امید معنوی، خواننده نغمه های دینی و آئینی طی دومین سفر به جلفا در جشن دهه فجر جشنواره زمستانی ارس شرکت کرد.
عصر تبریز: امید معنوی، خواننده نغمه های دینی و آئینی طی دومین سفر به جلفا در جشن دهه فجر جشنواره زمستانی ارس شرکت کرد.
این هنرمند جوان هنر آئینی کشور گفت: طبیعت زیبا و جذابیتهای منطقه آزاد ارس سفر به اینجا روح را جلا می دهد و جسم را روحیه مضاعف می بخشد و سفر به تبریز تب را می ریزد، به هموطنان علاقمند سفر توصیه می کنم حتما به این منطقه بیایند، چون جذب شما باعث جذابیت بیشتر ارس خواهد شد.
امید معنوی در پایان این سفر به گفتگو با خبرنگار واحد خبر جشنواره زمستانی ارس نشست:
آقای معنوی، سفر چطور بود خسته شدید؟
– نخیر، خیلی سرحال و پر انرژی هستم بخاطر حضور مردم خونگرم و گردشگران بسیار پرشور منطقه آزاد ارس، اجرای خوبی داشتیم که انرژی مضاعف به من تزریق کرد.
خستگی در قاموس کاری من راه ندارد و دلیل اصلی آن به خاطر جنس و ساختار ادبیات آئینی، ارزشی و اعتقادی من است، گفتن اذکار و قطعات با موسیقی، جان و روح انسان را جلا می دهد و صفای باطن آدمی است بخاطر وصل به حضرت حق و ائمه اطهار خستگی روحی در من راه ندارد.
در کنار این به دلیل طبیعت زیبا و جذابیتهای منطقه آزاد ارس سفر به اینجا روح را جلا می دهد و جسم را روحیه مضاعف می بخشد و سفر به تبریز تب را می ریزد، به هموطنان علاقمند سفر توصیه می کنم حتما به این منطقه بیایند، چون جذب شما باعث جذابیت بیشتر ارس خواهد شد.
جشنواره را چطور دیدید؟ در مقام مقایسه با سفر قبلی شما چطور بود؟
– جشنواره را خیلی دوست داشتم، در سال ۹۰ هم با تعدادی از هنرمندان به ارس سفر کرده بودیم. در سفر امروز پیشرفت فوق العاده زیادی دیدم، جشنواره با نشاطی بود که با استقبال و شور و هیجان بالایی روبروشد، با وجود اینکه چند ساعت بیشتر در کنار مردم منطقه آزاد پررونق و زیبای ارس حضور نداشتم با خاطره خوبی به تهران برمی گردم. امیدوارم این جشنواره زمستانی ادامه یافته به جشنواره نوروز و بهار و تابستان و پائیز و زمستان سال و سالهای بعد متصل شود. این استقبال منوط به سرمایه گذاری خواهد بود و شروع سرمایه گذاری از حرکتی به نام جذب توریست و گردشگر خواهد بود و خوشبختانه آنطور که من دیدم این منطقه پتانسیل و کشش کافی برای جذب و حفظ گردشگر دارد.
از اینکه به این جشنواره و حضور در کنار مردم مهربان و پرمحبت آذربایجان دعوت شدم خوشحالم، فقط احساس حسرت و افسوس من است که زمان حضورم کوتاه بود. در صورت وجود فرصت دیگری با کمال افتخار به این سفر داوطلب خواهم بود.
امیدوارم روزی ارس را بر تارک مناطق آزاد ببینیم، علاقه خاصی به این استان و منطقه دارم و دوست دارم بیش از این پیشرفت کند.
کمی بیشتر با امید معنوی و علایق و باورها و کارهایش آشنا شویم.
– مردم خوب ایرانم امید معنوی را با نغمه ها و آواهای دینی و معنوی با خواندن قطعات یک نفس در مدح خداوند متعال، حضرت علی (ع)، حضرت فاطمه (س)، امام زمان (عج) و بخصوص کارهای ویژه برای امام رضا (ع) می شناسند.
بالغ بر ۹۰ قطعه موسیقی آئینی مذهبی و ۳ آلبوم با نامهای «تشنه لب» و «۷۲» برای محرم و صفر، آخرین آلبوم با نام «هشت سالهای من» برای حوزه دفاع مقدس اجرا کرده ام.
