۱۱۱ هزار نفر مستمری بگیر کمیته امداد آذربایجان شرقی هستند/ حقوق کارمندان از کمک های مردمی پرداخت نمی‎شود
۱۱۱ هزار نفر مستمری بگیر کمیته امداد آذربایجان شرقی هستند/ حقوق کارمندان از کمک های مردمی پرداخت نمی‎شود
رییس کمیته امداد استان آذربایجان شرقی گفت: مردم عزیز ما بدانند که به هیچ وجه حقوق کارمندان و هزینه های جاری این نهاد از محل کمک های مردمی پرداخت نمی شود بلکه این هزینه ها از طریق اعتبارات دولتی و بودجه کمیته امداد تامین می شود.

به گزارش عصرتبریز، خدمت به محرومان و نیازمندان، یکی از پسندیده ترین عبادات و سنت پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) است. تأسیس کمیته امداد به فرمان حضرت امام خمینی(ره) یکی از برکات و دستآوردهای انقلاب اسلامی است که با هدف خدمت به محرومان و مستمندان جامعه تشکیل شد. این نهاد به لطف خدا توانسته است بسیاری از نیازمندان را تحت پوشش قرار دهد و چهره فقر را در کشور، کمرنگ سازد.

در این راستا و در آستانه دهه فجر محمد کلامی، رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) آذربایجان شرقی که در هفته های گذشته به سمت جدید خود منصوب شده است، گفتگوی مفصلی با خبرنگار عصر در خصوص این نهاد انقلابی انجام داده است که در ادامه می خوانید.

*با سلام و تشکر از شما بابت حضور در این گفتگو، همانگونه که می دانید انقلاب اسلامی، قیام و خیزشی بود که عمده کنش گران و انقلابیون آن از افراد مستضعف و طبقات رو به پایین جامعه بودند که  در مخالفت با سیاست های غربی و ضد اسلامی سرمایه سالاری ناقص رژیم پهلوی، انقلابی اسلامی را با رهبری امام راحل(ره) به پیروزی رساندند که بعدها طبقات مستضعف جامعه به یکی از موثرترین اقشار در میان نیروهای مردمی آن تبدیل شد. برای تداوم خدمت رسانی و کمک به مردم محروم و انقلابی، یکی از نهادهای انقلابی از همان آغاز تشکیل، و وظیفه کمک و امداد به محرومین را برعهده گرفت، لطفا خلاصه ای از تاریخچه تشکیل کمیته امداد و اهداف آن برای خوانندگان بگویید.

سابقه شکل گیری و پی ریزی تشکیلات این نهاد به سالهای قبل از پیروزی انقلاب و حدوداً سال ۱۳۴۲ برمیگردد که تعدادی از انقلابیون اول نهضت اسلامی که در زمره ‌همراهان و همرزمان حـضرت امام خمینی (ره‌) قرار داشتند و بعضاً مـسئولین فعلی این نهـاد میباشند، از طرف مـعظم له مـأموریت رسیدگی به‌خـانواده زندانیـان سیاسی، نیازمندان مبارزین را به عهده داشتند.

اقدامات حمایتی و امدادی این بزرگان خصوصاً در زمان اوجگیری انقلاب اسلامی یعنی سالهای ۵۶ و ۵۷ که مبارزات امت مسلمان به اوج خود رسید و اعتصاب و تحصن همه جا را فرا گرفت‌، با حمایت گسترده و فراگیر از اعتصابیون و خانواده زندانیان سیاسی و نیازمندان جامعه سیر صعودی یافت.با پیروزی انقـلاب شکوهمند اسلامی و آغـاز فعالیت مجـدد بخشهای اداری، اقتصادی و فرهنگی کشور، لـزوم حـمایت از نیازمندان در صـدر برنامه‌های نظام قرار گرفت و دقیقاً ۲۲ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی و بعنوان دومین نهاد انقلابی در تاریخ ۱۴ اسفند ماه ۱۳۵۷، کمیته امداد امام‌، با صدور حکم پرخیر و برکت و تاریخی حضرت امام خمینی‌(ره‌) برای مدت نامحدود، بمنظور تحقق بخشیدن به اهداف عالیه نظام جمهوری اسلامی ایران و ولایت فقیه در حمایت و امداد محرومان و مستضعفان و خودکفا کردن آنان‌، تأسیس گردید.

