به گزارش عصرتبریز، آیتک اسماعیل زاده: قیمت کالاهای اساسی با شتاب بیشتری نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده و اینبار نوبت به نان و ماکارونی رسیده است؛ در حالی که اقتصاد ایران با هزار و یک مشکل دست و پنجه نرم میکند، افزایش سرسام آور قیمتها فشار مضاعفی به مردم وارد کرده و به نظر میرسد هضم این شوک و عبور از شرایط فعلی بسیار سخت خواهد بود! چراکه از سوی دیگر افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۱ معلق مانده و هر روز یک خواب برای آن میبینند.
مشاهدات میدانی از بازار تبریز نشان میدهد که بازار خوراکی های اساسی از یک سو با شوک قیمت و از سوی دیگر با کمبود مواجه است؛ به طوریکه عرضه برخی از اقلام اساسی از جمله ماکارونی، آرد و روغن در فروشگاهها کاهش یافته و قیمتها نبض مردم را بالا برده است، هر چند این شرایط و گلایههای مردم به نوعی به یک داستان تکراری تبدیل شده که روز به روز بر رنج و سختی مردم میافزاید و به نظر میرسد با وجود اجرای طرحهای مختلف هنوز چارهای اساسی برای آن اندیشیده نشده و مردم از این شرایط ناراضی هستند.
مردم درباره گرانیها چه میگویند؟
حال که بحث پرداخت کمک معیشتی جدید و کوپنی شدن کالاها مطرح شده و فرآیند پرداخت کمک معیشتی ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی شروع شده است، در این ارتباط یک شهروند تبریزی به خبرنگار عصر تبریز میگوید: یارانه دادن بهانهای برای افزایش قیمتها شده است، به اسم قاچاق هر روز یک کالا را گرون میکنند و حال مطرح شده است که «به منظور افزایش قیمت آرد یارانهای به مردم خواهیم داد که بیش از هزینهای است که به آن ها تحمیل شده است» این یعنی توهین به مردم.
وی میافزاید: مگر فقط نان گران شده است که دولت میفرماید یارانهای که میدهیم بیش از هزینهای است که به آنها تحمیل شده است؟ تمامی لوازم مصرفی خوراک، پوشاک، هزینههای دارو و درمان، اجاره بها، کرایهها و ... به تبع آن تاثیر پذیر خواهد بود.
وی ادامه میدهد: از دولت محترم خواهشمندیم طرح جدیدی را تصویب نکنند؛ چراکه دیگر توان پرداخت تاوان را نداریم.
آقای سجادی یکی دیگر از شهروندان تبریزی در این خصوص به عصر تبریز میگوید: آیا همه مشکلاتمون با پرداخت این یارانه معیشتی حل خواهد شد؟ ایران با آن همه ثروتهای خدادادی، اکنون ملتش کاسه گدایی بر دست گرفته و برای یک تیکه نان منتظر پرداخت یارانه مینشیند.
ماکارونی غذای لاچکری شده است
وی در واکنش به کمبود ماکارونی، آرد و روغن در فروشگاهها میافزاید: مردم را از ساده ترین نیازها محروم کرده و قحطی را هدیه دادند و حال دولت با پرداخت کمک معیشتی به مردم شعار عزت نفس و رونق اقتصادی سر میدهد.
سراغ یکی از دانشجویان دانشگاه تبریز میرویم که در خوابگاه زندگی میکند، از او نظرش را در رابطه با افزایش قیمت ماکارونی جویا میشوم، میگوید: ماکارونی غذای ساده و پرطرفدار دانشجویان است، ولی در هفتههای اخیر به دلیل افزایش چند درصدی نرخ آن، ماکارونی هم به یک غذای لاکچری تبدیل شده است.
این دانشجو اظهار میکند: با احتساب قیمت گوشت و سایر اقلام، یک وعده ماکارونی چیزی حدود ۲۰۰ هزار تومان میشود، آن هم در شرایطی که بیکاری در بین دانشجویان بیداد میکند؛ کار نیمه وقت و دانشجویی برای دانشجویان خیلی محدود بوده و اکثرا با شرایط دانشجویان همخوانی ندارد؛ از این رو از دولت محترم خواستار رفع معظل بیکاری برای دانشجویان هستیم تا بتوانیم هزینههای زندگی در این روزها را مدیریت کنیم.
کمک معیشتی کارساز نیست
خانم ناصری سرپرست خانوار چهار نفر است که در متروی تبریز در مورد مشکلات جامعه و گرانیهای اخیر صحبت میکند، سعی میکنم وارد بحثشان شوم، در ابتدای امر از وضعیت سرسام آور قیمتها گلایه میکند و میگوید: کسی فکر اون دسته از سرپرستان خانواده که تو این چند سال شغلشان را از دست داده و بیمه نداشتند، هست؟ هر چند قشر آسیب دیده جامعه توان ادامه اینگرانی ها را نخواهند داشت و رفته رفته اعصاب و روان مردم را خطر جدی تهدید خواهد کرد؛ ولی از دولت نیز میخواهیم تورم را مدیریت کنند تا قیمتها دیگر بیشتر از این گران نشود.
