اسناد مربوط به نقش عربستان در واقعه ۱۱ سپتامبر منتشر شد
اسناد مربوط به نقش عربستان در واقعه ۱۱ سپتامبر منتشر شد

بالاخره پس از ماه ها بحث و جنجال بر سر انتشار اسناد مربوط به نقش عربستان در واقعه ۱۱ سپتامبر که به اسناد «۲۸ صفحه» موسوم است، کنگره آمریکا رأی به انتشار این اسناد داد.

عصر تبریز: بالاخره پس از ماه ها بحث و جنجال بر سر انتشار اسناد مربوط به نقش عربستان در واقعه ۱۱ سپتامبر که به اسناد «۲۸ صفحه» موسوم است، کنگره آمریکا رأی به انتشار این اسناد داد. با این حال، کاخ سفید در نخستین واکنش به این موضوع گفته که اسناد مذکور نشان می دهد عربستان سعودی هیچ نقشی در ترتیب دادن واقعه مذکور نداشته است.

به گزارش «تابناک»، پس از چندین ماه بحث های شدید و جنجالی، مجلس نمایندگان آمریکا رأی به انتشار اسناد موسوم به «۲۸ صفحه» درباره واقعه ۱۱ سپتامبر کرد. اسنادی که در تمامی این سال ها حالت محرمانه داشت و جلوی انتشار عمومی آن ها گرفته شده بود. با این حال، گفته می شود هنوز بخش هایی از این گزارش تازه منتشره، به رنگ سیاه است و اطلاعات آن قابل خواندن نیست.

دقایقی پس از انتشار خبر مربوط به این موضوع، کاخ سفید مدعی شد که در اسناد منتشره، هیچ نشانی از همدستی عربستان سعودی با عوامل حادثه ۱۱ سپتامبر مشاهده نمی شود. جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید در این زمینه اظهار داشت: «این اسناد آنچه را که ما از مدت ها پیش می گفتیم، تأیید می کند». وی مدعی شد بر اساس اسناد مذکور، عربستان سعودی نقشی در ۱۱ سپتامبر نداشته است.

این در حالی است که از مدت ها پیش و همزمان با آغاز بحث ها درباره انتشار «۲۸ صفحه»، دولت عربستان سعودی به شدت نسبت به این امر واکنش نشان داده و حتی تهدید کرده بود که در صورت انتشار این اسناد، در روابط اقتصادی خود با آمریکا بازنگری خواهد کرد. به این ترتیب، مشخص بود که این اسناد ناگفته های مهمی را درباره نقش عربستان در واقعه مذکور در خود دارد. با این حال، اظهارات ارنست پس از این همه جنجال را می توان نشانه ای دانست مبنی بر اینکه چون دولت آمریکا از یک سو نمی توانسته در مقابل فشار افکار عمومی برای انتشار اسناد مقاومت کند و از سوی دیگر، نمی خواسته در روابط خود با سعودی ها خللی ایجاد کند، به شکلی مدیریت شده و یا حتی تحریف شده اقدام به این کار کرده است.

گفتنی است ماه گذشته نیز عربستان توانست با تهدید قطع کمک مالی به سازمان ملل، نام خود را از میان ناقضان حقوق‌بشر بیرون بکشد. «بان کی‌مون» دبیرکل سازمان ملل چند روز پس از این ماجرا، از خبرنگاران منتقد خواسته بود به کودکانی فکر کنند که در صورت قطع کمک مالی عربستان، زندگی‌شان با مشکلاتی روبرو می‌شد.

اردیبهشت ماه امسال بود که مجلس نمایندگان آمریکا با تهدید عربستان به بیرون کشیدن ۷۰۰ میلیارد دلار از اقتصاد آمریکا، دیگر پی تصویب طرح ضدسعودی نرفت. اگر آن طرح تصویب می‌شد، خانواده قربانیان آمریکایی حادثه ۱۱ سپتامبر حق پیدا می‌کردند از دولت عربستان سعودی بخاطر حمایت از تروریست‌ها شکایت کنند و دستگاه پلیسی و اطلاعاتی آمریکا موظف می‌شد در خصوص نقش سعودی‌ها در این ماجرا تحقیق کند.

 

تکمیلی:

* بر خلاف اظهارات جاش ارنست، محتوای اسناد منتشره حاکی از آن است که برخی اتباع سعودی مرتبط با دولت عربستان، به هواپیماربایانی که واقعه ۱۱ سپتامبر را رقم زدند، کمک کرده بودند. بر اساس این گزارش، هواپیماربایان در زمان حضور خود در آمریکا، با افراد مذکور در ارتباط بوده و احتمالاً از آن ها کمک دریافت کرده اند.