طبق ماده دو اساسنامه هدف از تشکیل امداد امام، توانمندسازی و شکوفایی استعدادها و تأمین خوداتکایی، تقویت و رشد ایمانی و اعتقادی نیازمندان و محرومان با ارائه خدمات اجتماعی، حمایتی، فرهنگی و معیشتی به آنان می‌باشد. اساسنامه‌ اولیه کمیته امداد که در تاریخ ۱۳۶۶/۳/۲۰ تنظیم و به توشیح رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) رسیده است با اذن مقام معظم رهبری حضرت آیت االله العظمی خامنه ای(مدظله-العالی)در تاریخ ۲۹/۹/۱۳۸۰ با تغییراتی به توشیح معظم له رسید و مجدداً در تاریخ ۱۳۹۴/۱/۱۵ بازنگری و در ۱۸ ماده و ۱۳ تبصره مورد تأیید ایشان قرار گرفت.

*کمیته امداد در راستای کمک به محرومان چه وظایفی دارد؟ خصوصا در مقایسه با سایر مراکز خیریه…

نقش و وظیفه کمیته امداد خدمات رسانی به نیازمندان است اما گستره و تنوع خدمات این نهاد وسیع تر از مراکز خیریه موجود است.در حال حاضر کمیته امداد بیش از ۵۰ نوع خدمات مختلف به مددجویان تحت پوشش ارائه می دهد.

بررسی و شناخت انواع محرومیت‌های مادی و معنوی نیازمندان و تبیین آنها و شناسایی افراد و خانواده‌های لازم‌الحمایه در شهر، روستا و عشایر. پیشنهاد خط مشی، سیاست‌های اجرایی و طرح و برنامه‌های مؤثر برای رفع محرومیت‌ها در ابعاد مختلف به مراجع ذیربط با استفاده از تمام ظرفیت‌های مردمی، دینی و قانونی،فراهم آوردن امکانات لازم به منظور توانمندسازی، خوداتکایی، استقلال اقتصادی افراد و خانواده‌های نیازمند از طریق استعداد سنجی، مهارت آموزی، ایجاد اشتغال، آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و اعطای وام خدمات در حد توان،ایجاد تسهیلات لازم در جهت سلامت خانواده‌های نیازمند و تأمین خدمات بهداشتی و درمانی و اقدام به بیمه‌های درمانی و اجتماعی آنان در حد امکانات و قوانین و مقررات مربوطه،پرداخت نقدی و مساعدت‌های غیرنقدی از قبیل تأمین مسکن ، جهیزیه و کمک به ازدواج نیازمندان،ارائه تسهیلات قرض‌الحسنه به نیازمندان در چهارچوب ضوابط مصوب هیأت امناء امداد امام از طریق ایجاد صندوق قرض‌الحسنه با جذب سپرده‌های مردمی،بهره‌گیری از قرض‌الحسنه و تسهیلات بانک‌ها و مراکز دولتی،ارائه خدمات فرهنگی به افراد و خانواده‌های نیازمند و ارتقاء باورهای دینی و سبک زندگی اسلامی آنان از طریق فعالیت‌های آموزشی، تربیتی با بهره‌گیری از ظرفیت حوزه‌های علمیه و دیگر مراکز فرهنگی،ارائه خدمات فرهنگی به افراد و خانواده‌های نیازمند و ارتقاء باورهای دینی و سبک زندگی اسلامی آنان از طریق فعالیت‌های آموزشی، تربیتی با بهره‌گیری از ظرفیت حوزه‌های علمیه و دیگر مراکز فرهنگی،ترویج و احیاء فرهنگ احسان و نیکوکاری و اکرام ایتام و نشر سنّت‌های حسنه‌ی اسلامی، جذب و جلب ، تمرکز و مدیریت زکوات، صدقات، انفاقات، اعانات و درآمد موقوفات حمایتی و توانمندسازی که به نام امداد امام وقف می‌شود و مصرف آنها در جهت رفع انواع محرومیت‌های نیازمندان مطابق ضوابط اسلامی از مهمترین وظایف این نهاد در ماده ۶ اساسنامه است.