وی ادامه میدهد: با کاهش آمار مرگ و میر کرونا و برگشتن به حالت عادی از لحاظ کسب و کار خبرهایی مبنی بر گرانی نان، ماکارونی و … با روح و روانمان بازی میکند، گوشت، آجیل، میوه که از سفرههای قشر ضعیف جامعه حذف شده بود و رفته رفته شرایط به گونهای رقم خواهد خورد که به زودی بسیاری از مردم از تهیه نان سفره خویش هم ناتوان خواهند شد.
وی با بیان اینکه ما به دنبال کمکهای معیشتی نیستیم فقط حقوق و حقوق مارا بدهند، خاطرنشان میکند: دولت بحث کوپنی شدن کالاها را مطرح میکند و این یعنی به جای پیشرفت پسرفت کرده و به چندین سال قبل بازگشتیم؛ البته افرادی که عروسی و یا مهمانی در این شرایط داشته باشند هزینهها کمرشان را میشکند.
سپس سراغ یکی از دستفروشان تبریز میروم، وی در ارتباط با گرانی های اخیر با این که به عنوان یک شهروند قدرت خریدم به شدت پایین آمده است، میگوید: با این وضعیت گرانی و تورم هر چقدر هم کار کنیم باز حقوق ناچیز کفاف این هزینهها را نمیدهد، متاسفانه برخی از دولت مردان به جای اینکه به فکر ارتقا سطح کیفی زندگی مردم باشند و مشکل معیشتی مردم را رفع کنند، به دنبال منفعت خود است، معتقدم مسىوولان در این خصوص کم کاری کرده و تنها با شعار حرکت میکنند.
وی ادامه میدهد: هر بار فردی جدید با شعاری جدید، مسیولیتی را برعهده میگیرد ولی در عین حال هیچ گونه عملی نمیبینیم و به طور یقین حرف مسیولان با عملشان مغایرت دارد.
یکی دیگر از شهروندان تبریزی به عصر تبریز میگوید: بنده استاد حق التدریسی هستم که وقتهای خالیام را در اسنپ فعالیت میکنم؛ چراکه جاهایی که تدریس میکنم نسبت به پرداخت حقوق خیلی دیر اقدام میکنند؛ این گرانیها شامل ابزار آلات خودرو نیز میشود؛ به عنوان مثال معمولی ترین روغن موتوری که ۸۰ هزار تومان بوده در حال حاضر به ۳۰۰ هزار تومان رسیده است، عملا در این شرایط با خرج ماشین توان تامین بسیاری از مخارج زندگی را نخواهیم داشت.
وحید عبدالهی با انتقاد از افزایش هزینه بیمهها نیز ادامه میدهد: در صورت افزایش نرخ کرایه ها، طبیعتاً بسیاری از مسافران توان استفاده از تاکسی اینترنتی رو نخواهند داشت؛ بهتر است دولت تورم را مدیریت کند تا دیگر شاهد افزایش قیمتی نشویم؛ چراکه اگر دولت یارانه معیشتی برای کالاها پرداخت کند سابقه نشان داده که قیمت بسیاری از کالاها نیز به دنبال آن افزایش خواهند یافت.
مگر نان باگت را مریخیها میخورند
اگرچه مسئولان در روزهای اخیر تاکید کردند که قیمت نان سنتی افزایش نیافته است، اما بررسی ها نشان دهنده افزایش نرخ نان در برخی از نانواییها میباشد در این خصوص نیز با یکی از شهروندان تبریزی گفتوگو میکنیم، به گفته وی، قیمت نان آزاد پز در سطح شهر نیز افزایش یافته و حتی در برخی از نقاط شهر شاهد نابسامانی بیشتر نانواییها هستیم؛ به طوریکه اغلب دیر باز کرده و زود تعطیل میکنند.
وی ضمن انتقاد از کوچک شدن و بی کیفیت شدن قیمت نان سنتی، میگوید: درحالی دولت ادعا میکند که فقط قیمت نان صنعتی افزایش یافته است که انگار باگت را مریخیها میخورند.
۹۰ درصد مشتریانم را از دست دادم
یکی از فانتزی پزهای تبریز به خبرنگار عصر تبریز میگوید: نرخ آرد کیسه ای هشت برابر افزایش قیمت داشته است و ادعا میشود این شرایط به نفع مردم است؛ اما در چند روز اخیر ۹۰ درصد مشتریهایم را از دست داده و خرید به شدت کاهش یافته است؛ چراکه مردم توان خرید نیم باگت شش هزار تومانی را ندارند.
