سونگون خاک زرخیز آذربایجان/سرمایه گذاری ۶ هزار میلیارد تومانی برای اجرای فاز سوم
سونگون خاک زرخیز آذربایجان/سرمایه گذاری ۶ هزار میلیارد تومانی برای اجرای فاز سوم
مجتمع مس سونگون آذربایجان با از سرگیری اجرای فاز سوم تغلیظ با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن، تبدیل به بزرگترین معدن مس ایران شده است که با بهره برداری از آن تا ۳۶ ماه آینده، ظرفیت تولید مس در این مجتمع به ۴۵۰ هزار تن می رسد.

عصرتبریز – جهانبخش احمدیان: سه راهی خوجا به طرف ورزقان، دروازه بهشت است. رنگ خاک در این منطقه با دیگر مناطق آذربایجان فرق دارد. سرخ فام است و همچون سرخی گونه های نوعروسان، هر بیننده ای را به تماشا وا می دارد. سونگون، گل سرسبد منطقه است و چه بامسما، یعنی غنی، غنی از زیبایی های طبیعی، غنی از خاک و هر آنچه که در دل خود دارد.

تمام تصورم از سونگون، یک تیم فوتسال و معدنی بود که گه گداری اخبار آن را از رسانه ها می شنیدم. اخباری تلخ همچون ترانزیت مواد خام معدن مس و شیرین همچون وعده های راه اندازی کارخانه ذوب و تولید شمش و کاتد، که بهانه های خوبی برای بازدید میدانی از این مجتمع بودند.

انتظار یک معدن، مثل آنچه که در فیلم ها دیده بودم و یا سوله های کارگاهی بی سر و ته را می کشیدم، که انگار انتظار عبثی بود و آنچه پیش چشمانم نمایان شد، شهر مسی ایران بود با وسعتی هزار برابر بیش از تصور من که هر گوشه آن جوانان منطقه مشغول به فعالیت بودند. شهری با ورودی پیچ در پیچ همچون جاده شمال و البته زیباتر و خلوت تر از آن، که تنها مسافران این جاده، فعالین صنعت مس آذربایجان هستند.

عین این ندید بدیدها، هرجایی که امکانش را می یافتم، برای بازدید می رفتم، ساختمان های اداری آتش نشانی، کارگاه ها و نهایتا همراه عکاسان خبری سراغ خود معدن و محوطه خاکبرداری رفتم. تا چشم کار می کرد، خاک های سرخی بود که کارگران سونگون مشغول حفاری و حمل آن بودند. شیارهایی که در اثر سایش و خاکبرداری، به رنگ آهکی درآمده بودند و بیشتر شبیه جاده های خاکی روستا بودند.

نوبت تغییر شیفت کارگران بود و مینی بوس آبی رنگ بنز، درحال جابجایی افراد و جایگزینی شیفت عصر بود. عکاسان خبری انگار سوژه خوبی یافته بودند و تا نزدیک ترین محل ممکن به منطقه خاکبرداری رفتیم تا نبض تولید در مس سونگون را به تصویر بکشند. راننده حامل عکاسان می گفت، ذخایر معدنی دیگری نیز در مناطق پایین دست معدن وجود دارد، ولی به دلیل غلظت پایین و درصد کم آن، میلی به استخراج آنها وجود ندارد.

سونگون بزرگترین معدن مس ایران

مدیرعامل شرکت مس سونگون اما حرفهای شنیدنی زیادی دارد. خبرهایی که بارقه هایی از امید را در دل مردم منطقه و آذربایجان روشن می سازد. رضا شریفی مدیر بومی این شرکت درباره طرح توسعه شرکت مس سونگون می گوید: شرکت ملی صنایع مس ایران یک مجموعه با چندین مجتمع است که قدیمی‌ترین آن مس سرچشمه کرمان در رفسنجان، مس میدوک در شهربابک، و مس سونگون در ورزقان است که تا دیروز مس سرچشمه بزرگترین معدن مس ایران بود ولی با طرح توسعه ای فاز سوم در مجتمع مس سونگون، امروز ما بزرگترین معدن مس ایران هستیم.

استارت فاز سوم با سرمایه گذاری ۶ هزار میلیارد تومانی

رضا شریفی از آغاز به کار مجدد فاز سوم مجتمع مس سونگون نیز خبر داده و اضافه می کند: فاز سوم مجتمع مس سونگون از سال ۹۰ طراحی شده و تجهیرات نیز خریداری شده بود اما برخی مشکلات مانع از عملیاتی شدن آن شد.

فاز سوم مس سونگون همانند فازهای دیگر یک فاز جامع است و با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن و سرمایه‌گذاری ۶ هزار میلیارد تومان، مجددا شروع به کار کرده و کارهای اجرایی آن شروع شده است که تا ۳۶ ماه دیگر، ظرفیت تولیدی مس از ۳۰۰ هزار تنی به ۴۵۰ هزار تن خواهد رسید که هم از نظر ارز آوری و هم از نظر ایجاد اشتغال بسیار با ارزش است.

فاز جدید سونگون در مرحله خاکبرداری است و نزدیک به ۳۰۰ یا ۴۰۰ نفر در زمان اجرای پروژه مشغول به کار خواهند شد و با بهره برداری از آن برای ۲۵۰ نفر دیگر نیز شغل ایجاد خواهد شد.

