عصرتبریز – سعید عبدی: به مناسبت پایان سال پر حادثه ۱۳۹۸ و ورود به سال جدید، طی ده پست، ده اتفاق ویژه با محوریت تیم تراکتور را در قالب تاپتن برایتان آماده کردهام که در ادامه میخوانید:
۱۰- مرثیهای بر یک رویا
تراکتور در حالی پای به سال ۹۸ گذاشته بود که با ستارههای گرانقیمت خود، قهرمانی در لیگ برتر را نشانه گرفته بود. این تیم در اولین فصل از خصوصیسازیاش قرار داشت و با محمدرضا زنوزی و بدون دغدغه مالی، به تیمی غیرقابل مهار تبدیل شده بود. اما با یک اتفاق غیرقابل انتظار، همه چیز از دست رفت. همه چیز به بازی تراکتور و سپیدرود در رشت برمیگردد؛ بازی که هنوز خاطرات تلخ آن از ذهن هواداران تراکتور پاک نشده است. متهم شماره یک این اتفاق، محسن فروزان دروازهبان تیم بود که بعد از اینکه در هفت بازی موفق به بسته نگاه داشتن دروازه تیمش شده بود، در بازی با سپیدرود ۲ گل مشکوک دریافت کرد. پاس به مهاجم حریف در دومین دقیقه دیدار تراکتور برابر سپیدرود هر چند یک گل زودهنگام را برای تیم میزبان به همراه داشت اما همه آن را به پای حوادث فوتبالی نوشتند. در ادامه که تراکتور گل تساوی را توسط مسعود شجاعی به ثمر رساند همه چیز به روال عادی برگشت. اما وقتی در دقیقه ۶۶ بازی، تراکتور گل سوم را دریافت کرد و محسن فروزان روی این گل هم مقصر صددرصد بود، حرف و حدیثها آغاز شد. در واکنش به این اتفاق، مالک باشگاه تراکتور بلافاصله فروزان را به اتهام تبانی از تیم کنار گذاشت. فروزان به همراه همسرش چند روزی بازداشت شد و باقی اتفاقاتی که بیشک همه از آن اطلاع دارید. جوی که این اتفاق در اردوی تراکتور به وجود آورد، همه آنچه که سرخپوشان برایش برنامهریزی کرده بودند را به هم ریخت تا تراکتوری که برای قهرمانی خود را آماده میکرد، در نهایت حتی از کسب سهمیه لیگ قهرمانان آسیا هم بازبماند. در نهایت هم نیز اتهامات یاد شده ثابت نشدند و فروزان تبرئه شد اما قهرمانی که نزدیکتر از همیشه بود، خیلی راحت پرید.
۹- سه تفنگدار (قسمت دوم)
بدون هیچ مقدمهای باید بگویم، حفظ اشکان دژاگه، مسعود شجاعی و احسان حاجصفی، یکی از بزرگترین اتفاقاتی بود که در تیم تراکتور رخ داد. سه تفنگدار تراکتور که در لیگ هجدهم به این تیم پیوستند، در لیگ نوزدهم نیز ماندگار شدند تا فوتبال ایران در سال ۹۸ نیز از وجود آنها بهرهمند شود چرا که در شرایط فعلی بعید به نظر میرسد که تیم ایرانی دیگر، توان جذب این ستارهها را داشته باشد! اشکان، مسعود و احسان در سال ۹۸ به خوبی به انتظاراتی که از آنها میرفت پاسخ دادند و همواره جزو بهترینهای تیم بودند. عملکرد بدون نوسان حاجصفی در طول بازیهای این فصل، اوجگیری دژاگه در بازیهای اخیر و حضور مثبت شجاعی به عنوان یک بازیکن باتجربه در زمین، اتفاقاتی بود که باعث شد، سه تفنگدار تراکتور در قسمت دوم داستان حضورشان در فوتبال آذربایجان هم جزو تاپتنها باشند. این سه ستاره در حالی در کنار هم برای تراکتور درخشیدند، که حضور هر تکتکشان در تیمهای دیگر، آرزوی دستنیافتنی برای هواداران آن تیمها به حساب میآید.
۸- تبل تو خالی!
