“زیبایی” معیاری عوام فریبانه یا ابزاری برای انتخاب
“زیبایی” معیاری عوام فریبانه یا ابزاری برای انتخاب

ما انسان ها همواره در طول زندگی در معرض انتخاب کردن و انتخاب شدن قرار داریم که در روند زندگی مان اثرگذار هستند. از انتخاب رشته ی تحصیلی در مدرسه و دانشگاه گرفته تا انتخاب شغل و همسر و… عصر: برگزاری انتخابات در هر کشوری معیاری از دموکراسی و نماد مردم سالاری است؛ اما این […]

ما انسان ها همواره در طول زندگی در معرض انتخاب کردن و انتخاب شدن قرار داریم که در روند زندگی مان اثرگذار هستند. از انتخاب رشته ی تحصیلی در مدرسه و دانشگاه گرفته تا انتخاب شغل و همسر و…

عصر: برگزاری انتخابات در هر کشوری معیاری از دموکراسی و نماد مردم سالاری است؛ اما این انتخاب سهل ممتنع اثر شگرفی در آینده مردمان آن سرزمین دارند. انتخابی در عین سادگی با پیچیدگی های فراوان و مملو از سئوالات بی پاسخ. اما از چه معیارهایی برای نهایی کردن انتخابمان استفاده می کنیم؟

بدیهی است که انسان موجودی است که به زیبایی و آراستگی علاقه مند است و همیشه آن را ستوده  و در انتخاب هایش نیز همواره سعی دارد این اصل را رعایت کند. میل به زیبایی امری فطری است که خداوند در نهاد آدمیان قرار داده و باطبع به سختی می تواند در انتخاب هایش از این گزینه فاکتور بگیرد.

ولی آیا زیبایی و آراستگی معیاری بر انتخاب اصلح و مطلوب می تواند باشد؟ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شورای اسلامی شهر فرصتی دوباره در اختیار کسانی داد تا در میدان رقابت خود را در میزان رای مردم ارزیابی نمایند.

برخی ها با برگزاری میتینگ تبلیغاتی ، برخی دیگر با توزیع تراکت ها و پوسترهای رنگین و برخی دیگر از طریق شبکه های اجتماعی.

در کلانشهر تبریز ۵۹۰ نفر برای تصدی ۱۳ کرسی اعلام آمادگی کرده اند به عبارتی دیگر ۴۵ نفر برای هر کرسی شورای شهر تبریز داوطلب شده اند حال به دور از اینکه چرا این میزان اشتیاق و علاقه برای تکیه بر کرسی شورای شهر در کلانشهر تبریز افزوده شده است شهروندان این کلانشهر برای انتخاب کار دشواری در پیش دارند.

تعدد کاندیداها و آشفته بازار تبلیغات ،انتخاب اصلح را بسیار دشوار کرده است. در کنار این آشفتگی ها هم برخی از نامزدها به جای ارایه برنامه و معرفی خود با چاپ بنرها و پوسترهای رنگین تلاش کرده اند آراستگی و زیبایی ظاهری خود را البته در برخی موارد به مدد نرم افزارهای گرافیکی به نمایش عموم گذارند. تصاویری که بی تردید به جز فضای انتخابات فرصت نصب در معابر و میادین شهر برایشان وجود ندارد.

متخصصان ارتباطات بر این باورند که برخی از نامزدها تلاش دارند با تکیه بر ظاهر و به دور از تبیین شایستگی های خود آرای عموم را جلب کنند چرا که دوره های گذشته نیز چنین کاندیداهایی رای آورده اند؛ حال بگذریم از این که در صحن شورا تاثیرگذار بوده اند یا خیر!

با مطالعه سابقه تحصیلی اکثر چنین نامزدهایی متوجه می شویم که قریب به اتفاق آنها از قشر تحصیل کرده و دانشگاهی شهر هستند اما چه دلیلی باعث شده تا معیار در معرض انتخاب قرارگرفتن خود را چهره و زیبایی های ظاهری انتخاب کرده اند نیاز به کالبدشکافی جامعه شناختی و روانشناختی دارد.

فریب افکار عمومی به منظور کسب آرا هدف مشترک اکثر چنین نامزدهایی است البته این نکته نباید به دور از ذهن باشد که چهره زیبا و آراسته منافاتی با تخصص و تبحر ندارد.

اما انتخاب این شیوه تبلیغ آن هم اکثرا از سوی نامزدهای زن که همواره در کشورمان نسبت به استفاده ابزاری و تضییع حقوق زنان انتقاد دارند جای بسی تامل و تفکر دارد.

حال که در کشور فرصت حضور در عرصه های مدیریتی برای اقشار مختلف مردم به واسطه انتخابات فراهم شده است چرا برخی ها این فرصت طلایی را با فریب افکار عمومی به یک تهدید تبدیل می کنند. تهدیدی که بی تردید اثرات منفی آن گریبان شهروندان را خواهد گرفت.

تبریز کهن در طول تاریخ همواره نقشی بی بدیل در تشکیل انجمن های شهر داشته است و سابقه تاریخی این انجمن ها و حضور افراد سرشناس در راس آنها نشان از اهمیت نقش شور و مشورت دراین کلانشهر دارد اما بدون شک اگر کسانی عهده دار کرسی تصمیم سازی و تصمیم گیری را در چنین شهر با قدمتی عهده دار شوند که لیاقت و شخصیت حضور در آن را ندارند آسیب جدی به شهر و کالبد آن وارد می کند چنانکه در دور گذشته شورای شهر تبریز شاهد آن بودیم.

اگر کاندیداها با نگرشی تخصص گرایانه وارد گود رقابت شوند مردم هم در انتخاب اصلح راه ساده تری خواهند داشت نگاهی به حضور بانوان در عرصه رقابت انتخاباتی کشورهای دیگر از جمله کشورهای اروپایی گواه این ادعاست که با وجود عدم ممنوعیت و محدودیت نسبت به عرضه ظاهر و زیبایی های ظاهری کاندیداها در چنین کشورهایی، ولی نامزدها بر تخصص شان تاکید دارند و هر گونه فریب و ظاهر سازی را به دور از واقعیت و انصاف می دانند.

گزارش: فرشته کلولیان/ نصر