عصر تبریز: ضیا ترک یلماز، تحلیلگر مسائل ترکیه و مدیرعامل گروه رسانه ای Rasthaber ترکیه، درباره بازنگری روسیه در روابط با ترکیه بعد از مکالمه تلفنی وزرای خارجه ترکیه و روسیه گفت: روسیه بعد از روی کار آمدن پوتین به صورت جدی نسبت به امور روابط خارجی برخورد می کند. روسیه درباره تحریم های غرب […]
عصر تبریز: ضیا ترک یلماز، تحلیلگر مسائل ترکیه و مدیرعامل گروه رسانه ای Rasthaber ترکیه، درباره بازنگری روسیه در روابط با ترکیه بعد از مکالمه تلفنی وزرای خارجه ترکیه و روسیه گفت: روسیه بعد از روی کار آمدن پوتین به صورت جدی نسبت به امور روابط خارجی برخورد می کند. روسیه درباره تحریم های غرب علیه روسیه نیز به طور جدی مقابله به مثل کرد و ورود کالاهای غرب را تحریم کرده و غرب ضررهای زیادی کرد. روسیه در رابطه با ترکیه نیز می تواند این رفتار را داشته باشد، روسیه در وهله اول اعلام کرد پروازها بین ترکیه و روسیه باید متوقف شود بویژه سفرهای توریستی به ترکیه را متوقف کرده است.این امر با توجه به این که سالانه حدود ۵ میلیون گردشگر روسیه به ترکیه سفر می کنند، ضرر بزرگی به اقتصاد ترکیه وارد می کند. در رابطه با مسئله سوریه نیز مقامات روسیه اعلام کرده اند که دخالت های ترکیه در رابطه با حمایت از تروریست ها بویژه از داعش را افشا خواهند کرد. پوتین نیز در اجلاس جی ۲۰ اعلام کرده بود که برخی از شرکت کنندگان در این اجلاس از تروریست ها حمایت می کنند و نفت را از تروریست ها می خرند. روسیه در آنجا به صورت غیر مستقیم به ترکیه اشاره کرده بود. به نظر می رسد که روسیه این قول خود را عملی کند که هم این افشاگری را انجام دهد و حمایت های ترکیه از تروریست ها را افشا کند و از ورود نفت خام تروریست ها به ترکیه جلوگیری کند.
وی درباره تحلیل ترکیه از هدف قراردادن جنگنده روسیه نیزگفت: دولت بعد از انتخابات داخلی که پیروزی چشمگیری بدست آورد و این که این پیروزی بین المللی است و می خواست با بدست آوردن اعتماد افکار عمومی به دیگر کشورها نشان دهد که حق دخالت در امور دیگر کشورها را دارد. به طور مثال ترکیه در روزهای اخیر به طور غیر منتظره ملی گرایی را تحریک کرد و با بیان اینکه ترکمن ها در سوریه قتل عام می شوند، یا ترکمن ها به طرف ترکیه کوچ می کنند با این کار افکار عمومی را تحریک کرد و بالطبع افکار عمومی توقع داشت که ترکیه در رابطه با پیروزی هایی که ارتش سوریه در مناطق ترکمن نشین بدست آورده بود واکنش نشان دهد و دولت ترکیه باید برای نجات از این فشار افکار عمومی کار انجام می داد که متاسفانه اشتباهات قبلی را تکرار کرد و جنگنده روسیه را سرنگون کرد.
این تحلیلگر مسائل ترکیه درباره اینکه چقدر حمایت ناتو از ترکیه جدی است، گفت: ناتو در جلسه سه شنبه هفته گذشته نظرش را اعلام کرد، ناتو در حرف گفته که هدفش دفاع از ترکیه است اما گفته که در عمل دخالت نمی کند. باراک اوباما به طور صریح و واضح گقت که این مسئله مربوط به ترکیه و روسیه است. مرکل هم هر دو طرف را به خویشتن داری دعوت کرده است و این نشان می دهد که ناتو قصد دخالت ندارد.
ترک یلماز همچنین در پاسخ به این سوال که پس از اقدام داعش در هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری روسیه در صحرای سینا، این بار شاهد هدف قرار گرفتن جنگنده روسی از سوی ترکیه هستیم. این دو رویداد ضد روسی حاوی چه پیامی است، گفت: ترکیه بین داعش و دیگر تروریست ها تفکیک قائل شده است. ترکیه تنها داعش را تروریست می داند. رئیس جمهور ترکیه نیز اعلام کرد که روسیه نباید ترکمن ها مورد هدف قرار دهد اما روسیه گفته است که کلیه گروههای مسلح علیه سوریه تروریست محسوب می شوند. این دو رویداد نشان می دهد که حامیان تروریسم در سوریه به راحتی تحمل نخواهند کرد که روسیه این تروریست ها را از بین ببرد یا تضعیف کند یا از دولت قانونی سوریه حمایت کند. غرب به فکر از بین بردن داعش است اما در حال حاضر نه، آنها اول می خواهند جایگزین داعش را پیدا کنند بعد داعش را از بین ببرند، اما داعش گروههای کوچک تر را نیز به خود جذب و ملحق کرده است و غربی ها را دچار گمراهی کرده است. غرب نمی داند چکار کند. غرب از یک طرف به فکر از بین بردن تروریست هاست از طرفی هم به وجود داعش نیاز دارد و دچار دوگانگی شده است.
وی درباره ناکامی آمریکا در جنگ سوریه و مذاکرات وین گفت: امریکا در میدان باخته است و قصد اعزام نیروی زمینی به منطقه و کشور دیگر را ندارد. امریکا ضمن حمایت از گروههای تروریستی معادله را به نفع تروریست ها تغییر می دهد، از طرفی هم با مذاکرات سعی دارد کاری کند که دولت فعلی سوریه کنار برود اما با توجه به موضع گیری های رهبر انقلاب و روسیه، امریکا نظرش را پس گرفت و نظرش را به مذاکرات نزدیک کرد. بعید به نظر می رسد که امریکا در میز مذاکرات هم موفق شود.
ترک یلماز درباره ورود شورای امنیت در بحران سوریه گفت: دولت های دخیل در بحران عراق و سوریه می دانند که تنها راه ورود نفت عراق و سوریه به ترکیه از راه سوریه است اما این که شورای امنیت ورود پیدا کند، با توجه به اینکه یکسال است داعش به عنوان گروه تروریستی اعلام شده است، مصوبه معمولی خواهد بود و چیز فوق لعاده ای نیست؛ اما امریکا یکسال است ائتلاف علیه داعش را ایجاد کرده است ولی هیچ اقدامی در رابطه با خروج نفت عراق و سوریه به سمت ترکیه انجام نداده است. تنها روسیه در این روزهای اخیر تانکرهای نفت را منهدم کرده است و خیلی عادی است که شورای امنیت در این مورد ورود کند.