در طول سالی که پشت سر گذاشتیم، یکی از مواردی که حسابی روی مخ هواداران تراکتور بود، مصاحبههای پر تعداد مشاور حقوقی باشگاه بود. مصاحبههایی که بیشتر جنبه نمایشی داشتند تا عملی! مشاور حقوقی باشگاه تراکتور پیش از صدور رای تمامی پروندههایی که در سال جاری با شکست همراه بودند، با اطمینان از برد سخن به میان میآورد تا اینکه پس از صدور رای عجیب در خصوص پرونده استوکس/اروین و باشگاه تراکتور که بازهم با شکست تراکتور همراه بود، شاهد برکناری این فرد بودیم. تیترهای احساسی با مضمون “از فلانی شکایت میکنیم و حقمان را خواهیم گرفت” در سال ۹۸ بارها از سوی مشاور حقوقی باشگاه تراکتور مطرح شد اما در عمل اتفاقاتی رقم خورد که ضربه مالی زیادی به بدنه باشگاه وارد ساخت. در حالی که باشگاه تراکتور هزینههای زیادی برای جذب بازیکنان خارجی متحمل شد، این نقطه ضعف باعث گردید تا حقوق زیادی از این باشگاه پایمال شود.
۷- تبریز بدون توقف
اقتدار در بازیهای خانگی لیگ نوزدهم، مهمترین ویژگی تیم تراکتور در سال ۹۸ بود. این تیم به حدی در بازیهای خانگی خود قدرتمند ظاهر شد که در رتبهبندی لیگ برتر بر اساس بازیهای خانگی، بالاتر از تمامی تیمها در صدر قرار گرفت. تراکتور در ده بازی خانگی خود تنها یک شکست متحمل شد و یک بار نیز تن به تساوی داد. کسب هشت برد و زدن پانزده گل و دریافت هفت گل، از تراکتور یک میزبان مخوف در سال ۹۸ ساخت. در صورتی که تراکتوریها چنین عملکردی را در بازیهای خارج از خانه نیز تکرار میکردند، رتبه یک جدول ردهبندی لیگ، به غیرقابل دستیابیترین شکل ممکن به آنها اختصاص مییافت.
۶- تیتیهای بینالمللی
در اوایل پاییز سال ۹۸، پیج رسمی ترانسفرمارکت، پرهوادارترین تیمهای جهان از لحاظ میانگین حضور هواداران در ورزشگاه را اعلام کرد که تیم تراکتور در رده پنجم این رتبهبندی جای گرفت. در این رتبهبندی هواداران دورتموند در صدر قرار گرفتند و بارسلونا، بایرن مونیخ و منچستر بالاتر از تراکتور در ردههای دوم تا چهارم قرار گرفتند. حضور در بین تیمهای بزرگ، اتفاق شیرینی بود که هواداران تراکتور برای تیم محبوبشان رقم زدند تا یک بار دیگر ثابت کنند که جزئی جدایی ناپذیر از فلسفه باشگاه بزرگ تراکتور هستند. به همین دلیل است که هر جا بحثی از تراکتور به میان بیاید، غیرممکن است که به هواداران این تیم اشاره نشود. هواداران متعصب تیم تراکتور که در سالهای اخیر و به رغم فراز و فرودهای بسیار، همواره پشت تیمشان بودند، در سال ۹۸ نیز یکی از پررنگترین قسمتهای داستان بودند. آنها در طول سالی که پشت سر گذاشتیم، بارها با حضور پرشور خود در ورزشگاه یادگار امام، این ورزشگاه را به جهنمی برای حریفان تبدیل کردند، جهنمی که حاصل آن اقتدار غیرقابل انکار تراکتور در بازیهای خانگی لیگ نوزدهم بود.
۵- ساکت و بیادعا
متحمل شدن چهار شکست متوالی و به دنبال آن قطع همکاری با مصطفی دنیزلی، تراکتور را در یک شرایط بسیار دشوار در میانههای لیگ نوزدهم قرار داد. قبول هدایت یک تیم در چنین شرایطی یک ریسک بزرگ به حساب میآید. ساکت الهامی این ریسک بزرگ را اما به جان خرید. او ابتدا به عنوان سرمربی موقت کار خود را در تراکتور آغاز کرد. طولی نکشید که با کسب چهار برد متوالی، حضور ساکت در تراکتور به یکی از اتفاقات خوب این تیم در سال ۹۸ تبدیل شد. الهامی به واسطه این عملکرد خوب، تا پایان فصل به عنوان نفر شماره یک کادر فنی، ابقا شده و کلمه موقت از کنار عنوانش حذف شد. در ادامه کار نیز تراکتور با الهامی نتایج خوبی گرفت و تا این لحظه به عنوان یکی از مدعیان اصلی توانسته خود را در رتبههای بالایی جدول، حفظ کند. نکته قابل توجه کار الهامی، آغاز کارش بود که با فشارهای زیادی همراه بود اما این مربی بدون توجه به حواشی کارش را پیش برد و جواب منتقدین را با نتایج خوب داد.
