به گزارش عصر تبریز، مسلم نجفی صبح امروز( دوشنبه ۲۲ خرداد) در نشست خبری به مناسبت روز جهانی ایمنی مواد غذایی با اشاره به شعار سال در خصوص ایمنی مواد غذایی تحت عنوان استاندارد های موادغذایی نجات بخش زندگی افزود: در سال ۲۰۱۸ مجمع عمومی سازمان ملل با توجه به اهمیت بیماری های منتقله و مرتبط با غذا و مباحث ایمنی مواد غذایی روز ۷ ژوئن برابر با ۱۷ خرداد را روز جهانی ایمنی مواد غذایی نامگذاری نمود.
وی با تاکید بر اینکه ایمنی مواد غذایی بخش مهمی از امنیت غذایی است، ادامه داد: غذای سالم و کافی زیربنای سلامت است چرا که بیش از ۲٠٠ نوع بیماری از غذای ناسالم و آلوده به باکتری ها، ویروس ها، انگل ها، سموم یا مواد شیمیایی ایجاد می شود.
نجفی اضافه کرد: سازمان بهداشت جهانی(WHO) تخمین زده است که بیش از ۶٠٠ میلیون نفر هر ساله در اثر خوردن غذای آلوده به باکتری، ویروس، انگل، سموم یا مواد شیمیایی بیمار می شوند و ۴۲۰ هزار نفر هم می میرند، این امر در صورتی است که کودکان زیر پنج سال ۹ درصد از جمعیت دنیا را تشکیل می دهند، اما ۴٠ درصد بیماری های ناشی از غذا در آنها اتفاق می افتد.
وی با اشاره به اینکه وضعیت کشور در حوزه امنیت غذایی، مناسب بوده و نگرانی خاصی وجود ندارد متذکر شد: تغییر الگوی کشاورزی و باغداری، روشهای تولید، تجهیزات تولید و فرآوری و نگهداری و توزیع و نیز الگوی مصرف در کشور ضروری است از جمله: ضرورت آموزش به کشاورزان و سایر تولید کنندگان غذا برای مصرف استاندارد نهاده های کشاورزی مانند کود و سم و غیره.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز با تاکید بر اینکه طبق تجربه های نشان داده شده صرف داشتن پول به معنای داشتن امنیت غذایی و امکان تامین غذا نیست، ادامه داد: وضعیت کشور در حوزه ایمنی مواد غذایی مناسب بوده و نگرانی خاصی وجود ندارد چرا که به علت نظارت های خوبی که وجود دارد محصولات غذایی کشور به دهها کشور خارجی صادر می شود، به گونه ای که در دو ماه و نیم ابتدایی سال ۱۴٠۲ قریب به ۳٠ هزار تن محصولات غذایی استان آذربایجان شرقی به ۴۵ کشور پیشرفته اروپایی صادر می شود.
نجفی در خصوص فعالیت های عمده معاونت غذا و دارو در حوزه مواد خوراکی، آشامیدنی در طی یک سال گذشته گفت: تعداد کارخانجات و کارگاه های تولید مواد خوراکی و آشامیدنی به غیر از شهرستان سراب و مراغه بالغ بر ۱۶۶۷ مورد، تعداد پروانه های ساخت محصولات کارخانجات و کارگاه های مواد خوراکی و آشامیدنی بالغ بر ۱٠٠۲ مورد، تعداد پروانه های ساخت تمدیدی کارخانجات و کارگاه های مواد خوراکی و آشامیدنی بالغ بر ۱۳۷۱ مورد و هم چنین گواهی بهداشت صادر شده مواد خوراکی و آشامیدنی برای صادرات[که می توان گفت یکی از افتخارات است] بالغ بر ۴۱۸۷ مورد است.
نجفی در خصوص فعالیت های معاونت غذا و دارو هم اظهار کرد: تا کنون ۵٠۲۳ مورد بازدیدهای(برنامه های عملیاتی اعم از PRPS، PMS و ماموریت های موردی) مربوط به مواد خوراکی و آشامیدنی انجام گرفته است.
