به گزارش عصرتبریز به نقل از روابط عمومی دانشگاه تبریز، صمد عزیزی، رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان آذربایجانشرقی، روز گذشته، ۲۲ آذرماه، در اولین نشست تخصصی بررسی انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری با عنوان «انتخابات یا انتصابات» در دانشگاه تبریز، اظهار کرد: همانطور که شرکت در انتخابات حق مردم است، دفاع از قانون نیز حق مردم میباشد و ما پاسخگوی عملکرد خود هستیم.
وی در تشریح بحث «اعتقاد و التزام عملی به اسلام» که یکی از دلایل عدم احراز صلاحیت داوطلبان بهشمار میرود، اظهار کرد: منظور ما از این بحث، صرف مسلمان بودن یا نبودن فرد نیست بلکه التزام عملی به این معنی است که یک فرد زمانی بهصورت عملی به اسلام معتقد است که به اصول، فروع و احکام اسلام معتقد باشد و قانون نیز التزام عملی را جزو شرایط داوطلبان قرار داده است.
عزیزی، در واکنش به اینکه علت رد صلاحیت داوطلبان اعلام نمیشود، گفت: ما براساس تحقیقات محلی و همچنین استعلام از مراجع امنیتی، به مواردی دست پیدا میکنیم که موجب عدم احراز صلاحیت داوطلبان میشود. اما برای اینکه آبروی افراد خدشهدار نشود، این موارد را فقط به خود داوطلبان اعلام میکنیم.
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان آذربایجانشرقی خاطرنشان کرد: بسیاری از افراد از پشتپرده رد صلاحیت ثبتنام کنندگان بیخبر هستند و تنها از روی ظاهر آنها قضاوت و از عدم احراز صلاحیتشان تعجب میکنند. درحالیکه ما تمامی دلایل را به ثبتنام کنندگان اعلام میکنیم و رسانهای کردن یا نکردن این موارد برعهده داوطلبان است.
وی یادآور شد: ما مکلف هستیم براساس قانون جدید انتخابات، توضیحات و اظهارات کسانی را که صلاحیتشان احراز نشده است، بشنویم و به هیأت مرکزی نظارت ارسال کنیم.
عزیزی، در ارتباط با ثبتنام داوطلبان حضور در انتخابات مجلس دوازدهم نیز گفت: ۲ هزار و ۵۰۰ نفر در مرحله پیش ثبتنام دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در آذربایجانشرقی نام نویسی کرده بودند که از این تعداد عدهای انصراف داده و عدهای نیز به دلیل ناقص یا اشتباه بودن مدارک، از لیست خارج شدند و در حال حاضر یک هزار و ۳۰۰ نفر ثبتنام قطعی کردهاند.
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان آذربایجانشرقی در خاتمه یادآور شد: نتایج اعلام شده در خصوص احراز یا عدم احراز صلاحیت داوطلبان، توسط هیات اجرایی اعلام شده است و نتایج هیات نظارت بر انتخابات، ۱۵ دی ماه اعلام خواهد شد.
امین سلیمان، عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق اسلامی دانشکده الهیات و علوم اسلامی دانشگاه تبریز نیز با بیان اینکه اصطلاحاتی چون «انتخابات یا انتصابات» برای نخستین بار در انتخابات سال ۱۳۸۸ مطرح و وارد ادبیات سیاسی کشور شد، اظهار کرد: هدف عمده از مطرح کردن این موضوع، چرایی نظارت شورای نگهبان در تأیید یا رد صلاحیتها در انتخابات است.
وی ادامه داد: نظارت شورای نگهبان در انتخابات یک نظارت عام و شامل تمامی مراحل انتخابات از اول تا آخر است و براساس ماده ۳ قانون انتخابات، این نظارت، تحت عنوان استصوابی بیان شده که در تمامی مراحل انتخابات نظارت دارد.
سلیمان، در خصوص وجود نهادهای نظارت بر انتخابات در سایر کشورها هم گفت: نهادهای نظارت بر انتخابات در سایرکشورها از جمله روسیه، مصر و ترکیه نیز وجود دارد و این موضوع نه تنها به لحاظ تاریخی حتی از نظر عقلی نیز بدعت نیست و مردم زمانی میتوانند به یک فرد بهعنوان ولی و مسئول در کشور رای دهند که صلاحیت آن فرد احراز شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز با تاکید بر اینکه مطرح کردن موضوعاتی چون نظارت پسینی، حال و پیشینی، خارج از موضوع نظارت است، افزود: شورای نگهبان از آغاز ثبتنام افراد تا زمان تایید اعتبار نامه را نظارت میکند و در واقع این شورا بهعنوان یک نهاد فراقوهای با این نوع نظارت، به مردم خدمت میکند.