عصرتبریز، صادق پورصادق: امامان جمعه در تاریخ اسلام و تاریخ جمهوری اسلامی نماینده رسمی حاکم اسلامی هستند و در چشم مردم این مسند بیش از آنکه فرهنگی-اجتماعی دیده شود یک مسند سیاسی-دینی است. در سال های اخیر به خصوص در کلانشهر ها هم با حاکم شدن نوع خاصی از گفتمان سیاسی در میان ائمه جماعات، وجهه سیاسی بودن این جایگاه بیش از پیش عینیت یافته است.
با تغییر امام جمعه تبریز و نماینده ولی فقیه در استان و رفتن آیت ا… شبستری که دارای جایگاه ویژه سیاسی در سپهر سیاست کشور و روحانیت بودند حجه الاسلام و المسلمین آل هاشم با تجربه های طولانی مدت مدیریتی در حوزه های فرهنگی-سیاسی، به امامت جمعه شهر تبریز و نمایندگی ولی فقیه در استان منصوب شدند. موقعیت سیاسی-ژئوپلتیک استان در کشور، جایگاه مردم و شهر تبریز در تاریخ انقلاب و اهمیت آن برای حضرت آیت ا… خامنه ای رهبر معظم انقلاب، بخوبی آشکار می کند که انتخاب حجت الاسلام والمسلمین آل هاشم با لحاظ چه شرایط و ویژگی های بخصوصی صورت گرفته است.
اما در مدت چند ماهه که از حضور امام جمعه جدید در جایگاه خطبه خوانی نماز جمعه شهر تبریز می گذرد دو تغییر مهم ظاهری و باطنی در مراسم نماز جمعه تبریز با یک رابطه متقابل، در حال رخ دادن است. تغییر ظاهری در ازدیاد صفوف نمازگزاران و تنوع آنها از لحاظ طبقاتی، سنی و تحصیلی است و تغییر باطنی، تحول در محتوای خطبه ها در قالب طرح موضوعاتی بروز، سازنده و ضروری با ادبیاتی وزین و کلماتی حساب شده و دقیق است. مخصوصا در خطبه اول موضوعاتی نظیر مدیریت خانواده و مسائل مبتلا به آن از دیدگاه فرهنگ اصیل و عقلایی اسلامی از سوی امامت جمعه طرح می شود که گستره مخاطبان علاقه مند را به صورت مستقیم و غیر مستقیم افزایش داده است.
این دو تغییر پیش گفته حکایت از سیاست هوشمندانه است که می خواهد شخصیت اجتماعی-فرهنگی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه تبریز بر وجهه سیاسی غلبه پیدا کند. این انتخاب شاید به این خاطر است که شخصیت های مرجع تاثیر گذار جامعه ایران امروزه با بهره گیری از امکانات ارتباطاتی نوین بیشتر ساکن سرزمین های فراخ، غنی و آینده دار فرهنگ و اجتماع هستند و خود را در میدان تنگ سیاست محذور نکرده اند.
بالا رفتن سطح سواد و تحلیل عمومی و ایجاد تنوع دیدگاه ها در مسائل فرهنگی، دینی،اجتماعی و سیاسی در میان مردم، رهبران و مدیران را ناگزیر از تغییر راهبرد های خود می کند و امام جمعه جوان و هوشمند تبریز با درک عمیق از این جریان اجتماعی می خواهند مدیریت عالی سیاسی را با داشتن شخصیت تاثیر گذار و محبوب فرهنگی-اجتماعی قوام دهند. با این حال، ایشان در وادی مدیریت سیاسی نیز در ماه های اخیر حرکات حساب شده ای داشته اند که از چشم تیزبین مردم تبریز دور نماینده و ستایش عمومی را برانگیخته است. به نظر می رسد هدایت جریان مدیریت استان در مسیر منافع عمومی، به جای کنترل آن مشخصه اصلی حجت الاسلام والمسلمین آل هاشم است. این رویه در قضایای مربوط به انتخاب شهردار و حتی استاندار به خوبی دیده شد. امام جمعه تبریز در این دو مقوله به خوبی نشان دادند که در جهت تامین منافع عمومی حامی مدیران با تجربه، متخصص و کارآمد در استان هستند.
نگاهی به سرنوشت امامان جمعه تبریز نشان دهنده محبوبیت و قدرت مدیریتی بالای آنها می باشد و بر این دو ویژگی باید نگاه نافذ و دوراندیش امام جمعه جدید را افزود. در این شرایط ، افکار عمومی استان هم از حجت الاسلام والمسلمین آل هاشم انتظاراتی دارند که با تامین آنها مطمئنا رشد روند محبوبیت ایشان در میان مردم بیش از پیش خواهد شد.
انتظاراتی از قبیل حمایت از تغییر نحوه مدیریت مجموعه های اقتصادی –صنعتی استان و جلوگیری از نابودی آنها مانند مجموعه عظیم ماشین سازی، حمایت از جریان توسعه اقتصادی-صنعتی استان و مناطق اقتصادی نظیر منطقه آزاد ارس( که امروز به ناحق متهم ردیف اول قاچاق در کشور شده و این اصلا منقطقی، منصفانه و باور پذیر نیست و قطعا یک بازی سیاسی مخرب بر علیه یک منطقه اقتصادی واقعا آینده دار و پرظرفیت استان است)، حمایت از جریان فساد ستیزی در صحنه های اقتصادی و اداری استان، حمایت از شهرداری برای برگزاری آبرومندانه تبریز ۲۰۱۸ و استمرار حمایت از استاندار متخصص و با تجربه استان برای ایجاد تحول در مدیریت جریان ناکارآمد توسعه فرهنگی،اجتماعی و اقتصادی استان، تقویت حمایت از شهردار تبریز برای چاره اندیشی بر مسئله خطرناک حاشیه نشینی که واقعا یک بمب ساعتی اجتماعی است.
در پایان سخن باید گفت شهردار جدید تبریز، در کنار تلاش جهادی برای تامین زیرساخت و مدیریت تبریز ۲۰۱۸ باید به فکر توسعه مصلای تبریز هم باشد.
انتهای پیام/