*سرفصل های کاری کمیته امداد شامل چه مواردی است؟

نخستین وظیفه کمیته امداد، بررسی و شناخت انواع محرومیت‏های مادی و معنوی اقشار آسیب ‏پذیر جامعه است که در ۵۰ سرفصل کاری از جمله طرح های اکرام،محسنین،رضوان،رمضان،مفتاح الجنه،کوثر و … به ارائه خدمات می‏پردازد.کمیته امداد با شناسایی نیازهای ضروری خانوارها در زمینه تأمین هزینه‌های درمان، مسکن، تحصیل فرزندان، ازدواج و جهیزیه،اعطای وام‌های قرض‌الحسنه، خودکفایی و اشتغال تا رسیدن به توانمندی و استقلال خانواده‌ها اقدام می‌کندکاهش هزینه های اداری، چابک سازی ، حذف تشریفات اداری ، شفافیت مالی و ارائه گزارش به مردم و مسئولان از اولویت های کاری کمیته امداد است.سعی می کنیم در سیاست های کلان به سمت مردمی و اجتماعی شدن حرکت کنیم بطوری که برون سپاری خدمات امداد را در دستور کارخود قرار داده ایم. افزایش حمایت و مشارکت های مردمی در طرح های اکرام ایتام و محسنین، صدقات، زکات، جشن عاطفه ها، جشن نیکو کاری، جشن رمضان و توسعه انفاق از جمله برنامه های کمیته امداد است.

البته کمیته امداد ارتباط و هماهنگی با مؤسسات خیریه و تشکل‌های نیکوکاری مردمی داخل و خارج از کشور به منظور تعامل و تبادل تجربه و بهره‌گیری از ظرفیت‌های آنها در جهت انجام حمایت‌های مادی و معنوی از محرومان با تقویت و گسترش مشارکت مردمی را چز وظیفه خود تلقی می کند. خودکفایی و اشتغال مددجویان مهمترین سرفصل کاری مهم کمیته امداد است که در راستای منویات مقام معظم رهبری عملیاتی و اجرایی می‏شود و نشان‏دهنده توجه و تدبیر این نهاد نسبت به وضعیت معیشتی مددجویان است.

*جمع آوری کمک های مردمی به چه نحوی انجام می شود و کمک خیرین استان به نیازمندان از طریق کمیته امداد امام خمینی(ره) چه اندازه بوده است؟

تاکید ما این است که اعتماد مردمی بزرگترین سرمایه کمیته امداد است زیرا اعتماد مردم و خیران به این نهاد افزایش کمک‌ها را در بر داشته و باعث شده است روند رسیدگی به امور نیازمندان را سرعت یابد.آذریها از ابتدای سال جاری تاکنون در قالب طرح های مختلف بیش از ۵۲ میلیارد تومان به نیازمندان مساعدت کردند.در طرح کوثر که برای تامین جهیزیه نوعروسان نیازمند اجرا می شودامسال خیران استان دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان برای تامین جهیزیه نوعروسان نیازمند کمک کردند.

همچنین خیران استان ۲۴۰ میلیون تومان در قالب طرح طاها و ۳۶۰ میلیون تومان نیز در قالب طرح شفا کمک کرده اند،طرح طاها برای بیمه آتیه فرزندان ایتام و طرح شفا برای کمک به نیازهای درمانی مددجویان بیمار اجرا می شود.مردم خیر تاکنون بیش از دو میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان نیز به جشن نیکوکاری کمک کرده اند.در سال گذشته با شرکت در این جشن ملی ۹۳ میلیارد ریال به نیازمندان کمک کرده اند،امیدواریم کمک های جمع آوری شده در جشن نیکوکاری امسال نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش یابد.

