آشنایی با فعال حوزه جرایم سایبری محمد جرجندی
آشنایی با فعال حوزه جرایم سایبری محمد جرجندی

محمد جرجندی نژاد بمی، متولد ۸ آبان ۱۳۵۹ در زاهدان است که در حال حاضر ساکن ویرجینا آمریکا می باشد. او یکی از هکرهای ایرانی است که قبلا یک گروه امنیتی به نام شبگرد را مدیریت می کرد. جرجندی در آمریکا وب سایت وب آموز را برای بررسی جرایم سایبری در ایران تاسیس کرد. در […]

محمد جرجندی نژاد بمی، متولد ۸ آبان ۱۳۵۹ در زاهدان است که در حال حاضر ساکن ویرجینا آمریکا می باشد. او یکی از هکرهای ایرانی است که قبلا یک گروه امنیتی به نام شبگرد را مدیریت می کرد. جرجندی در آمریکا وب سایت وب آموز را برای بررسی جرایم سایبری در ایران تاسیس کرد.

در سال ۱۳۸۹، جرجندی به اتهام هک وب‌سایت دانشگاه آزاد اسلامی و توهین به اشخاص، همچنین دسترسی غیرمجاز به ایمیل‌های محرمانه در صدا و سیما، توسط وزارت اطلاعات دستگیر و چند ماه را در زندان اوین سپری کرد. پس از آزادی، به عنوان مدیر مرکز کنترل امنیت شبکه فوریت‌های بانکی (کاشف) در بانک مرکزی مشغول به کار شد.

محمد جرجندی فعال رسانه ای

جرجندی پس از مهاجرت به امریکا، در رشته جرایم سایبری تحصیل کرد. او در این سالها وب سایت وب آموز را راه اندازی کرد تا به بررسی عملکرد مشکوک افراد در فضای فین تک ایران بپردازد اما به دلیل انتشار محتوای مجرمانه به دستور مقام قضایی در ایران فیلتر شد.

در طول این سال ها، جرجندی پرونده های مختلفی را بررسی کرده است که بعضی از آنها را با جدیت دنبال نموده است. اما به گفته خیلی از افراد فعال در حوزه جرایم سایبری، با دریافت مبالغی از افراد، پرونده انها را پیگیری نمی کند.

فعالیت‌های جرجندی باعث شد که ۱۴ پرونده شکایت در قوه قضاییه ایران علیه او تشکیل شود. در بسیاری از این پرونده ها نیز جرجندی محکوم شد.

به عنوان مثال، دادگاه کیفری در اذر ۱۴۰۳ محمد جرجندی را به اتهام نشر اکاذیب و افترا، به دو سال حبس محکوم کرد. هر چند که جرجندی به این حکم اعتراض داشت، اما به دلیل این که ادعاهای مطرح شده از سوی وی بی اساس تشخیص داده شد، حکم قبلی تایید و ابلاغ شد.

یا در یک مورد دیگر، دادگاه او را به اتهام نشر اکاذیب و افترا، به ۷۴ ضربه شلاق و جزای نقدی در مردادماه ۱۴۰۰ محکوم کرد.

لازم به ذکر است که فعالیت‌های جرجندی در فضای مجازی با واکنش‌های متفاوتی مواجه شده است؛ برخی او را به دلیل افشاگری‌هایش تحسین می‌کنند، در حالی که بیشتر افراد او را به نشر اطلاعات نادرست و جهت گیرانه متهم می‌نمایند.

اهداف جرجندی از فعالیت در حوزه جرایم سایبری

با وجود اینکه جرجندی خود را یک مصلح عنوان می کند و اصرار دارد که بدون هیچ چشم داشتی به دنبال افشای جرایم سایبری است، اما با توجه به حکم های دادگاه منتشر شده علیه وی و نیز نظر افراد خبره در این حوزه، او به دنبال دریافت پول از افرادی است که آنها را به درست یا غلط متهم می کند.

اهداف جرجندی از فعالیت رسانه ای

به عنوان مثال بهمن بابازاده خبرنگار فعال در حوزه موسیقی، ادعا می کند که جرجندی با دریافت مبالغی به‌صورت ارز دیجیتال، اقدام به تخریب سایت‌های قمار آنلاین مرتبط با هنرمندانی مانند شادمهر عقیلی و مهرداد جم کرده است. همچنین بر طبق گزارشی که از سوی مراجع رسمی در ۱۱ مرداد ۹۹ منتشر شد، جرجندی با استفاده از ادرس کیف پول ارز دیجیتالی که در کانال تلگرام خود معرفی کرده بود، تقاضا وجه از افرادی که پرونده انها را پیگیری کرده، داشته است.

این موارد نشان می دهد که جرجندی اهداف مالی خود را نیز از اینگونه فعالیت ها مدنظر دارد. به همین دلیل است که توصیه می شود افراد با دقت بیشتری حرف های این فعال رسانه ای را دنبال کنند.