وی ادامه داد: اقلام نمونه برداری شده از واحد های تولیدی مواد خوراکی و آشامیدنی ۵٠۲۳ مورد، واحد های مواد خوراکی و آشامیدنی معرفی شده به مراجع قضایی ۱٠۳ مورد و کالاهای معدوم شده (مورد) مواد خوراکی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی تا کنون ۸۵ مورد است.
وی در خصوص آزمایشگاه های کنترل مواد غذایی و بهداشتی و دارویی با اشاره به اینکه در دانشگاه های استان آذربایجان شرقی آزمایشگاه های کنترل غذا وجود دارد که نزدیک به صد هزار آیتم در آنها آزمایش شده است ادامه داد: آمار نمونه های ارسال شده به آزمایشگاه از سوی معاونت بهداشت دانشگاه ۳٠۷۱ مورد، از سوی مدیریت نظارت بر فرآورده های خوراکی، آرایشی و بهداشتی ۳٠۴۸ مورد، از سوی مدیریت نظارت بر دارو و مواد تحت کنترل / دارو های مکمل و سنتی / آزمایشگاه دارو و آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و دارو و….. ۹۸ مورد، از سوی اداره واردات و صادرات معاونت ۱٠۴ مورد، نمونه های مربوط به پایش باقیمانده سموم محصولات کشاورزی ۱۷۹۶ مورد و واحد های تولیدی (قرارداد ها) ۴۹ مورد می باشد که جمع کل آمار نمونه های ارسال شده به آزمایشگاه به تفکیک مرجع ارسال کننده ۸۱۶۶ مورد می باشد.
نجفی در مورد عملکرد آزمایشگاه های کنترل مواد غذایی و بهداشتی و دارویی در یکسال گذشته هم گفت: تا کنون از ۴۲۱ آزمایشگاه واحدهای تولیدی و ۳٠ آزمایشگاه مجاز و همکار در سطح استان بازدید صورت گرفته و در کنار آن برای ۳۷٠ نفر آموزش مسئول فنی آزمایشگاه های واحد های تولیدی غذا، آرایشی و بهداشتی به عمل آمد.
هم چنین وی در خصوص فعالیت های عمده معاونت در حوزه غذا عنوان کرد: برنامه کشوری پایش در سطح عرضه (PMS) مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی برای افزایش اطمینان از سلامتی محصول (حدود ۲۵ محصول غذایی پر مصرف و ۵٠ قلم محصولات آرایشی و بهداشتی) و برنامه پایش ایمنی محصولات کشاورزی(باقی مانده سموم شیمیائی و کودهای کشاورزی، آفت کش ها و…. برای حدود ۳٠ محصول پرمصرف کشاورزی) به اجرا در آمد.
نجفی با تاکید بر اینکه مهم ترین مسئله یعنی الگوی مصرف به عنوان نقطه ضعف به شمار می رود افزود: سرانه الگوی مصرف روغن در کشور ما دو برابر کشورهای اروپایی بوده و هم چنین سرانه مصرف شکر نیز قابل توجه می باشد که در کنار اینها دور ریز و اسراف مواد غذایی نیز به گونه ای روبه افزایش می باشد که امکان روبرو شدن با مشکل کمبود مواد غذایی در سالهای آتی را بیشتر می کند.
وی با تاکید بر کاهش ۲٠ درصدی نمک در پروانه های ساخت مواد غذایی صنعتی تولیدی در استان در طی پنج سال ادامه داد: هم چنین در طی پنج سال اخیر قند های ساده در پروانه های ساخت مواد غذایی صنعتی تولیدی در استان به ۲٠ درصد کاهش خود رسیده است که در کنار اینها طرح نصب چراغ راهنمای تغذیه ای در محصولات خوراکی و آشامیدنی تولیدی استان نیز بیش از ۹۵ درصد اجرایی شده است.