قبل از ۹ سالگی در شهرستان کاشان وارد عرصه نوحه های عاشورایی شدم، ۱۱ سالگی به تهران هجرت و در کلاسهای موسیقی شرکت کردم. موسیقی را آموختم تا در خدمت دین و اسلام و شیعه و حوزه ارزشی باشم.
چطور شد به عرصه موسیقی آئینی گرایش یافتید؟
– خانواده کاملا مذهبی داشتم، وقتی به تهران آمدم، نوحه ها را با آهنگها و متدهای روز اجرا می کردم، تصمیم گرفتم این نوحه ها را با موسیقی تلفیق کنم تا مخاطب بیشتری جذب کرده و به روزتر باشم.
مخاطب و جامعه هدف من علاوه جوانان، پدر و مادرها و پدربزرگ و مادربزرگها هم هستند. جوانی می گفت مادرم هر روز قبل از شروع کار روزانه اسماء الله را گوش می دهد، یکی دیگر می گفت پدرم هر روز قطعه یک نفس علی را گوش می دهد، همه اینها برای من افتخار است.
موسیقی را آموختم تا هنرم را در خدمت اهل بیت و ائمه اطهار قرار دهم. خدا را شکر می کنم با تلفیقی از موسیقی پاپ و سنتی و آواز ایرانی کاری متفاوت از موسیقی آئینی ارائه دادم. افتخار می کنم که خداوند این توانایی و استعداد را به من داده و دوست دارم به موقعیتهای بالاتری برسم چون اهداف برتری برای این موسیقی دارم.
به غیر از موسیقی در چه شاخه هنری دیگری فعالیت می کنید؟
– نویسنده مطبوعات هستم، چند سال در روزنامه ایران، دبیر صفحه «زلال» با مطالب دینی و قرآنی بودم. بعدها هم ارتباطم قطع نشد و در مناسبتهایی مثل ایام فاطمیه، رمضان، محرم، اعیاد شعبانیه، ماه رجب، ولادتها و.. یادداشتها و سرمقاله های صفحه اول را می نوشتم، در حال حاضر هم ارتباط دارم. مخاطبانم می گویند قلم تو از صدایت خیلی بهتر است
به عنوان نویسنده و کارگردان نمایشهای آئینی، پنج کار نمایشی هم در مناسبتهای محرم و صفر و ایام فاطمیه داشته ام با عناوین «تاوان» برای محرم، «عروس آسمان» برای حضرت فاطمه (س)، «خواب ستاره» ویژه حضرت رقیه که ۲۶ شب در پردیس تئاتر تهران اجرا شد، نمایش عاشورایی «دست ماه» ویژه حضرت ابوالفضل (ع) با ۲۰ شب اجرا در برج میلاد در سال ۹۰، «از قتلگاه تا زیارتگاه» که محرم امسال اجرا شد.
وضعیت موسیقی آئینی را در کشور چطور ارزیابی می کنید ؟
– این نوعی دل گویه است، شعر و موسیقی این حوزه زیر ذره بین خاص و ویژه ای برای گرفتن مجوز قرار می گیرد، گاهی خیلی اذیت می شوم، دوست دارم مضامین جدیدی کار کنم اما محدودیتها و سخت گیریهای خاصی وجود دارد. علیرغم این سختیها برای رسیدن به هدفم صبوری و تلاش زیادی می کنم، توقع دارم که به موسیقی آئینی، دینی و اعتقادی احترام بیشتری گذاشته شود تا بیشتر شنیده شود.
مردم من باید شاد باشند، در حوزه این موسیقی قطعاتی بسیار شاد و لذت بخش داریم، هنر مذهبی و آئینی همیشه غم و غصه نیست، برای مولودیها و جشنهای مذهبی قطعات شادی وجود دارد اما متاسفانه در بین مردم چنین القا شده که کار در حوزه مذهبی همیشه با غم، غصه، اشک و آه توام است، اما این حقیقت ماجرا نیست. کارهای شادی که ما تولید کرده ایم می تواند به مخاطب رغبت و روحیه مضاعف تزریق کند.
نقدی دارم که در برخی مناسبتهای خاص مذهبی به موسیقی مناسبتی آن شب توجه نمی شود، مذهب و اعتقاد در رگ و جان این مردم ریشه دارد، موسیقی ای که ما برایش زحمت کشیدیم با اشعار و ریتم ویژه برای ائمه ساخته شده باید در شب میلاد و مناسبتهای خاص خود پخش شود، مردم موسیقی آئینی و مذهبی خوب را کم شنیده اند. لطفا مسئولان بیشتر بها دهند که مردم بیشتر شنیده و ارتباط برقرار کنند.