امداد در بهشتِ محروم آذربایجان/ کمیته امداد تولیدکننده فقر نیست
امداد در بهشتِ محروم آذربایجان/ کمیته امداد تولیدکننده فقر نیست
کلیبر و جاذبه های طبیعی گردشگری آن که می تواند قطب این صنعت نوپا در کشور باشد، در محرومیت و مهجوریتی عجیب به سر می برد. محرومیتی از جنس نیاز که شاید کسی توان برآورده کردن آنها را نداشته باشد.

عصرتبریز، جهانبخش احمدیان: درب خانه را که زدیم، هراسان بیرون آمده و با دیدن خیل جمعیت شوکه شد. به یکباره لبخندی بر لبانش فرو نشست. انگار آشنایی دیده باشد. با همان سادگی و نجابت روستایی، خوش و بشی کرده و جمع حاضر را به خانه دعوت کرد. خانه ای که روزگاری به قول فروغ سیاه بود و به همت آشنایان پشت در، رنگ سیاهی از آن زدوده شده است.آنچه که امروز در خانه و چهره پیرمرد روستایی جریان داشت، مهربانی، امید و زندگی بود.

کله سحر از خانه بیرون زده و به اتفاق جمعی از دوستان رسانه ای به سمت بهشت آذربایجان حرکت کردیم. بهشتی با جاذبه های طبیعی و زیبایی های منحصر به فرد که ما شهری ها توصیف آن را در کتابها خوانده ایم. ریکاوری شش های آکنده از دود و آلودگی های شهری با اکسیژن خالص کلیبر، خستگی ماهها دوندگی در خیابان های تبریز را از بین می برد.

کلیبر و جاذبه های طبیعی گردشگری آن که می تواند قطب این صنعت نوپا در کشور باشد، در محرومیت و مهجوریتی عجیب به سر می برد. محرومیتی از جنس نیاز که شاید کسی توان برآورده کردن آنها را نداشته باشد. خیلی شنیده ایم که افرادی دنبال محروم واقعی در جامعه شهری می گردند، و با سوال کلیشه ای آیا کمک های ما به دست نیازمندان واقعی می رسد؟!، از زیر بار این وظیفه اجتماعی شانه خالی می کنند. در جواب اینها بایستی گفت، آری هستند نهادها و افرادی که به همت خیران و پشتکار نیروهای خود، در دل کوهستان، کویر و روستاهای دورافتاده، نیازمندان واقعی را شناسایی و تحت پوشش قرار داده اند.

متفاوت ترین توری خبری که در این چند سال فعالیت رسانه ای خود شاهد آن بودم، تور خبری کمیته امداد امام خمینی (ره ) بود. بدون تشریفات، بدون هزینه اضافی، همه یکرنگ و یکدل از مدیر تا کارمند و سردبیر تا خبرنگار و عکاس، سوار اتوبوسی شده و راهی مناطق محروم کلیبر شدیم. فرصت خوبی بود تا دغدغه های مردم و خود را در رابطه با فعالیتهای کمیته امداد از زبان مسئولانی که همسفر ما بودند، بپرسم. مدیر روابط عمومی کمیته امداد گزینه خوبی برای طرح این دغدغه ها بود.

اجحاف شهرداری در کمیته امداد و صندوق های صدقات

جاملو، مدیر روابط عمومی کمیته امداد استان می گوید که در حال برنامه ریزی طرحی برای ساماندهی صندوقهای صدقات این نهاد خیریه در سطح شهر بودیم که به یکباره شهرداری تمامی صندوقهای کمیته امداد را از جای خود کند. این نهادی شهری حتی صندوقهای کنده شده را که جزو اموال کمیته امداد هستند، در اختیار ما قرار نداد. طبق رایزنی هایی که انجام دادیم، این کار را متوقف کردند ولی در کل می توان گفت که این کار شهرداری اجحاف در حق کمیته امداد و مددجویان آن بود.

