تکلیف شرکت‌های خصوصی و بانک‌ها چه می‌شود؟
تکلیف شرکت‌های خصوصی و بانک‌ها چه می‌شود؟
پرونده تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه بسته شد و اکثر نماینده‌های مجلس رای دادند که شنبه‌ها تعطیل شود.

به گزارش عصرتبریز، روزنامه هفت صبح نوشت: دیروز پرونده تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه بسته شد. اکثر نماینده‌های مجلس رای دادند که پنجشنبه نه، اما شنبه‌ها تعطیل شود؛ البته این تعطیلی رسمی نبوده و قرار نیست رنگ آن در تقویم قرمز شود. حالا شنبه‌ها کدام سازمان‌ها تعطیل می‌شوند؟ به این سوال در لایحه مجلس جواب داده شده.

این پیشنهاد اول از سمت دولت مطرح شد که قانون تعطیلات را اصلاح کنیم ولی اشاره‌ای نکرد که این روز، پنجشنبه باشد یا شنبه. در این مدت لایحه در دست کمیسیون اجتماعی مجلس بود و پیشنهاد تعطیلی شنبه را مطرح کرد. دیروز یک بار پیشنهاد دولت و بار دیگر پیشنهاد کمیسیون اجتماعی به رای گذاشته شد. در رای‌گیری اول پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه رای نیاورد. در رای‌گیری بعدی که نظر نماینده‌ها درباره تعطیلی شنبه‌ها پرسیده می‌شد از ۲۱۶ نفر، ۱۳۴ نفر رای مثبت به آن دادند و اینطور شد که «شنبه»‌ رای آورد. دیروز درباره ساعت کاری کارمندان هم تصمیم نهایی گرفته شد و اگر شورای نگهبان تایید کند همه آنها اجرایی خواهند شد. یکی از نماینده‌ها گفته احتمالا در این صورت آخر خرداد ماه تعطیلی شنبه‌ها اجرایی می‌شود.

تغییرات این مصوبه در زندگی ما می ‌تواند آنقدر عجیب و غریب باشد که از همین حالا دلهره گرفته‌ایم . واقعا الزامی بود؟

بانک‌ها شنبه‌ها باز هستند؟

بله. طبق لایحه‌ای که دولت نوشته و مجلس اصلاح کرده این تعطیلی فقط شامل دستگاه‌های اجرایی دولت، دستگاه‌های ستادی و استانی می‌شود. یعنی وزارتخانه‌ها و مؤسسه‌های دولتی، ادارات و دستگاه‌های تابعه دولت (مثل موسسه استاندارد و شرکت دخانیات برای وزارت صمت) و سازمان‌های استانی (مثل اداره مالیات هر استان).

کدام سازمان‌ها استثنا در نظر گرفته شده‌اند و شنبه‌ها باید باز باشند؟ واحدهای ذی‌ربط بهزیستی، بانک‌ها، بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی- درمانی، اماکن ورزشی و واحدهای نظامی، انتظامی و اطلاعاتی.

یعنی شما آخر هفته را با یک روز کاملا تعطیل شروع می‌کنید و بعد به یک شنبه نصفه و نیمه می رسید!

بخش خصوصی تعطیل است؟

نایب‌رئیس مجلس توضیحی داده که به این سوال پاسخ می‌دهد. طبق قانون جمعه تعطیل رسمی ماست و شنبه فقط برای آنهایی تعطیل است که ساعت کاری موظفی دارند. ‌در نتیجه برخی شرکت‌های خصوصی ملزم به تعطیل کردن نیستند.

‌به‌جز این ۲۱۶ نفری که به تعطیلی شنبه‌ها رای دادند یک نامه با امضاهای مهم ۳۶ تشکل اقتصادی هم وجود داشت که وزن کفه شنبه را سنگین‌تر می‌کرد. آنهایی که مخالف شنبه‌ها بودند، اعتقاد داشتند که اولا این کار برخلاف دستورات دینی است و دوما تصویب آن غرب‌گرایی است. برای همین هم محسن پیرهادی، نماینده تهران گفت از دفتر آیت‌الله جوادی آملی استفتا گرفته که رای ایشان هم مثبت بوده.

روزی نیم ساعت کمتر

بخش دیگر از تصمیم‌های مهم مجلس این بود که ساعت کاری، ۴ ساعت در کل ماه کمتر شود. یعنی روزی ۸ ساعت کار کنند که می‌شود هفته‌ای ۴۰ یا ماهی ۱۷۰ ساعت. مجلس بندی هم اضافه کرده که نباید به‌خاطر این ساعت کاری حقوق کسی کاهش پیدا کند.

چه کسی کمتر کار می‌کند؟

هر قانونی درباره تعطیلی جمعه و شنبه گفته شد در مورد ساعت کاری هم اعمال می‌شود. یعنی این کاهش ساعت کاری شامل تمام کارمندان دولتی و وابسته به دولت می‌شود اما چند استثنا هم وجود دارد: ساعت کاری اساتید و معلمان در این دسته قرار نمی‌گیرد. همچنین کارمندانی که زیر نظر نهاد رهبری کار می‌کنند هم شامل این تغییر نمی‌شوند.

شناور شدن ساعت کاری مدارس و دانشگاه

این ماده‌ای که مجلس اصلاح کرده یک بخش دیگر هم دارد. حالا که به‌خاطر آلودگی هوا، کمبود انرژی یا حوادث غیر‌مترقبه مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل می‌شوند، باید سقفی که برای ساعت کاری آنها در نظر گرفته می‌شد شناور شود. ‌

ساعت کاری زن‌ها کم شد؟

یک پیشنهاد دیگر نماینده‌ها در فرایند اصلاح این قانون روز یکشنبه بررسی شده بود. در این روز نماینده تبریز گفته بود با نماینده‌های زن هم صحبت کرده و پیشنهاد می‌دهد که ساعت کاری زن‌های کارمند متاهل به‌جای ۴۰ ساعت در هفته، بشود ۲۰ ساعت. اعضای مجلس درباره این پیشنهاد هم رای‌گیری کردند و پیشنهاد این نماینده رای نیاورد.

اصلاح این لایحه دیروز تصویب و برای بررسی به شورای نگهبان ارسال شد. بعد از تأیید این شورا لایحه تعطیلی‌ها به قانون تبدیل خواهد شد.