
- درست است که در وضعیت تحریمی، عادی شدن شرایط ما در FATF کمک زیادی به مناسبات بانکی نخواهد کرد، اما مهم است در نظر داشته باشیم که تحریم یک مسأله سیاسی است که میتواند با تصمیمات سیاسی رفع شود. اما FATF یک امر فنی، کارشناسی و یک فرآیند زمانبر است. یعنی اگر قرار باشد برای خروج از فهرست سیاه FATF پیشرفتی حاصل شود، باید از حالا مقدمات آن فراهم شده و هرچه زودتر به شرایط عادی برسیم. همانطور که در دوره برجام، بهرغم گشایش در تحریمها، FATF بود که به عنوان معضل جدید پیش روی تجارت خارجی ایران مطرح شد. بنابراین باید از این تجربه درس بگیریم.
- باید توجه داشت که در هر صورتی، نظام مالی جهانی به هم پیوسته و یکپارچه است و این یکپارچگی، یکسانسازی رویهها و استانداردسازی معیارها برای مقابله با پولشویی را ناگزیر میکند. اما مسأله مهم این است که اینجا، سخن از «استانداردهای یکسان» است، نه ایجاد «سازمانی فراملی بالاتر از دولتها» که با امر و نهی یا رویههای طرفهای خارجی کار کند!