کمیته امداد در موضوع اشتغال زایی مددجویان به خصوص مشاغل خرد خانواده در راستای اقتصاد مقاومتی نیز فعال بوده است. در این زمینه نیز توضیحی ارائه بدهید؟

آنهایی که توان کار کردن دارند با دریافت وام های کم بهره اشتغال از طرف این نهاد توانسته اند خودکفا شده و پس از توانمند شدن از چرخه حمایتی کمیته امداد خارج شوند.افرادی هم که توان کار کردن ندارند با پرداخت حداقل مستمری تخصیص یافته از طرف دولت و نیز کمک های مردمی تا حدودی نیازهای این عزیزان تامین می شود، البته برای تامین همه نیازهای مددجویان کمی فاصله داریم.

فراهم آوردن امکانات لازم به منظور توانمندسازی، خوداتکایی، استقلال اقتصادی افراد و خانواده‌های نیازمند از طریق استعداد سنجی، مهارت آموزی، ایجاد اشتغال، آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و اعطای وام خدمات در حد توان از وظایف کمیته امداد در ماده ۶ اساسنامه است. با توجه به توانمندسازی خانواده‌ها در سال ۹۴ و خروج آنان از چرخه حمایتی، تعداد افراد مستمری‌بگیر در سال‌جاری پنج درصد کاهش یافته است و افزون بر سه هزار خانوار از ابتدای سال جاری تاکنون خودکفا و از چرخه حمایتی کمیته امداد استان خارج شده اند. این نهاد با تغییر رویکرد از تامین معیشت مددجویان به سمت توانمند سازی و خودکفا نمودن مددجویان گام برداشته است.

رویکرد توانمندسازی، خوداتکایی و استقلال اقتصادی مددجویان در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری (دام عزه) و در چارچوب اساسنامه ابلاغی جدید این نهاد انجام می شود.کمیته امداد استان در جهت عملی کردن فرمایشات مقام معظم رهبری و تحقق شعار سال از تمامی ظرفیت ها و امکانات موجود بهره برده و عمل به منویات مقام معظم رهبری در مورد اقتصاد مقاومتی در سرلوحه کار امدادگران این نهاد قرار گرفته است.این نهاد از طریق اشتغالزایی و توانمند کردن مددجویان تحت حمایت خود به سیاست های اقتصاد مقاومتی عمل می کند.

*شما به تازگی به سمت مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان منصوب شده اید. عملکرد دوسال اخیر کمیته امداد استان چگونه ارزیابی می کنید؟

در سالهای اخیرکمیته امداد رویکرد و جهت خود را از تامین معیشت مددجویان به خودکفا نمودن آن تغییر داده است.در این راستا با هدف توانمندسازی مددجویان، در سال گذشته افزون بر ۷۶۴ میلیارد ریال تسهیلات اشتغال از منابع بانکی و امدادی برای ۶ هزار نفر پرداخت شده که از این مبلغ ۶۰۲ میلیارد ریال تسهیلات بانکی،۹ میلیارد ریال کمک های مردمی و ۵۳ میلیارد ریال نیز از طریق اعتبارات دولتی بوده است.در همین راستا ۱۷ هزار مددجو نیز در دوره های فنی و حرفه ای شرکت کرده و مهارت کسب نموده اند.

درسال گذشته بیش از ۷۴ میلیارد ریال برای احداث،خرید و تعمیر منازل مسکونی ۳ هزار و ۳۷۵ خانوار شهری و روستایی تحت حمایت هزینه شده است.در حوزه فرهنگی ۳۴ میلیارد ریال برای کمک به تحصیل ۱۸ هزار دانش آموز و دانشجو پرداخت شده تا آنان بتوانند با فراغ بال به تحصیل خود بپردازند,۸۱ هزار مددجو نیز از کلاسهای آموزش خانواده و مشاوره مشاوران مجرب این نهاد بهره مند شده اند.

