عصر: مسعود بارزانی، رئیس منطقۀ خودمختار کردستان عراق در جلسه ای که در پشت درهای بسته در مجلس اربیل تشکیل شد، در پی تأثیرات همه پرسی مورد اختلاف استقلال از بغداد، استعفای خود را اعلام داشت. بارزانی، ٧١ ساله در نامه ای که بعد از ظهر امروز در سالن مجلس کردستان قرائت شد، چنین نوشته بود: «پس از تاریخ اول نوامبر دیگر در منصب خود نخواهم بود و تمدید دورۀ ریاست خود را رد می کنم. تغییر قانون مربوط به ریاست کردستان یا تمدید دورۀ ریاست اینجانب غیرقابل قبول است». رهبر حزب دمکرات کردستان و معمار رأی گیری استقلال مورخ ٢۵ سپتامبر، همه پرسی که پاسخ قاطع ارتش عراق را به همراه نیروهای بسیج مردمی، در پی داشت، چنین افزود.
مسعود بارزانی در ماه اوت سال ١٩۴۶ در جمهوری مهاباد، منطقۀ کوچکی در کردستان ایران متولد شد. زمانی که پروژۀ سیاسی کُرد در ایران با سقوط این جمهوری دچار بحران شد، پدرش مصطفی کشور را ترک کرد تا به اتحاد شوروی برود. لیکن مسعود مستقیماً در شهر موصل مستقر شد و در آنجا سایر اعضای خانواده را پیدا کرد. در سال ١٩٧٩ پدرش درگذشت و وی جای او را به عنوان رهبر حزب دمکرات کردستان به دست گرفت. بارزانی از سال ٢٠٠۵ به عنوان رئیس منطقۀ خودمختار کردستان بر مسند قدرت بود لیکن در سال ٢٠٠٩ بار دیگر به پیروزی دست یافت و سپس دورۀ ریاست خود را تا سال ٢٠١٣ تمدید نمود. در آن سال قرار بود انتخابات جدیدی برای انتصاب رئیس جدید برگزار شود لیکن سرانجام مجلس در پی بحثی که میان بارزانی و مقامات حزب گوران پیش آمد، فعالیت های او را به حالت تعلیق در آورد: به دستور حزب دمکرات کردستان (KDP ) بارزانی، از عبور یوسف محمد صادق، رئیس وقت مجلس که به حزب گوران تعلق داشت از مرز اربیل جلوگیری شده بود. در سال ٢٠١۵ دورۀ وی به عنوان رئیس به پایان رسیده بود و بنابراین به طور نظری احزاب می بایست گردهم می آمدند تا نمایندۀ جدید ملت کرد را انتخاب کنند. به این دلیل نیز که طبق مقررات وی نمی توانست در انتخابات بعدی حضور یابد. لیکن رهبر با کنار رفتن و ترک مقامش مخالفت کرد به طوری که تا به امروز وی هنوز عنوان رئیس جمهور را به یدک می کشید.
رئیس سابق اقلیم خودمختار کردستان سعی نمود بار دیگر زمام امور کردستان عراق را با همه پرسی استقلال از بغداد که در تاریخ ٢۵ سپتامبر برگزار گردید، به دست گیرد. پیشروی نیروهای وفادار به دولت عراق در سرزمین هایی که در خلال نبرد علیه شبه نظامیان داعش توسط کردها تصرف شده بودند، بارزانی را وادار به عقب نشینی نمود چه بسا که در تاریه ٢۵ اکتبر به العبادی، نخست وزیر کشور پیشنهاد لغو نتایج همه پرسی را در ازای کاهش تنش ها در مرزهای میان قلمروی کرد و قلمروی عراق داده بود. از جمله شرایط درخواستی از سوی نخست وزیر عراق الزام استعفای بارزانی نیز بود.
در این چارچوب فضایی برای خانوادۀ طالبانی، رقیب تاریخی خانوادۀ بارزانی که بسیار به تهران نزدیک است، وجود دارد. دولت مرکزی بغداد نبرد خود را علیه کردها به همراه شبه نظامیان نزدیک به تهران پیش برده است و اکنون با هم می توانند موفق شوند یک «چهرۀ دوست» را به ریاست کردستان منصوب نمایند. کسی که بیشتر از آمریکا و ترکیه فاصله گرفته و به منافع ایران و عراق نزدیک تر باشد.
گوئیدو دلومو/ایل جورناله (ایتالیا)