«پروین اعتصامی» بزرگترین شاعر زن ایرانی است
«پروین اعتصامی» بزرگترین شاعر زن ایرانی است
نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی گفت: پروین اعتصامی بزرگترین شاعر زن ایرانی است که در طول تاریخ ادبیات فارسی ظهور یافته است.

به گزارش عصرتبریز، حجت‎الاسلام والمسلمین سیدمحمدعلی آل هاشم در اختتامیه جشنواره بین المللی پروین اعتصامی که در تالار پتروشیمی تبریز برگزار شد، با اشاره به اینکه در جامعه ما در گذشته ایران برای زن به علل مختلف، امکان تحصیل و پرورش توانایی‌ها کم بوده است اظهار داشت: به همین دلیل تعداد گویندگان و علما از زنان ایران در برابر خیل عظیم مردان که در این راه گام برداشته‌اند، ناچیز بود.

وی با تاکید بر اینکه پروین اعتصامی در نوع خود در واقع منحصر به فرد بود، افزود: بعد از پیروزی انقلاب، امام و رهبری در ارتباط با تشویق زنان برای حضور در صحنه‌های علمی نقش برجسته‌ای داشتند و بر پرورش استعدادهای زنان در بستر اسلام و انقلاب تاکید کردند.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی رمز توفیق پروین اعتصامی در ادب پارسی را علاوه بر استعداد ذاتی، معجزه تربیت پدر نامور وی دانست و گفت: علی رغم محرومیت زن ایرانی از امکان تحصیل و فقدان مدارس دخترانه، پدر پروین به تربیت او همت گماشت و دختر با استعداد و سرمایه معنوی خود را به مقامی در خور تحسین رسانید.

وی با اشاره به اینکه «رخشنده اعتصامی» معروف به «پروین اعتصامی» در ۲۵ اسفند ۱۲۸۵ در تبریز متولد شد و از ابتدا زیر نظر پدر رشد کرد، اضافه کرد: عمر وی کوتاه بود، کمتر زنی مانند پروین اقبال بلند داشت که در دوره کوتاه زندگانی، به آوازه بلندی برسد و در ۳۴ سالگی در اثریک بیماری درگذشت اما می‌توانست در ادامه عمرش، آثار گرانقدری را بیافریند که میسر نشد.

امام جمعه تبریز با اشاره به اینکه این شاعر آزاده پیشنهاد ورود به دربار را نپذیرفت، گفت: پروین با بلندنظری خود مدال وزارت معارف ایران را رد کرد.

وی با بیان اینکه پروین در قصایدش پیرو سبک متقدمین به ویژه ناصر خسرو بود که شامل مضامین اخلاقی و عرفانی است ابراز داشت: پروین موضوعات اخلاقی و عرفانی را چنان با زبان ساده و شیوا بیان می‌کند که خواننده را با هر سطح فهمی تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آل هاشم، این شاعره پر آوازه تبریزی را احیا کننده سبک شعری مناظره دانست که شیوه شاعران شمال و غرب ایران بود، خاطر نشان کرد: پروین تحت تاثیر سعدی و حافظ بود و اشعارش ترکیب خراسانی و عراقی است و با اعتقاد راسخ به تاثیر پدرش در پرورش طبعش دیوانش را به او تقدیم می‌کند.

وی شعر پروین اعتصامی را شیوا، ساده و دلنشین عنوان کرد و اظهار داشت: پروین اعتصامی بزرگترین شاعر زن ایرانی است که در طول تاریخ ادبیات فارسی ظهور یافته است.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی اخلاق پروین اعتصامی را مورد اشاره قرار داد و گفت: پروین در دیوانی با ۵ هزار بیت فقط در یک یا دوجا درباره خودش شعر سروده که نشان دهنده تواضع و اخلاق شایسته اوست.

وی با یادآوری قطعه سنگ مزار پروین اعتصامی، این شعر را قرائت کرد و افزود: در این شعر که مضامین اخلاقی و عرفانی زیادی دارد، آمده است «صاحب آن همه گفتار، امروز؛ سائل فاتحه و یاسین است»، «دوستان به که ز وی یاد کنند؛ دل بی دوست دلی غمگین است»، «خاک در دیده بسی جان فرساست؛ سنگ بر سینه بسی سنگین است»، «بیند این بستر و عبرت گیرد؛ هر که را چشم حقیقت‌بین است»، «هر که باشی و ز هر جا برسی؛ آخرین منزل هستی این است»، «آدمی هر چه توانگر باشد؛ چون بدین نقطه رسد مسکین است»، «اندر آنجا که قضا حمله کند؛ چاره تسلیم و ادب تمکین است»، «زادن و کشتن و پنهان کردن؛ دهر را رسم و ره دیرین است»، «خرم آن کس که در این محنت گاه، خاطری را سبب تسکین است».