در سال گذشته ۳ هزار و ۳۰۰ نوعروس نیازمند جهیزیه دریافت کرده اند که ۵۲ میلیارد ریال توسط مردم خیر کمک شده و ۲۷ میلیارد ریال از محل اعتبارات دولتی تامین شده است.همچنین طی این مدت بیش از ۷ هزار نفر وام قرض الحسنه کارکشایی به مبلغ ۸۳ میلیارد ریال دریافت نموده اند و ۶۹ هزار نفر نیز کمک معیشت دریافت کرده اند.حامیان طرح اکرام و محسنین در سال گذشته افزون بر ۱۶۸ میلیارد ریال به ایتام و فرزندان طرح محسنین کمک کرده اند.در این مدت ۳۹ هزار طرح خودکفایی اجرا گردید و برای ۷۵۰ مددجو نیز کاریابی صورت گرفت.

*منابع مالی سازمان شما  از چه محل هایی تامین می شود؟

کمیته امداد زیر نظر مستقیم مقام معظم رهبری اداره و صورت های مالی آن با دستگاههای نظارتی کشور ارزیابی و سنجیده می شود. منابع مالی امداد امام عبارت است از عنایات مقام معظم رهبری مدظله العالی، اعتبارات و کمک‌های دولت جمهوری اسلامی ایران، هدایا و کمک‌های مردمی، مؤسسات، سازمان‌ها و نهادهای داخل و خارج از کشور، صدقات، نذورات، زکوات، انفاقات، هبه و ثلث و موقوفاتی که به نام امداد امام وقف می‌شود،درآمد حاصل از فعالیت‌های اقتصادی شرکت‌ها و مؤسسات وابسته براساس سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری مدظله العالی و فروش اموال ( منقول و غیرمنقول).

*حقوق کارکنان چطور؟

مردم عزیز ما بدانند که به هیچ وجه حقوق کارمندان و هزینه های جاری این نهاد از محل کمک های مردمی پرداخت نمی شود بلکه این هزینه ها از طریق اعتبارات دولتی و بودجه کمیته امداد تامین می شود.

*خب کمک های مردمی و خیران چگونه هزینه می شود؟

تکیه اصلی کمیته امداد کمک های نقدی و غیر نقدی مردم است. واقعا منابع کمیته امداد پاسخگوی همه نیاز خانواده ها نیست و کمیته امداد نمی تواند همه نیاز مددجویان را برطرف کند. این نهاد با شناسایی نیازهای ضروری خانوارها در زمینه تأمین هزینه‌های درمان، مسکن، تحصیل فرزندان، ازدواج و جهیزیه،اعطای وام‌های قرض‌الحسنه، خودکفایی و اشتغال تا رسیدن به توانمندی و استقلال خانواده‌ها اقدام می‌کند.

صدقات و کمکهای مردمی جمع آوری شده بشرح ذیل تسهیم میگردد. ۴۹درصد جهت تامین نیازهای بهداتی، درمان، اجاره مسکن، وامهای ضروری و موردی- ۲۶ درصد جهت تعمیر و تامین مسکن مددجویان- ۱۱ درصد بابت خدمات فرهنگی مددجویان – ۱۲ درصد بابت اشتغال زایی مددجویان هزینه میشود که نکته مهم اینکه ریالی از کمکهای مردمی در هزینه های اداری و حقوق پرسنل امداد یا خارج از کشور هزینه نمیشود و تماماً برای مددجویان استان هزینه میشود.

