گویش تبریز همان زبان استاد شهریار است
گویش تبریز همان زبان استاد شهریار است

مدیرکل صدا و سیمای استان گفت: گویش معیار شبکه های صدا و سیمای آذربایجان شرقی زبان اصیل تبریز است. به این معنا که گویندگان و گزارشگران صدا و سیما به گویش تبریز سخن می گویند که همان زبان استاد شهریار است.

به گزارش عصرتبریز، مدیرکل صدا و سیمای استان آذربایجان شرقی با اشاره به جایگاه تبریز فرهنگی در منطقه و تاثیرگذاری آن در جمعیت و جغرافیای پیرامونی فرامرزی، حفظ و تقویت این جایگاه را وظیفه مهم و اساسی نهادها و فعالان فرهنگی دانست و گویش تبریز را محور این تاثیرگذاری اعلام کرده افزود: استاد شهریار که از افتخاران این مرزو بوم و قبله شعرای آذربایجانی منطقه است، به گویش تبریز سخن گفته و شعر سروده است. هرگونه تحریف و جایگزینی الفاظ آن سوی مرز به جای الفاظ و اصطلاحات رایج در این گویش، خیانت به فرهنگ و زبان مردم آذربایجان است.

اکبر رضایی که در شورای فرهنگ عمومی شهرستان هوراند سخن می گفت، توجه به فرهنگ ها و پاره فرهنگ های خطه قهرمان و ولایتمدار آذربایجان شرقی و احیای گویش ها، لهجه ها، پوشش ها و زبان آن را از دیگر اولویت های صدا و سیما برشمرد و افزود: رسانه ملی تلاش می کند سلامت زبان ها، گویش ها و لهجه های اصیل آذربایجانی در مقابل کشورهای همسایه و زبان‌های بیگانه حفظ و تقویت شود.

وی ادامه داد: گویش معیار شبکه های صدا و سیمای آذربایجان شرقی زبان اصیل تبریز است. به این معنا که گویندگان و گزارشگران صدا و سیما به گویش تبریز سخن می گویند که همان زبان استاد شهریار است. در عین حال تنوع لهجه ها در استان را نشانه غنای فرهنگی منطقه دانسته و در برنامه های خود به معرفی آن در برنامه ها در قالب گزارشات و مصاحبه ها می پردازد؛ اما تاسی به گویش های آن سوی مرز بی توجهی به فرهنگ مردم است.

وی با بیان اینکه زبان مهمترین رکن ارتباطی رسانه است خاطر نشان کرد: رسانه ملی بنابر ماهیت ارتباطی خود به بیشترین میزان از این ابزار برای تعامل با مخاطبان خود استفاده می‌کند و در این راستا تلاش می کند از اشتباهات آشکار و ابهام و نارسایی آن ها خودداری کند.

رضایی تاثیر فضای مجازی را در رواج الگو‌های زبانی غیر معیار غیر قابل وصف دانست و تصریح کرد: در سایۀ بی توجهی مسئولین متولی امر و دستگاه های فرهنگی و گسترش و پیشرفت تکنولوژی، بعضا در لفظ و مفهوم، موازنه واژگانی به هم خورده و باعث رواج الگو‌های زبانی غیر معیار شده است.

وی کاربرد زبان معیار را در رادیو و تلویزیون بر حسب ماهیت و ارزش دربرگیری و نوع تعاملات برحسب طیف مخاطبان متفاوت دانست و با اشاره به اهمیت قابل توجه استفاده از زبان معیار در رادیو و تلویزیون اظهار داشت: هرچه الگو‌های زبانی غیرمعیار رواج پیدا کنند به همان میزان شکل گیری و تثبیت الگو‌های صحیح زبانی کم رنگ می شوند و واژه های غلط جای برخی واژه های صحیح را می گیرند.

مدیرکل صدا و سیمای استان آذربایجان شرقی به اهتمام صدا و سیما در ارائه زبان معیار از سوی گویندگان و مجریان و گزارشگران اشاره کرد و اضافه کرد: زبان معیاری مهمترین عامل ارتباطی در میان افراد جامعه است و نقش صدا وسیما در ترویج زبان معیار در وحدت دهندگی، اعتباردهندگی و مرجعیـت واژگان در جامعه مهم و اساسی است.

رضایی به بحث نظری در حوزه فرهنگ پرداخت و با بیان اینکه اداره جوامع نوعا از چهار نظام سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی تبعیت می کند خاطر نشان شد: نظام لیبرال دموکراسی اقتصاد را اصل می داند و دیگر نظام ها را زیر مجموعه این حوزه تلقی می کندتلقی می کند؛ اما در نگاه ما، فرهنگ کل است و دیگر نظام ها زیر مجموعه فرهنگ است. به عبارتی بین فرهنگ و سایر نظامات اجتماعی، عموم و خصوص مطلق حاکم است. یعنی جهات راهبردی و خطوط هدایتی سه نظام اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را فرهنگ تعیین می کند و سه نظام مذکور از قواعد نظام فرهنگی تبعیت و پیروی می کنند؛ برخلاف نظام لیبرال دموکراسی که اقتصاد یعنی سود مادی، سایر نظام ها را به دنبال خود می کشد و اینجاست که تفاوت ها خود را نشان میدهد.

مدیرکل صدا و سیمای استان قرآن را معجزه پیامبر اکرم«ص» دانست که یک محتوای عالی و غنی فرهنگی است و درس زندگی می دهد و مسیری را نشان می دهد که نهایتا به شکوفایی استعدادهای انسانی ختم می‌شود.

رضایی با بیان اینکه زبان رسانه و زبان گفتاری جامعه بر یکدیگر تاثیر متقابل دارند افزود: با هدف پاسداشت و حفظ آداب و رسوم استان‌ها و نیز تقویت خرده‌ فرهنگ‌ها در کشور، شبکه‌های استانی صدا و سیما تلاش می کنند برنامه‌های مختلف بومی و محلی با زبان، گویش و لهجه معیار هر استان تولید و پخش کنند.

وی با تاکید بر ضرورت حفظ تعامل و همگامی زبان رسانه ملی و زبان گفتاری جامعه افزود: اگر رسانه ملی نتواند زبان گفتاری جامعه و زبان معیار را حفظ کند، جامعه شاهد شکاف فرهنگی و زبانی خواهد بود.