بیمارستان کودکان تبریز حال و روز خوشی ندارد/بستری کودکان در راهروها
بیمارستان کودکان تبریز حال و روز خوشی ندارد/بستری کودکان در راهروها

بیمارستان کودکان تبریز تنها بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی کودکان شمال غرب کشور که از حدود نیم قرن پیش به بیماران رنجور و کوچک خود خدمات رسانی کرده، این روزها حال و روز خوشی نداشته و به دلسوزی و همت بیش از پیش خیرین نیازمند است. عصر تبریز: بیمارستان کودکان تبریز که از حدود نیم […]

بیمارستان کودکان تبریز تنها بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی کودکان شمال غرب کشور که از حدود نیم قرن پیش به بیماران رنجور و کوچک خود خدمات رسانی کرده، این روزها حال و روز خوشی نداشته و به دلسوزی و همت بیش از پیش خیرین نیازمند است.

عصر تبریز: بیمارستان کودکان تبریز که از حدود نیم قرن پیش به بیماران رنجور و کوچک خود خدمات رسانی کرده، این روزها حال و روز خوشی نداشته و به دلسوزی و همت بیش از پیش خیرین نیازمند است.

هر چند با اجرای طرح تحول سلامت در سال های اخیر ارائه خدمات درمانی – بهداشتی به بیماران در کشور تاحدودی بهبود یافته و این امر در اغلب بیمارستان‌های دولتی بیشتر احساس می‌شود، اما هنوز که هنوز است انتظارات بجای بسیاری از بیماران و همراهان آنها در این مراکز برآورد نمی‌شود و اغلب مراجعان در طول دوره بستری و درمان با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستند.

یکی از این مراکز درمانی که با وجود قدمت بالای خود و ارائه خدمات درمانی تخصصی و فوق تخصصی با مشکلات عدیده‌ای مواجه است بیمارستان کودکان تبریز است.

این بیمارستان که تنها بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی کودکان شمال غرب کشور محسوب می‌شود با وجود اینکه در دو سه سال اخیر با تلاش برخی مسوولان استانی و همت خیران دلسوز برخی از بخش های آن بهسازی شده‌اند، اما این مقدار با توجه به موقعیت و اهمیت بیمارستان در منطقه و تعداد مراجعینش به هیچ وجه کافی نبوده و انتظار می‌رود این مرکز درمانی چه از نظر امکانات و تجهیزات پزشکی و چه از جهت بهسازی فضای فیزیکی روند مطلوب‌تری داشته باشد چراکه مراجعان این بیمارستان همگی فرزندان و کودکان خردسالی هستند که روح و جسم لطیفشان یارای تحمل دردها و ناملایمات بیماری نبوده و کاستی‌ها و بدرفتاری‌های برخی از کارکنان بیمارستان درد و رنج کودکان و بخصوص والدین دلسوخته آنها را دوچندان می‌کند.

به طوریکه اکثر همراهان بیماران به خصوص در بخش های پرتراکمی چون بخش داخلی B- عفونی و … از برخورد نامناسب برخی از پرستاران- وضعیت ظاهری و غیربهداشتی اتاق‌های موجود در این بخش‌ها گله مند بوده و خواستار بهبودی شرایط موجود هستند.

خانم سمیه.ع همراه کودک بستری شده در یکی از بخش‌های پرتردد و شلوغ بیمارستان به خبرنگار فارس می‌گوید: به گفته مسوولان بیمارستان این بخش یکی از بخش‌هایی است که بالاجبار بیماران با بیماری‌های مختلف را درخود جای داده این در حالی است که اصولا هرکدام از این بیماران باید به تناسب نوع مریضی شان در بخش‌های جداگانه‌ای خدمات داده شوند.

اما چون این مرکز از نظر فیزیکی بسیار محدود بوده و تنها مرکز تخصصی و فوق تخصصی شمال غرب کشور محسوب می‌شود از این رو  به اجبار بیماران را با بیماری‌های مختلف در یک بخش خوابانده‌ایم. حتی برخی مواقع مجبوریم تا خالی شدن تخت بیماری در داخل اتاق‌ها، کودکان را در راهروی بیمارستان بخوابانیم.

یکی دیگر از همراهان کودک بستری در بخش داخلی B می‌گوید: هر چند کارکنان این بخش بخصوص خدمات آن در نظافت و تمیز بودن بخش و اتاق‌های بیماران خیلی زحمت می کشند اما باتوجه به تعداد مراجعان و شلوغی همه روزه آن وجود یکی دو نفر خدمتکار در چنین بخشی به هیچ وجه کافی نبوده  و جذب نیروی کار جدید برای خدمات بهتر به شدت احساس می‌شد.