به عنوان مثال در ۹ ماهه سال جاری بیش از ۶۰ میلیارد ریال برای درمان بیماران نیازمند هزینه شده است. ۳۰۲ بیمار خاص، ۴۳۱ بیمار زمین گیر و یک هزار و ۱۵۵ بیمار صعب العلاج در استان تحت حمایت این نهاد قرار دارند کمیته امداد استان توانسته بخشی از مشکلات این بیماران نیازمند را با پرداخت هزینه هایی نظیر نگهداری، فرانشیز دارو، آزمایش، عکس و سونوگرافی کاهش دهد.کمیته امداد استان خدمات درمانی و بیمه ای به مددجویان تحت پوشش ارائه می دهد.در حال حاضر ۶۴ پزشک خانواده و ۷۸ پزشک متخصص به مددجویان تحت حمایت این نهاد خدمات درمانی ارائه می دهند و ۴۱ بیمارستان نیز در سطح استان با این نهاد طرف قرارداد هستند.

*یکی از اصلی ترین محورهای فعالیت کمیته امداد محرومیت زدایی است، نقش دیگر سازمانها همچون جهاد سازندگی و  سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در محرومیت زدایی را چگونه می بینید؟

کمیته امداد در ایجاد فقر نقشی ندارد و ما صرفا متولی رسیدگی به امور محرومان هستیم. موسسات غیردولتی مانند بسیج،سپاه،بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء می توانند نقش مهمی در محرومیت زدایی داشته باشند. همان طور که در سالهای ابتدایی انقلاب، جهادسازندگی کارهای بزرگی را در نقاط محروم ساماندهی کرد لازم است که مثل سالهای اول انقلاب با همان اراده عمومی و عزم ملی وارد میدان عمل شویم البته بسیاری از مسئولین به دنبال خدمت رسانی به مردم و محرومان هستند اما وسعت محرومیت ها باعث شده تا برخی از نهادهای انقلابی مانند سپاه و بسیج وارد عمل شوند.

*کمیته امداد در کاهش آسیب های اجتماعی چه نقشی می تواند داشته باشد؟

خوشبختانه میزان آسیب های اجتماعی در بین مددجویان تحت حمایت این نهاد پائین است ۶ درصد از خانوارهای تحت حمایت به علت طلاق و ۲ درصد نیز به علل بد سرپرستی، زندانی و سرباز بودن سرپرست خانوار تحت حمایت کمیته امداد استان قرار گرفته اند.به عبارت دیگر چهار هزار خانوار به علت طلاق و ۷۱۹ خانوار به علت زندانی شدن سرپرست تحت حمایت این نهاد هستند.

امسال بیش از ۲۴ هزار مددجوی تحت حمایت در کلاسهای آموزش خانواده شرکت کرده اند.این کلاسها با هدف تقویت سبک زندگی اسلامی ایرانی، سوق دادن خانواده‌ها و فرزندان آنان به فراگیری مهارت‌های زندگی و تحکیم بنیان خانواده توسط کمیته امداد استان برگزار می‌شود.آموزش رفتارهای معنوی و مهارت های زندگی به خانواده ها با استفاده از هشت روش آموزشی در راستای اصلاح سبک زندگی و تحکیم بنیان خانواده و نیز ارائه خدمات مشاوره ای تحصیلی،شغلی و خانوادگی به صورت فردی و گروهی از مهمترین موضوعات دوره های آموزش خانواده است.یکی از راهکارهای اساسی این نهاد برای توانمندی خانواده‌ها ارائه آموزش‌های فردی و گروهی به مددجویان است و چنین کارگاه‌هایی با بهره‌گیری از اساتید مجرب حوزه و دانشگاه برگزار می‌شود تا سطح فکری و فرهنگی خانواده‌های تحت حمایت را از هر لحاظ ارتقاء بخشد.

مهارت‌های زندگی، آیین همسرداری، بهداشت روانی و مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی از جمله مباحث مطرح شده در جلسات مشاوره فردی و گروهی بوده است.بیش از ۱۳ هزار نفر از مددجویان تحت حمایت در ۹ ماهه امسال از خدمات مشاوره و راهنمایی این نهاد به صورت فردی و گروهی بهره‌مند شده‌اند.برای این مددجویان هفت هزار و ۵۰۰ جلسه مشاوره به صورت گروهی و فردی با هدف توانمندسازی و ارتقای سطح دانش و گاهی آنان برگزار ‌شده است.همسران جوان،جوانان در آستانه ازدواج،دختران بازمانده از تحصیل و ازدواج،دانش آموزان،دانشجویان و سالمندان از دوره‌های مشاوره و راهنمایی بهره مند شده اند این مدددجویان از مباحث مهارت‌های زندگی، آیین همسرداری، بهداشت روانی و مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی بهره‌مند شده‌اند.