وی افزود: برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک(آرد نان های لواش، سنگک غیر آزاد و تافتون ۱٠٠ درصد غنی شده)، برنامه غنی سازی شیر و ماست با ویتامین D، استفاده از انواع سامانه ها و بستر خدمات الکترونیک و مبتنی بر وب برای صرفه جویی در هزینه ها و تسریع خدمات به مراجعین از فعالیت های عمده معاونت در حوزه غذا به شمار می رود.
نجفی با اشاره به اینکه در حوزه غذا، پروانه بهره برداری و مسئول فنی به صورت الکترونیکی در سامانه TTAC انجام می شود ادامه داد: بکارگیری سامانه یکپارچه ترخیص سریع و آنلاین کالا از طریق سامانه TTAC.ir صورت می گیرد.
وی با تاکید بر اینکه برای افزایش دانش و ارتقای عملکرد مسئولین فنی واحد های تولیدی استان اجرای برنامه های آموزشی تئوری و عملی صورت می گیرد عنوان کرد: برای افزایش دانش و آگاهی اقشار مختلف مردم در مورد سلامت و ایمنی مواد خوراکی و آشامیدنی با همکاری صدا و سیما و سایر رسانه ها، فضای مجازی، ساخت انواع کلیپ، چاپ بروشور و غیره برنامه های آموزشی متعددی اجرا می شود.
نجفی عنوان کرد: واحد های غیر مجاز که در خفا اقدام به تولید میکنند با گزارشات مردمی و تلفن ها و یا با اطلاعات نیروی انتظامی مورد بررسی قرار میگیرند به گونه ای که کارشناس مربوطه یه محل فرستاده شده و اقدامات لازمه صورت گرفته و طی بررسی ها و نمونه برداری ها دخالت های لازمه انجام می پذیرد.
هم چنین سرپرست مدیریت نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده های دارویی، در حاشیه نشست خبری عنوان کرد: پس از تیر ماه دریافت نسخه دارویی تنها از طریق کد پیگیری ارسال شده به شماره همراه شخص صورت می گیرد که کاملا شخصی بوده و دیگر لینک های ارسال شده جعلی است.
یوسف جواد زاده در خصوص سهمیه بندی داروهای بیمه ای اظهار کرد: سیاست بیمه برای سهمیه بندی دارو ها برای جلوگیری از انباشت دارو در خانه ها می باشد.
وی ادامه داد: هر گونه عملکرد زیبایی در مکان هایی ک مجوز ندارند غیر قانونی بوده و اقدامات لازمه انجام می شود چرا که تزریق بوتاکس در آرایشگاهها از طریق گزارشهای مردمی میتواند به خوبی کنترل شود زیرا آرایشگاه جای تزریق بوتاکس نیست.
جواد زاده در خصوص بیماران خاص که دارو های گران قیمت مصرف میکنند عنوان کرد: داروهایی که از لحاظ تهیه، دارای مبلغ قابل توجهی می باشند معمولا برای داروخانه های خاصی از جمله داروخانه دانشگاه فرستاده می شوند تا افراد تنها از محدود داروخانه ای داروی مورد نیاز خود را تهیه کنند چرا که به علت قیمت بالا و تعداد محدود واردات نمیتوان به صورت گسترده در داروخانه ها پخش کرد.
وی ادامه داد: برای جلوگیری از تخلفات فروش داروهای خاص هر چند هفته یکبار نظارت صورت می گیرد به گونه ای که حتی برای راستی آزمایی فروش دارو گاهی به بیمار زنگ زده می شود تا طی اطمینان خاطر تخلفی صورت نگیرد.
جواد زاده افزود: تقاضا برای برند های خارجی بیشتر است در صورتی که هیچ تفاوتی با برند های داخلی وجود ندارد و این امر سبب تفاوت قیمت و تلقین نبود دارو در کشور برای مردم شده است.
- خبرنگار: مریم پورعلی