وی افزود: یکی دیگر از نقایص این بخش که پسر بیمار مرا به شدت رنج می‌داد نبود دستشویی فرنگی در داخل سرویس بهداشتی بخش بود. طوریکه مجبور بودم فرزند ۱۱ ساله خود را که به دلیل بیماری‌اش اختلال حرکتی داشت با زحمت فراوان به سرویس بهداشتی بخش مجاور که مجهز به توالت فرنگی بود ببرم که آن هم بعد از یکی دو مرتبه استفاده قفل کردند و بعد از کلی خواهش و تمنا و شکایت به رئیس بخش اجازه استفاده مجدد از آن صادر شد!!

 

مجبوریم تعدادی از کودکان را در راهروها بستری کنیم

سیامک شیوا رئیس مرکز آموزشی – درمانی کودکان تبریز با اشاره به اینکه این مرکز درمانی یکی از بهترین و مجهزترین و شلوغ ترین مراکز درمانی کودکان کشور محسوب می‌شود افزود: به جرات می توان اذعان داشت در این بیمارستان از نظر نیروی انسانی متخصص و ماهر مشکل قابل توجهی نداریم. چرا که حاذق‌ترین و فوق تخصصی‌ترین پزشکان تبریز در این مرکز آموزشی – درمانی به خدمت مشغول هستند اما به دلیل تعداد زیاد مراجعان و خدمات دهی به بیماران منطقه شمال غرب کشور و حتی کشورهای همجوار، تقریبا همه ایام سال با ازدحام جمعیت مواجه هستیم و این امر بعضی مواقع و به طور ناخودآگاه بر عملکرد کادر درمانی بیمارستان تاثیر می‌گذارد که البته این مساله به هیچ وجه قابل توجیه نبوده و در صورت مشاهده و ارائه گزارشی مبنی بر رفتار ناشایست آنها با خاطی برخورد می‌کنیم.

شیوا با اشاره به اینکه تعداد مراجعان به این مرکز درمانی به حدی است که با وجود افزایش تعداد تخت‌های بیمارستان به بیش از ۳۰۰ عدد، باز مجبوریم تعدادی از کودکان را در راهروها بستری کنیم، افزود: بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در شهرستان‌ها حتی از پذیرش بیماران معمولی نیز امتناع کرده و با ارجاع بیماران به این بیمارستان مشکلات ما را دوچندان می‌کنند.

وی عنوان کرد: خدمات درمانی در این بیمارستان تقریبا رایگان و باصرفه‌ی اقتصادی‌تری نسبت به سایر مراکز درمانی ارائه می شود و این امر خود مزید بر علت محسوب می‌شود که بیماران این بیمارستان را برای مراجعه انتخاب کنند.

 

خدمات دولتی باعث هجوم بیش از حد بیماران به بیمارستان کودکان شده است

رئیس بیمارستان کودکان تبریز افزود: خدمات دولتی باعث هجوم بیش از حد بیماران به این بیمارستان شده است و همچنین به علت اینکه بخش فوق تخصصی در سایر شهرستان‌هاوجود ندارد مردم استان‌های غرب و شمال غرب نیز به این بیمارستان مراجعه می کنند.

شیوا خاطرنشان کرد: همه این مسائل دست به دست هم می‌دهند و باعث می‌شوند تعداد مراجعان به بیمارستان کودکان بیش از حد توان باشد از این رو مردم نباید به این سادگی ما را قضاوت کنند چرا که وقتی جایی برای پذیرش نباشد هر دو طرف از هم رنجیده خاطر خواهند شد و بیمار در آسایش نخواهد بود.

 

مشکل کمبود تخت یک مشکل منطقه‌ای و ملی به شمار می‌آید

وی با بیان اینکه مشکل کمبود تخت یک مشکل منطقه‌ای و ملی به شمار می‌آید گفت: از مراجعان خواهشمندیم فقط در صورتی به مراکز درمانی موجود در شهرها مراجعه کنند که بیمار بدحال و اورژانسی بوده و امکانات موجود در شهرستان پاسخگوی درمان بیمار نباشد.

رئیس مرکز درمانی کودکان تبریز در رابطه با دیگر مشکلات این مرکز درمانی می گوید: باتوجه به اینکه در سراسر دنیا بیمارستان‌های کودکان توسط خیران اداره می شوند و این مراکز درمانی سودی به حال وزارتخانه و پزشکان ندارد لذا عمدتا با مشکلات مالی زیادی مواجه هستند و این امر به حدی است که حتی در کشور خودمان به ندرت شاهد ایجاد بخش های تخصصی مربوط به کودکان در دیگر بیمارستان‌های کشور بخصوص بیمارستان‌های خصوصی هستیم.