۴- شیب نحس
حضور مصطفی دنیزلی در تراکتور، به خودیِ خود یک اتفاق ویژه در سال ۹۸ بود. سرمربی کهنه کار ترکیهای که در سالهای اخیر همواره جای ثابتی در میان گزینههای هدایت تراکتور داشت، سرانجام در تبریز حضور یافته و روی نیمکت تراکتور نشست. امضای قرارداد همکاری با دنیزلی، یکی از ماندگارترین اقدامات زنوزی برای هواداران تراکتور بود که باعث تحقق یکی از رویاهای آنها شد. شروع کار با دنیزلی عالی بود اما به یک باره تیم در یک شیب منفی قرار گرفت. شیبی که با سه شکست متوالی کار را برای دنیزلی دشوار کرد. تیمی که بدون باخت و بدون گل خورده در صدر جدول لیگ برتر یکه تازه میکرد، از نفس افتاده بود. این گونه بود که برخلاف تصور همه، کار دنیزلی و تراکتور خیلی زود به آخر راه رسید و سرمربی ترکیهای در میانههای نیم فصل اول از جمع سرخپوشان فوتبال آذربایجان جدا شد.
۳- دربی تاریخی
همواره از دربی آذربایجان به عنوان یک دربی خاص یاد میشود. دربی که برخلاف دربیهای دیگر به دور از جنجال برگزار شده است. دیدار رفت دو تیم تراکتور و ماشین در لیگ نوزدهم اما یک بعد دیگر از دربی آذربایجان را رو کرد. بعدی که باعث شد خیلی از منتقدان، انگشت به دهان مانده و از مواضع خیالی خود کوتاه بیایند. در شرایطی که تراکتور به شدت نیاز به سه امتیاز دربی برای خروج از بحران داشت و برخی از رسانهها موضوع تبانی را مطرح کرده بودند، تیم بیادعای ماشینسازی موفق شد با دو گل، همشهری خود را شکست دهد. این یک اتفاق بسیار جالب بود که نشان داد، نامردی در خون مردم آذربایجان، جایی ندارد و اینجا نتیجه رقابت همواره در زمین بازی رقم میخورد.
۲- فرمول یک
در طول یک دهه اخیر، محمدرضا زنوزی خود را به عنوان یک سرمایهگذار موفق در ورزش ایران معرفی کرد. اوج کار او قبول مالکیت باشگاه بزرگ تراکتور بود. تحولات بزرگی که در باشگاه تراکتور پس از حضور زنوزی رخ داد، برخی حواشی را به همراه داشت. حواشی که معمولا با زیر سوال بردن مالکیت مشترک دو باشگاه ماشینسازی و تراکتور همراه بود. این در حالی است که سالهاست شاهد سرازیر شدن هزینههای میلیاردی از جانب دولت به حساب سرخابیهای پایتخت هستیم. در چنین شرایطی، مالک باشگاه تراکتور در آخرین روزهای سال ۹۸ میهمان برنامه فرمول یک بود؛ او با مطرح کردن یک موضوع بسیار جنجالی، تلنگر شدیدی به بدنه ورزش ایران وارد کرد. مهندسی نتایج، موضوعی بود که زنوزی بیواهمه به آن اشاره کرد و در شرایطی که مجربی برنامه سعی در توجیه موضوع داشت، به مواردی اشاره کرد که در صورت رسیدگی به آنها پای خیلی از اهالی شناختهشده فوتبال به میان خواهد آمد.
۱- مرد تنهای قانون
با احترام به محمدرضا زنوزی که عنوان مرد شماره یک فوتبال آذربایجان با اختلافی زیاد از دیگران، مال اوست، هوشنگ نصیرزاده را به عنوان سوژه مورد نظر برای شماره ده، تاپتن سال ۹۸ انتخاب میکنیم. این تصمیم به پاس اقدامات بسیار ارزندهای است که نصیرزاده در این مدت برای تراکتور انجام داد، بیآنکه نامی از او به میان آورده شود. حقوقدان برجسته فوتبال ایران که رفت و آمدهایش به فوتبال آذربایجان به نوعی حکم ژلوفن مدیریتی را داشت، بارها در بحرانهای مدیریتی، به بهترین شکل ممکن برای تراکتور وارد عمل شد. به رسم مهماننوازی مردم آذربایجان و قدردانی از زحمات نصیرزاده، تاپتن پایانی را به مدیرعامل سابق ماشین که در ماه پایانی سال ۹۸ از این باشگاه جدا شد، تقدیم میکنیم.