وی ادامه می دهد: افزایش قیمت آرد نه تنها قیمت نان، بلکه به دنبال آن قیمت شیرینی، کیک و … را نیز افزایش داده است؛ قرار بود فقر ریشه کن شود و بیکاری رفع شود اما بیشتر به نظر میرسد بیکاری با این شرایط رقم بخورد.
وی در خصوص کمک هزینه معیشتی دولت در قالب یارانههای جدید نیز تصریح میکند: پرداخت کمک معیشتی یارانه کفاف کدام یک از نیازهای مارا میدهد؟ یارانه خانوار های متوسط سه برابر شده و باید منتظر سه برابر شدن قیمت اقلام اساسی نیز باشیم.
این نانوا با بیان اینکه دولت باید به جای افزایش یارانه، گرانی را مهار کند، میگوید: جالب است روی گنج نشستهایم اما برایمان یارانه میدهند تا زندگی رو سپری کنیم.
طرح مردمیسازی و عادلانه کردن یارانهها عادلانه است
«محمد علی صدیقی»، نائب رئیس اتاق اصناف تبریز در خصوص افزایش بی رویه قیمتها در روزهای اخیر و پرداخت طرح معیشتی به مردم، به خبرنگار عصرتبریز اظهار میکند: باتوجه به مصوبه مجلس که دولت را موظف کرده تا در رابطه با هدفمندی یارانهها اقدام کند، یک حرکت جسورانه بوده که دولت سیزدهم در راستای عملیاتی کردن این موضوع اقدام کرده است.
وی ادامه میدهد: بحث هدفمندی در دولتهای قبلی نیز مطرح بود، ولی متاسفانه به دلیل فقدان سیاست اقتصادی مشخص در دولتهای قبلی، بیشتر از اقتصاد سیاسی پیروی شده و به نحوه احسن نتوانستهاند آن را عملیاتی کنند.
صدیقی میافزاید: بحث هدفمند کردن یارانهها به گوش خوب نمیآید و بهتر است به جای آن بگوئیم باید یارانهها مردمی شود که دولت فعلی این کار به ارث رسیده از دولتهای قبل را به مرحله ظهور رسانده است؛ البته باید تمامی پازلها را کنار همدیگر قرار دهند تا این امر به صورت کارشناسی و با در نظر گرفتن دهکهای پایین اجرا شود.
یارانه مردم ایران سر از جیب همسایگان در میآورد
این کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان میکند: به جرات میتوان گفت، بیش از ۵۰ درصد یارانه کالاهای اساسی به جیب مردم ایران نمیرود، بلکه به جیب کشورهای همسایه و واردکنندگانی میرفت و بخش زیادی از محصولات به شکل قاچاق از کشور خارج میشد.
وی ادامه میدهد: به دلیل پایین بودن قیمت صنایع تبدیلی و از سویی پرداخت یارانه دولتی به آنها، محصولات صادراتی ارزان تر از قیمت جهانی در میآمد و تصور ما این بود که صادرات بهتر شده و درآمد از آن حاصل میشود؛ درحالیکه چنین نبوده و بلکه منافع ملی ما فدای منافع شخصی شده و باید به نوعی جلوی این کار گرفته میشد.
نائب رئیس اتاق اصناف تبریز تصریح میکند: این اقدام باید از خیلی وقت پیش صورت میگرفت که یارانه کالاها به جیب دولتهای دیگر نمیرفت؛ البته نباید این موضوع منجر به نادیده گرفتن معیشت مردم شده و کالاهای اساسی را بیش از حد گران کنیم؛ چراکه علیرغم افزایش حقوقها دهک های پایین همچنان در این صورت به مشکل خواهد خورد.
وی اضافه میکند: اگر ساز و کار دولت در خصوص مردمی کردن یارانهها به صورت کارشناسی نباشد و برنامه ریزی دقیقی انجام نگیرد، این طرح مشکل ساز خواهد بود. دولت باید مردم را امیدوار و اقناع کنند که هدف از این اقدام این است که یارانه ما به جیب سوداگران و کشورهای همسایه نرود.
وی با بیان اینکه باور روانی نیز از سمتی به افزایش قیمت ها دامن زده است، میگوید: هنوز به صورت رسمی قیمتها افزایش نیافته و تنها تخلفات کارخانجات و اصناف بوده که بیشتر منجر به گرانی شده است؛ همچنین در حال حاضر هر خانهای به یک سوپر مارکت تبدیل شده و مردم از ترس کمبود و گرانی، بیش از حد نیاز خود خرید می کنند و همین عامل باعث کمبود آرد، ماکارونی و روغن از ویترینهای فروشگاههای سطح شهر شده است.
صدیقی با اشاره به دیگر عامل افزایش قیمتها، میگوید: یکی دیگر از دلایل افزایش قیمتها، مربوط به قیمت های جهانی بوده که تحت تاثیر جنگ اوکراین و روسیه که انبار غلات محسوب میشود، قرار گرفته است؛ از این رو به دلیل اینکه ایران واردکننده گندم میباشد، انتظار آن را باید داشته باشیم.