دوره‌های مشاوره و راهنمایی قبل، حین و بعد از ازدواج برای مددجویان تحت پوشش برگزار می‌شودیکی از نتایج مطلوب و حائز اهمیت این کارگاهها پایین بودن آمار طلاق در بین مددجویان است به طوری که طلاق در بین خانواده‌های تحت پوشش این نهاد حدود شش درصد است که این امر نشانگر تاثیر مضاعف جلسات مشاوره در تحکیم بنیان خانواده‌ها دارد.

۶۳ هزار خانوار آذری با جمعیتی بالغ بر ۱۱۱ هزار نفر مستمری بگیر کمیته امداد استان هستند.پرداخت کمک معیشت،اعطای کارت درمان،پرداخت هزینه تحصیل دانشجویان و دانش آموزان،پرداخت کمک درمان بیماران صعب العلاج،پرداخت کمک جهیزیه،پرداخت وام کارگشائی،مشاوره فردی و گروهی از جمله خدمات کمیته امداد به مددجویان در طول سال است. ۳۰ هزار خانوار به علت فوت سرپرست تحت پوشش این نهاد هستند ۴۸ درصد از مددجویان به دلیل فوت سرپرست خانوار تحت حمایت کمیته امداد استان قرار گرفته اند,۳۳ درصد از مددجویان به علت از کارافتادگی و ۱۰ درصد نیز به دلیل بیماری سرپرست خانوار تحت حمایت این نهاد هستند،حدود ۲۶ هزار خانوار به علت از کارافتادگی، معلولیت و بیماری سرپرست خانوار تحت حمایت کمیته امداد استان هستند.

*یکی از نهادهای دارای ارتباط نزدیک از نطر کاری با کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی است، به تازگی طرح یک فوریتی تفکیک وظایف بهزیستی و کمیته امداد به مجلس ارائه شده است، درباره جزئیات این طرح نیز توضیحاتی ارائه دهید…

یک فوریت طرح تفکیک وظایف حمایتی و توانبخشی کمیته امداد امام(ره) و سازمان بهزیستی در مرداد ماه سال جاری در نشست علنی مجلس به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید. طرح تفکیک حمایتی و توانبخشی وظایف کمیته امداد امام (ره) و سازمان بهزیستی به دلیل برخی موازی کاری ها میان این دو نهاد که سبب هدر رفت منابع اعتباری، نیروی انسانی و سردرگمی مددجویان شده است، به نظر می رسد طرح تفکیک وظایف کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی نیاز دارد تا پخته تر شود. کارگروه تشکیل شده در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس برای بررسی‌های کارشناسانه در تفکیک وظایف کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی بسیار موثر است.

*شما چه تعداد صندوق صدقات چه تعداد است  دارید وظایف سازمانهای نظارتی در قبال حفظ این صندوق ها چیست؟

الان حدود ۳۷۱ هزار صندوق صدقه کوچک، متوسط و بزرگ در سطح معابر و منازل مردم وجود دارد. ۳۵۲ هزار خانوار استان مشترک صندوق صدقات کوچک کمیته امداد هستند که با صدقات خود بخش بزرگی از مشکلات نیازمندان را بر طرف می‌کنند یعنی ضریب نفوذ صنادیق کوچک صدقات در استان ۳۴ درصد است.مردم نیکوکار استان در ۹ ماهه امسال بیش از ۷۸ میلیارد ریال صدقه پرداخت کرده‌اند صدقات پرداختی مردم استان نسبت به مدت مشابه خود در سال گذشته شش درصد افزایش داشته است یعنی در ۹ ماهه سال گذشته ۷۷ میلیارد ریال صدقه پرداخت کرده بودند.