شیوا ادامه داد: هر چند در برخی از مراکز درمانی کماکان بخش‌های کودکان فعال هستند اما چون نتیجه درمان در این بیمارستان نسبت به دیگر مراکز درمانی بسیار بهتر بوده و هزینه‌های درمان نیز بسیار پایین‌تر از دیگر بیمارستان‌هاست از این رو اغلب مردم ترجیح می‌دهند جهت مداوای کودکان خود به این مرکز درمانی مراجعه کنند.

وی تصریح کرد: هرچقدر تعداد مراجعه کننده بیشتر باشد بیماری‌ها نیز متنوع‌تر خواهد بود و با توجه به خودگردان بودن این بیمارستان و اینکه خیران فقط در ساختمان سازی و توسعه فضای فیزیکی بیمارستان‌ها مشارکت می‌کنند از این رو همیشه با مشکلات مالی عدیده‌ای مواجه هستیم و چون مراجعان ما را کودکان رنجور تشکیل می‌دهند به مساعدت و یاری بیش از پیش خیرین در همه جهات از توسعه فضای فیزیکی گرفته تا تامین داروهای بیماران و…. نیازمندیم.

 

اکنون با بحران شدید مالی مواجه هستیم

شیوا افزود: مشکل عمده اغلب بیمارستان‌های خودگردان که بیمارستان کودکان نیز جزئی از آنهاست این است که قادر به تسویه بدهی طلبکارانی چون شرکت‌های دارویی – سازندگان تجهیزات پزشکی و … نیستند و چون در یکی دو سال اخیر شرکت بیمه در پرداخت بدهی خود ناتوان بود از این رو اکنون با بحران شدید مالی مواجه هستیم طوریکه حتی قادر به پرداخت حقوق پزشکان خود نیستیم.

شیوا خاطرنشان کرد: هرچند مدتی است با کمک خیران دلسوز تا حدود زیادی مشکلات مربوط به هزینه کودکان سرطانی و بخش خون مرتفع شده اما باتوجه به اینکه مشکلات ما تنها در این دو بخش خلاصه نمی‌شود سعی می‌کنیم از مساعدت خیران در دیگر بخش‌های بیمارستان و بخصوص بیماری‌های خاص دیگر بهره‌مند شویم.

وی در ادامه به پروژه همراه سرا در برخی مهمانپذیرهای تبریز اشاره کرد و گفت: در سال‌های گذشته همراهان کودکان بیماری که از شهرهای دیگر به تبریز مراجعه می‌کردند بعد از بستری کردن فرزندان خود  در بیمارستان جهت اقامتشان در تبریز با مشکلات زیادی مواجه می‌شدند و در کنار هزینه‌های درمانی کودکان بیمارشان مجبور به پرداخت هزینه‌های هنگفت اقامت خود می‌شدند اما اکنون با همت خیران مشکل اقامت این همراهان دل شکسته حل شده و آنها با مجوزی که از بیمارستان دریافت می‌کنند با مراجعه به مهمانپذیرهای طرف قرارداد بیمارستان و با کمک مالی خیران خدادوست و با وجدان به صورت رایگان تا اتمام دوره درمان و بستری فرزندان خود در مهمانپذیرها به سر می‌برند.

 

احداث بیمارستان کودکان در یکی از شهرک‌های جدیدالاحداث تبریز

رئیس مرکز آموزشی – درمانی کودکان تبریز همچنین به احداث بیمارستان کودکان در یکی از شهرک‌های جدیدالاحداث تبریز اشاره کرد و گفت: به منظور سرریز تعدادی از بیماران بیمارستان کودکان کنونی و تامین بخشی از مشکلات بهداشتی – درمانی بیماران، بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی  ۵۰۰ تختخوابی مردانی آذر در حال احداث است و در صورت عدم وقوع مشکل خاص حداکثر تا دو سال آینده تجهیز و مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.

وی افزود: این بیمارستان دارای بخش همراه سرا با ظرفیت حدود  ۲۰۰ نفر است که برای راحتی و رفاه همراهان بیماران در نظر گرفته شده است.

در پایان باید یادآور شد از آنجایی که کودکان جزو آسیب‌پذیرترین قشر در مقابل بیماری‌ها به شمار می‌آیند و در صورت عدم رعایت بهداشت و نبود امکانات برای بازی و تفریح در بیمارستان بیش از پیش آسیب می‌بینند، لذا وظیفه تک تک خادمین وزارت بهداشت است تا نهایت تلاش خود را در ارتقای خدمات بهداشتی درمانی به این کودکان رنجور و والدین دل شکسته آنها بکار برند.