حاشیه‌نشینی در تبریز و راه‌های مقابله با آن/ تغییر فضای سکونتی این مناطق
حاشیه‌نشینی در تبریز و راه‌های مقابله با آن/ تغییر فضای سکونتی این مناطق
افزایش روزافزون جمعیت و گسترش جغرافیایی تبریز در کنار عدم توازن توسعه شهری باعث شده تاهم‌اکنون بیش از ۴۵۰هزار نفر حاشیه‌نشین بصورت کاملا نامناسب، در خانه‌هایی غیرایمن در کلانشهر تبریز زندگی کنند.

استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی در گفت‌ئگو با خبرنگار عصرتبریز با اشاره به معضل حاشیه‌نشینی گفت: افراد حاشیه‌نشین بدلیل اینکه فاقد تخصص هستند به مشاغلی کاذب مانند دست‌فروشی، کارگری ساده و مواردی از این قبیل روی می‌آورند.

حاشیه نشینی در تبریز
وی گفت: مهمترین مشکلات محلات حاشیه‌نشین، بیکاری، نداشتن خانه و مسکن مناسب، محیط بد اجتماعی و فرهنگی این محلات، کمبود امکانات رفاهی، فرهنگی و تفریحی برای فرزندان، انحرافات اجتماعی، نبود امنیت، آسفالت نبودن کوچه‌ها، کمبود بهداشت و سرپوش نبودن رودخانه‌ها و فاضلاب‌های محله، کمبود امکانات رفاهی، و آموزشی، نداشتن آب لوله‌کشی، شلوغی محله‌ها، تراکم جمعیتی زیاد، بافت روستایی چند قومی و چند فرهنگی بودن این محلات است.

حاشیه نشینی در تبریز
محمد کلامی افزود: گسترش آسیب‌های اجتماعی مانند طلاق و خودکشی، سرقت، اعتیاد، قاچاق و…. از پیامدهای حاشیه‌نشینی است.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: افراد حاشیه‌نشین بدلیل اینکه فاقد تخصص هستند به مشاغلی کاذب مانند دست‌فروشی، کارگری ساده و مواردی از این قبیل روی می‌آورند. بدیهی است وجود این همه مشکلات و تهدیدات حاشیه‌نشینی اقدام موثر مسئولان و نهادهای متولی و تلاش در حل این معضل و جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی امری ضروری به نظر می‌رسد.

کلامی تاکید کرد: برای مهار این معضلات بایستی به کمک دست‌اندرکاران این حوزه هم فضای سکونتی این مناطق تغییر پیدا کند و هم امکانات فرهنگی و اجتماعی مانند درمانگاه، مهدکودک، بوستان‌ها، پایگاه اوقات فراغت در این مناطق استقرار یابد، دوم اینکه اهالی این مناطق از لحاظ اقتصادی بازتوانی شوند یعنی در کارهای مورد علاقه آموزش ببینند و سرمایه اولیه برای فعالیت‌شان در اختیار آنان قرار گیرد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: مهاجرت و حاشیه‌نشینی به دلیل تاثیرات عدیده از آن دسته موضوعات اجتماعی است که هیچوقت تاریخ مصرف کنکاش درباره آنها پایان نمی‌پذیرد.

IMG_0856
کارشناس رادیو اقتصاد گ‌ت: توجه به روستاها می تواند یکی از راه‌های مقابله با پدیده حاشیه‌نشینی باشد زیرا در کاهش این پدیده و در نتیجه فقر و اعتیاد تاثیر مستقیمی دارد. کنترل مهاجرت روستاییان به شهر با ارائه امکانات بیشتر به نقاط روستایی، سپس ایجاد و گسترش فرصت‌های شغلی و توجه به معیشت در جامعه روستایی، تخریب بخش فرسوده، اشتغالزایی، احداث صنایع، حمایت‌های مالی، ساخت مسکن و فعال کردن حوزه‌های فرهنگی را می‌توان از جمله راهکارهای کاهش حاشیه‌نشینی نام برد.

وی ادامه داد: کارشناسان آسیب‌های اجتماعی معتقدند امروز سهم جوانان و نوجوانان حاشیه، طعم فقر، نداشتن سرپناه و اعتیاد است و هر یک از این مشکلات به تنهایی یک آسیب و تهدید بزرگ قلمداد می‌شود که اگر دیرتر اقدام شود به یک فاجعه در آینده‌ای نزدیک مبدل می‌شود.

IMG_0874
کلامی در پایان گفت: به هرحال، علیرغم اقدامات صورت‌گرفته، حاشیه‌نشینی بعنوان تهدیدی با پیامدهای اجتماعی همچنان وجود دارد. امید است با توجه مسئولین، به وضعیت مناطق حاشیه‌نشین شهر تبریز روند آسیب‌های اجتماعی، اقتصادی و دیگر مشکلات این مناطق رو به کاهش بگذارد.