صدقات جمع آوری شده در سرفصل های درمانی، جهیزیه، وام کارگشایی، اشتغال، عمران و مسکن مددجویی، امور فرهنگی و آموزش هزینه شده است. صدقات و کمک‌های خیران استان برای رفع بخشی از نیازهای خانواده‌های بی‌بضاعت در زمینه‌های درمان، مسکن، اشتغال، امور فرهنگی و جهیزیه هزینه می‌شود. البته سیستم آنی پرداخت شیوه ای جدید برای پرداخت آسان و سریع کمک های نقدی مردم است، مردم و خیران استان می توانند از طریق شماره گیری #۰۴۱*۱*۸۸۷۷* یا از طریق سامانه پیامکی ارسال عدد یک به شماره ۸۸۷۷ کمک های نقدی خود را در سرفصل های مختلف از جمله صدقه، زکات، مسکن نیازمندان، نذورات، جشن عاطفه ها، جشن نیکوکاری، طرح های اکرام ایتام، محسنین، شفاء، کوثر، طاها و جهیزیه پرداخت کنند.

*از دلایل و اهداف موسسه قرض الحسنه امداد ولایت، نزدیک به کمیته امداد امام خمینی(ره) بگویید…

بهترین نوع کمک به نیازمندان دادن وام قرض الحسنه است،باید فرهنگ قرض الحسنه در جامعه رواج یابد زیرا اعطای وام های قرض الحسنه زمینه اشتغال بیکاران را فراهم می کند.هدف از افتتاح این صندوق، ترویج سنت قرض الحسنه، جذب سپرده و کمک های مردمی و اعطای تسهیلات به مددجویان می باشد.مردم خیر استان می توانند با افتتاح حساب در این صندوق و سپرده گذاری در آن برای ارائه وام قرض الحسنه و حفظ کرامت انسانی نیازمندان شریک شوند.بسیاری از مشکلات مددجویان در حوزه کارآفرینی، اشتغالزایی، اقتصادی و معیشتی با راه‌اندازی صندوق قرض الحسنه امداد ولایت کمیته امداد برطرف می‌شود.خیران با سرمایه گذاری در این صندوق قرض الحسنه، کمیته امداد را برای حمایت از نیازمندان کمک کنند. امیدواریم این افتتاح صندوق مایه خیر و برکت برای مددجویان کمیته امداد و نیازمندان باشد.

*شما به تازگی به سمت مدیرکلی کمیته امداد استان منصوب شده اید، از برنامه های آتی سازمان خود در جهت خدمت رسانی به نیازمندان بفرمایید…

توانمند سازی خانوارهای جامعه هدف، کاهش آسیب های اجتماعی در خانوارهای تحت حمایت، حفظ کرامت انسانی مددجویان و رشد ایمانی ، معنوی و فرهنگی آنان، ارتقای سطح مطلوبیت و کیفیت خدمات، تامین حداقل نیازهای اساسی خانوارهای نیازمند، توسعه مشارکت های مردمی، افزایش رضایت مندی خانوارهای خدمت گیرنده از مهمترین راهبردها و اهداف کلان این نهاد است.به واقع کمیته امداد لباس خدمت پوشیده است و در خط مقدم خدمت رسانی به محرومان و نیازمندان جامعه قرار دارد.

توانمندسازی مددجویان تحت حمایت و توسعه مشارکت های مردمی وضعیت مطلوبی است که این نهاد برای دستیابی به آن تلاش می کند.ایجاد اشتغال مولد و پایدار برای مددجویان مهمترین عامل توانمند شدن آنان است.خدمات حمایتی کمیته امداد امام خمینی(ره) به صورت هدفمند و زمان دار و بر اساس نقشه جغرافیایی فقر و رده بندی خانوارهای نیازمند صورت می گیرد.

*بسیار متشکریم بابت حضور در این گفتگو.

موفق باشید.