ذخیره ۲ میلیارد تنی مس سونگون/ تولید ۳۰۰ هزار تن کنسانتره مس

مدیر شرکت مس سونگون ذخایر این معدن را در حال حاضر ۲ میلیارد تن عنوان کرده و خاطرنشان می سازد: با اکتشافاتی که اخیرا انجام داده‌ایم به معدن بزرگ تبدیل می‌شویم، به طوریکه قبلاً ۳۰ یا ۴۰ میلیون تن خاک شناسایی شده بود ولی الان این رقم به یک میلیارد تن خاک قابل برداشت رسیده است که از لحاظ زمین‌شناسی نیز می‌توان گفت که نزدیک به ۲ میلیارد تن ذخیره خاک زمین‌شناسی در مس سونگون داریم.

در حال حاضر دو فاز کارخانه در حال کار است و خاک با عیار ۰/۶ برداشته می‌شود و به اندازه لازم به کارخانه تغلیظ می‌رود و در آنجا به صورت شناورسازی از هم جدا می‌شوند که صرفاً این اقدامات مکانیکی و فیزیکی است و هیچ واکنش شیمیایی در آن رخ نمی‌دهد. مس‌های از خاک‌ها جدا شده و از ۰.۶ به ۰.۲۵ می‌رسد که بسیار قابل ارزش است.

شریفی ادامه می دهد: دو فاز مجتمع سونگون در حال تولید کنسانتره به ظرفیت ۱۵۰ هزار تن و در مجموع ۳۰۰ هزار تن هستند که برای اینکه زنجیره ای تکمیل شده داشته باشیم و خام‌فروشی صورت نگیرد و به تبع آن ایجاد اشتغال انجام شود، اقدام به طراحی کارخانه ذوب ۱۰۰ هزار تنی کردیم که در حال اجرا می‌باشد.

اشتغال ۴۰۰۰ هزار نفر در صنعت سبز سونگون

مدیر شرکت مس سونگون درباره بحث آلایندگی زیست محیطی این شرکت نیز خاطرنشان می سازد: پروسه های حال حاضر ما کاملا سازگار با محیط زیست هستند و هیچگونه آلایندگی زیست محیطی نداریم و به نوعی صنعت سبز هستیم. اما وقتی معدنی ایجاد می‌شود قطعا مقداری چهره طبیعت نیز خشن می‌شود، ولی در کنار آن ما بحث اشتغال را داریم که یک بحث مهمی است و اگر دولت میلیاردها دلار درآمد نفت هم داشته باشد، باز نمی‌تواند شغلی بخرد و تنها راه ایجاد شغل توسعه است و دولت نیز به تنهایی نمی‌تواند این کار را انجام دهد و این موضوع در کنار فعالیت اقتصادی برای شرک ملی مس ایران اهمیت خاصی دارد. همین اهمیت بحث اشتغال موجب می شود که هم اکنون ۴۰۰۰ نفر در این شرکت مشغول به کار شوند که ۶۰ درصد آنها، بومی منطقه و ورزقانی هستند.

پروژه های اجتماعی سونگون

شریفی بهره برداری از معدن مس سونگون را برکتی برای مردم منطقه دانسته و عنوان می کند: مردم منطقه و روستاهای اطراف معدن مس سونگون نیز از برکات این معدن بی بهره نیستند و این شرکت مشارکت بالایی در پروژه های اجتماعی شهرستان ورزقان دارد. ۵۵۰ میلیارد تومان پروژه اجتماعی در دست احداث داریم که شامل آسفالت جاده های روستایی، جدول گذاری، ارائه تسهیلات صفر درصد برای کارآفرینان و اشتغالزایی در منطقه از جمله این پروژه ها هستند.

در کنار این ها، کمپ ورزشی سونگون را داریم که به دلیل شرایط آب و هوایی خاص منطقه می تواند میزبان اردوهای تیم ملی و تیم های بزرگ کشور باشد. همچنین خدمات اجتماعی همچون اختصاص ۳ الی ۵ میلیارد به روستاهای هدف در شهرستان ورزقان که از طریق فرمانداری اعلام می شوند و شامل احداث جاده، برق، گاز و غیره می باشد.

گردش مالی داخل استانی و سپرده ای برای مردم آذربایجان

گردش مالی حسابهای شرکت مس سونگون از طریق بانک های عامل مورد دیگری بود که رضا شریفی در این باره تأکید می کند: شرکت مس سونگون ۴۰۰۰ میلیارد سرمایه در گردش دارد که اکثریت آن از طریق شرکتهای ثبت شده در تبریز و بانک های عامل استان آذربایجان شرقی صورت می گیرد و در کنار آن، ۳۰۰ هزار میلیارد تومان سپرده ثابت این شرکت نزد بانک های استان است که برای ارائه تسهیلات به مردم سرمایه گذاری شده است.

کاشت بذر امید در دل مردم ایران

مدیر شرکت مس سونگون مسئولیت اجتماعی این شرکت را در قبال مردم مهم دانسته و تأکید می کند: شرکت مس سونگون خود را در قبال مردم و حوادث و بلایای طبیعی پیش آمده مسئول می داند و در همین راستا نیز در بحث زلزله ورزقان در سال ۹۱ در کنار مردم بوده و مسئولیت اجتماعی خود را به جای آورد. امروز جامعه ما نیاز به امید دارد و بایستی بذر امید را در دل مردم بکاریم و یکی از وظایف ما در این راستا، ایجاد اشتغال و نهادینه کردن امید به زندگی در بین جوانان است که تلاش می کنیم به نحو احسن آن را انجام دهیم.