عکاسان خبری محو جاذبه های طبیعی کلیبر

طبیعت بکر با پوشش گیاهی منحصر به فرد از پشت شیشه های اتوبوس نمایان شد و سر و صدایی برپا کرد. به اصرار دوستان عکاس، اندکی توقف کردیم تا هنرمندان این رشته هنری به ثبت این زیبائی های مدفون در پشت بی مسئولیتی مدیران استانی بپردازند. جنگلهای طبیعی و کوههای سرسبز در چله پاییز، سوژه خوبی برای عکاسی بود. عکس های تکی، دو نفره، دسته جمعی، عکاسی خبری و… آنچنان مشغولمان کرد که متوجه گذشت زمان نبودیم. سوار اتوبوس شده و به راهمان ادامه دادیم.

بسته های حمایتی کمیته امداد

ادامه صحبت را با جاملو را از سر می گیرم. از بسته های حمایتی کمیته امداد می گوید. تسهیلات کارآفرینی، تسهیلات خود اشتغالی، اشتغالزایی و در نهایت پرداخت مستمری که ۴ مرحله حمایتی از مددجویان این کمیته در مناطق محروم می باشد. افزون بر این طرحها، بر اساس طرحی که ارائه داده اند، هر کارفرمایی که یک نفر از مددجویان کمیته امداد را به کار بگیرد، ۲۰ میلیون تومان تسهیلات حمایتی دریافت خواهد کرد.

حج الفقراء ۴ هزار نفری

حمایت های معنوی کمیته امداد نیز در نوع خود جالب است. اعزام ۴ هزار نفری مددجویان به مشهد مقدس که توفیق زیارت امام رضا ( ع) شامل حال آنها نشده است، عمده فعالیت فرهنگی و معنوی این نهاد حمایتی است. مسافرتی که ۱۰ شبانه روز تمام، کارمندان این نهاد را به حالت آماده باش در می آورد.

کلیبر مه آلود

آنچه که میان کوهها و دره های زیبای آن رخت سفید خود را پهن کرده بود، مه غلیظی بود که برای اولین بار تجربه کردم. چشم انداز زیبایی که نمونه آن را تنها در عکس یا فیلم دیده بودم. همچون حجابی سفید بر دامنه کوهها نشسته و آن را از دید نگاه های ناپاک برخی سودجویان مستور می سازد. چرا که اگر نگاه آنها به آن زیبائی ها بیافتد، منیّت و غرور و حس تملک آن زیبائی ها را خواهند داشت و اکو سیستم منطقه را تغییر خواهند داد.

مقصد مقصود

روستای زاویه یا زئیوه، کمی بالاتر از کمپ گردشگری قلعه دره سی، مقصد تور خبری ما در کلیبر بود. مسئول کمیته امداد در شهرستان کلیبر نیز قبل از ما در آنجا حضور یافته و اصحاب رسانه را به گرمی پذیرفتند. پس از آشنایی مختصر با ایشان، به اتفاق به سمت روستا حرکت کردیم. روستایی در دل کوه و البته آباد که آبهای جاری از کوه از میان آن می گذشت. خانه های روستایی کمتری با شکل و شمایل قدیمی وجود داشتند. چند ویلای شهری نیز گره کوری به نام نازیبایی در این روستا پدید آورده اند. اینجا، در دل کوهستان زندگی جریان دارد، بوی مخصوص روستا، بوی تنور و نان های تازه پخت، هوش از سر آدم می پراند. به طرف خانه تازه ساخت مددجوی کمیته امداد حرکت کردیم. در بین راه خرابه هایی را شاهد بودیم که طبق گفته عابدینی، مسئول کمیته امداد شهرستان کلیبر، خانه های سابق مددجویان این روستا بودند. پس از طی مسیری بر بلندای روستا رسیدیم، جایی که خانه مد نظر ما در آن منطقه قرار داشت.

