قوری گول در آستانه خشک شدن!
قوری گول در آستانه خشک شدن!
دبیر تالاب‌های آذربایجان شرقی آخرین وضعیت تالاب‌های استان در شرایط کنونی را تشریح کرد.

به گزارش عصرتبریز، یداله آذرهوا در گفت‌وگو با خبرنگار عصر تبریز با اشاره به وجود ۲۷ تالاب شناخته شده در سطح استان، اظهار کرد: این تالاب‌ها عمدتاً فصلی و برخی نیز مانند تالاب‌های قوری‌گول و قره قشلاق دائمی هستند.

وی در خصوص دو تالاب مهم و بزرگ استان افزود: تالاب بین المللی قوری‌گول به‌عنوان منطقه حفاظت شده و تالاب قره قشلاق نیز تحت عنوان منطقه شکار ممنوع مدیریت می‌شوند.

او ادامه داد: سایر تالاب‌های استان نیز تقریباً دارای آب هستند، اما با وقوع شرایط خشکسالی اغلب فصلی بوده و معمولا آب در فصول زمستان و بهار در این تالاب‌ها جمع می‌شود و در فصل گرما، آبی نداشته و خشک می‌شوند که نیازمند مطالعه و تعیین حق‌آبه و تامین آن است.

آذرهوا خاطرنشان کرد: تالاب قوری گل در بستان‌آباد و قره قشلاق در بناب واقع شده است و از لحاظ آبی وضعیت آنها مناسب نیست چنانچه تالاب قوری گل در آستانه خشکیدن است، اما قره قشلاق تابع رودخانه‌های تغذیه کننده بوده و شرایط آن فرق می‌کند، حالت دریاچه‌ای نداشته و تابع بارش‌ها است.

وی در رابطه با تالاب‌ قره قشلاق یادآور شد: این تالاب با مساحت ۲۲ هزار هکتار، بزرگترین تالاب استان و حوضه‌ی آبریز دریاچه ارومیه محسوب شده و یکی از ۱۰۵ منطقه موجود در لیست مهم پرندگان دنیا یعنی IBA است.

وی گفت: این تالاب در فصل زمستان و بهار معمولاً پرآب است، اما در فصل گرما با کاهش تراز آبی رودخانه‌ها، تنها در بخشی از آن شامل کانال‌های موجود در تالاب آب وجود دارد.

دبیر تالاب‌های آذربایجان شرقی با اشاره به تنوع زیستی تالاب‌ قره قشلاق، ادامه داد: تنوع زیستی تالاب‌ قره قشلاق خوب بوده و گونه‌‌های مختلف از پرندگان در این تالاب شناسایی و ثبت شده‌اند و انواع مختلفی از گیاهان تالابی که عمدتاً از نوع گیاهان اراضی شوری و باتلاقی هستند نیز در این تالاب زیست می‌کنند.

وی همچنین در ارتباط با با تالاب قوری گل نیز اظهار کرد: مساحت کل این تالاب، ۲۰۰ هکتار بوده و از سال ۵۴ نیز به عنوان «سایت رامسر» و تالاب بین المللی استان شناخته می‌شود و حدود ۹۲ گونه پرنده و ۲۸۰ گونه گیاهی شامل گیاهان مرتعی، کنار تالابی، شناور و غوطه ور در این تالاب وجود دارند و امسال به دلیل شرایط خشکسالی دریاچه، مهاجرت آنها زودتر اتفاق افتاد.

وی متذکر شد: آب این تالاب از طریق منابع مختلف چون بارش‌های مستقیم، جریانات حاشیه‌ای تالاب تامین می‌شود اما اصلی‌ترین منبع آن کانال احداثی از دامنه سهند است که با توجه به قرارگرفتن در شرایط خشکسالی و کاهش ورودی آب به تالاب، حق‌آبه تالاب در سال‌های اخیر از طریق این کانال تامین می‌شود.

آذرهوا در تشریح عوامل دخیل در خشکی این تالاب گفت: بهره‌برداری بیش از حد در حاشیه تالاب و تغییر کاربری در حاشیه آن چون حفر چاه‌های غیر مجاز و ویلاسازی تاثیر منفی بسیار زیادی در وضعیت نامناسب تالاب‌ قوری گل داشته و بیلان آن را کاهش داده است بگونه‌ای که در آستانه خشک شدن است.

وی، عامل مهم خشکسالی تالاب قوری گل را کانال آبرسانی احداث شده عنوان کرد و گفت: شرکت آب منطقه‌ای متولی این موضوع بوده و در سال‌های گذشته اقدامات شایانی در خصوص مرمت بخش‌های فرسوده کانال انجام داده است، اما به جهت وضعیت نامناسب کانال، اتلاف آب در مسیر انتقال بسیار زیاد بوده و نیازمند مرمت اساسی و لوله‌گذاری است که متاسفانه این امر تاکنون محقق نشده و نیازمند تامین اعتبارات لازم است.

وی در ادامه با اشاره شرایط خشکسالی و کمبود بارش‌ها، خاطرنشان کرد: تالاب‌های استان تابع بارش هستند و با ادامه‌ی خشکسالی‌ها، وضعیت یک سری تالاب که رابطه مستقیمی با بارش‌ها دارند، نابسامان می‌شود.

دبیر تالاب‌های آذربایجان شرقی در پایان تاکید کرد: بزرگترین چالش ما بهره‌برداری جوامع محلی و کشاورزی است که باید مصارف صرفه‌جویی شده و مدیریت شوند و با این وضع بهره‌برداری، آینده خوبی برای تالاب‌ها متصور نیست مگر اینکه در الگوی کشت، توسعه‌ی شیوه‌های نوین آبیاری و صرفه‌جویی در مصارف تجدید نظری شود البته عامل اقلیم نیز بی‌تاثیر نیست ولی نقش اساسی ندارد و مصارف باید پایدار باشند.

  • خبرنگار: اسرا درویشی