ساکنین ۳ نفره این خانه ما را به گرمی پذیرفتند. نور امیدی در چشمان پیرمرد روستایی برق می زد. گرم صحبت با صاحبخانه بودیم که دختر ۱۲ ساله اش نیز به جمع ما پیوست. احساس رضایتی از اقدامات و حمایتهای کمیته امداد بر صورت وی نقش بسته بود. خانه ای جدید با تمامی امکانات شهری بر بلندای روستا که مشرف به منظره زیبایی از طبیعت منطقه بود. پیرمرد نیز همچون سایر روستائیتان کسب و کاری نداشت و دلخوش به مستمری ماهانه کمیته امداد بود. طبق گفته عابیدی، ساکنان این روستا عمده درآمد خود را از راه دامدای به دست می آورند. دامهایی که یا مال خودشان است و یا جزو اموال کمیته امداد که به صورت امانی به روستائیان سپرده شده است. حدود ۱۵ هزار دام سبک و ۶ هزار دام سنگین که جهت اشتغال روستائیان در اختیار آنها قرار گرفته است. اهالی روستا اکثرا به خاطر محرومیت و نبود منابع طبیعی و اشتغال پایدار به شهر های استان مهاجرت کرده اند.

عابدینی، ۷۶ درصد جمعیت شهرستان کلیبر را روستانشین معرفی می کند که جزو شهرستانهای محروم استان محسوب می شود. زمینه اشتغال مددجویان ساکن در این شهرستان، از طریق شناسایی افراد توسط کارشناسان کمیته و ایجاد بستر های لازم برای فعالیت اقتصادی فراهم می شود.
پس از گپ و گفت صمیمی با ساکنان خانه امید در روستای زاویه، به سمت یکی دیگر از مقاصد سفر خود حر کت می کنیم. شکرگذاری پیرمرد روستایی و دعای خیر او بدرقه راهمان در ادامه سفر می شود.

 

کمیته امداد تولید کننده فقر نیست

جاملو در ادامه راه باز هم سفره دل خود را به عنوان مدیر مسئول باز می کند. «کمیته امداد امام خمینی تولید کننده فقر نیست، بلکه سیاست های نادرست دیگر نهادهها، ورودی های کمیته را افزایش داده است. این نهاد عمومی محدودیت های مالی خود را دارد و برای ریشه کنی فقر نیازمند حضور و حمایت خیران هستیم». وی در مورد نهادهای حمایتی موازی و همسو با کمیته امداد، نظر متفاوتی دارد. می گوید که قدردان تمامی فعالیت های حمایتی نهادهای خیریه در سطح استان هستیم، چرا که اگر آنها نباشند، کمیته امداد به تنهایی و با این منابع محدود مالی توان حمایت از قشر آسیب پذیر جامعه را نخواهد داشت. این نهادها در واقع باری از دوش کمیته امداد بر داشته اند.

کارآفرینی توسط مددجوی کمیته امداد

در ادامه بازدید اصحاب از منطقه کلیبر، میهمان سفره خانه ای در منطقه گردشگری قلعه دره سی شدیم. مالک این سفره خانه از مددجویان سابق کمیته امداد بوده و با بهره گیری از تسهیلات کارآفرینی و خود اشتغالی این نهاد، زمینه اشتغال خود و چندین نفر دیگر را نیز فراهم نموده است. آش داغ زغال در هوای سرد و پاییزی منطقه، گرمابخش محفل رسانه ای ها شد.

بدرقه با مه

نزدیک به عصر است و کاروان رسانه ما عزم برگشت دارد، اما دل کندن از طبیعت بکر و زیبای منطقه آسان نیست.غباری از مه در طول جاده منتهی به روستای زاویه و کمپ قلعه دره سی بالا آمده است. انگار مهمان نوازی در ذره ذره خاک این منطقه نهادینه شده است و حرمت مهمان را به جای می آورند.بدرقه کاروان ما با مه عصرگاهی شاید زیباترین صحنه ای باشد که در طول این سفر شاهد آن بودیم.

انتهای پیام/ج