اقتصاد تک‌محصولی و وابسته به درآمد نفتی یک اقتصاد بیمار است/ بروکراسی اداری مانع بزرگی در تحقق کسب‌وکار است
اقتصاد تک‌محصولی و وابسته به درآمد نفتی یک اقتصاد بیمار است/ بروکراسی اداری مانع بزرگی در تحقق کسب‌وکار است
نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان‌شرقی، اقتصاد تک‌محصولی و وابسته به درآمد نفتی را یک اقتصادی بیمار دانست و گفت: تک‌محصولی بودن صادرات سبب شده که نتوانسته‌ایم تاکنون به جایگاه شایسته ایران در بازارهای جهانی دست پیدا کنیم.

به گزارش خبرنگار عصر، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمدعلی آل‌هاشم صبح امروز در بیست‌وچهارمین همایش ملی صادرات غیرنفتی کشور که در سالن پتروشیمی تبریز برگزار شد، با بیان اینکه به باور کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی، در رشد و توسعه اقتصادی همه کشورها عوامل زیادی دخیل هستند، اظهارکرد:  بخش‌ها و عوامل مختلفی می‌توانند فرآیند توسعه اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهند و زمینه تحقق این هدف را فراهم کنند؛ یکی از عوامل تاثیرگذاری که البته تاثیر آن نسبت به سایر بخش‌ها قابل مقایسه نیست، توسعه بخش صادرات غیرنفتی می‌باشد.

وی افزود: زمانی که از صادرات غیرنفتی و توسعه این بخش سخن به میان می‌آید به نظر می‌رسد در کشوری همچون ایران عزیز که از ظرفیت‌های بسیار عظیمی برخوردار است، زمینه تحقق این هدف تا حدی آسان باشد چراکه باوجود منابع عظیم انرژی‌های مختلفی همچون نفت، گاز و منابع فراوان و با کیفیت معدنی، فلزی و غیرفلزی و مواردی از این دست، منطقاً انتظار این است که هزینه‌های تولید نسبت به سایر کشورها بسیار پایین‌تر و قدرت رقابت کالای‌های ایرانی در بازارهای بین‌المللی بالاتر باشد.

امام جمعه تبریز، با طرح این سوال که «چرا با وجود این همه ظرفیت‌های طبیعی، انسانی و خدادادی هنوز به جایگاه مطلوب نرسیده و نزدیک نشده‌ایم و چه عواملی در عدم این موفقیت دخیل هستند؟» تصریح کرد: سوالات بزرگی پیش‌روی صاحب‌نظران و دل‌سوزان مطرح است؛ هزینه بالای تولید در ایران در مقایسه با سایر کشورها و کیفیت نه‌چندان مناسب کالاهای تولیدی، ناشی از قدیمی بودن فناوری‌های موجود و فرسودگی ماشین‌آلات است که در نهایت توانِ رقابت در بازارهای جهانی را از کالاهای تولیدی کشور می‌گیرد.

آل‌هاشم گفت: اما موضوع دیگر که از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است، بحث تعامل ما با سایر کشورها در موضوع صادرات غیرنفتی است‌ که از آن به‌عنوان دیپلماسی اقتصادی نام می‌بریم.

نماینده ولی فقیه در استان آذربایجا‌ن‌شرقی با تأکید بر ضرورت توسعه تعاملات در عرصه‌ی دیپلماسی اقتصادی، اذعان داشت: وقتی تولید با کیفیت داشته باشیم اما نتوانیم در زمینه صادرات، تعامل لازم را با سایر کشورها برقرار کنیم این تولید کیفی هیچ مزیتی برای ما تلقی نمی‌شود.

وی در ادامه افزود: بنابراین همزمان با کاهش هزینه‌های تولید، بحث توسعه تعاملات با دنیا و به‌ویژه کشورهای همسایه و مناطق نزدیک از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه تا موضوع تعاملات اقتصادی‌مان و موانع تحقق آن حل نشده و به نقطه‌ی قابل قبولی نرسد، انتظار موفقیت در توسعه صادرات غیرنفتی دور از دسترس خواهد بود.

آل‌هاشم، خروج یک جانبه‌ی آمریکا از توافق برجام را مورد اشاره قرار داده و گفت: به‌ویژه پس از خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن ظالمانه تحریم‌ها علیه کشورمان و تحریم سایر کشورها در مورد مبادلات و تعاملات تجاری با ایران، این موضوع [توسعه صادرات غیرنفتی] حساسیت مضاعفی پیدا کرده است.

وی اضافه کرد: شرکای تجاریِ سنتی ایران هم دیگر نمی‌توانند بطور عادی به تعاملات با ما ادامه دهند و ادامه کار با آن‌ها هم دشوار است چه رسد به سایر کشورها که تعاملات ضعیفی با جمهوری اسلامی ایران داشته و دارند.

آل‌هاشم تصریح کرد: در چنین شرایطی، اهمیت بازاریابی بین‌المللی و دیپلماسی اقتصادی از سایر مو‌ارد مهم‌تر است چراکه اگر باکیفیت‌ترین کالا هم در کشور تولید شود و سایر کشورها حاضر نشوند آن را خریداری کنند، فایده‌ای نخواهد داشت.

وی افزود: اگر بحث توسعه صادرات غیرنفتی به‌عنوان یک ضرورت و الزام راهبردی مورد توجه همه دستگاه‌ها و نهادها و مسوولان ذی‌ربط قرار گیرد، می‌توان بازارهای جهانی را از طریق زیر ساخت‌های خاص و موردی ارتقا داد و تحریم‌های موجود را با موفقیت پشت سر گذاشت.

آل‌هاشم، اقتصاد تک‌محصولی و وابسته به درآمد نفتی را یک اقتصادی بیمار دانست و ابراز داشت: تک‌محصولی بودن صادرات سبب شده که نتوانسته‌ایم تاکنون به جایگاه شایسته ایران در بازارهای جهانی دست پیدا کنیم.

وی اضافه کرد: اگر این اصل که بتوانیم به رشد اقتصادی مطلوب دست پیدا کنیم از اهداف کلان اقتصادی کشور باشد، باید تعاملات اقتصادی‌مان را با دنیا بهبود بخشیم و این موضوعی است راهبردی و بلندمدت که دستیابی به آن در کوتاه مدت ممکن نیست؛ اما اگر توانمندی و ظرفیت‌ها را روی این موضوع متمرکز کنیم و به‌عنوان الزام راهبری به آن نگاه کنیم، می‌تو‌انیم موانع و مشکلات مقطعی مثل تحریم‌ها و برخی موانع قدیمی و پایدار را از پیش‌رو برداریم.

امام جمعه تبریز، با اشاره به اینکه هنوز بازارهای دور و نزدیکی وجود دارند که بواسطه کم‌توجهی ناشناخته مانده‌اند، اظهارداشت: زمانی می‌توان به وضعیت اقتصادی کشور خوش‌بین بود که صادرات غیرنفتی در کشور افزایش یابد و اگر هنوز به این امر نرسیده‌ام، نشان‌دهنده این است که عملکردمان در حوزه اقتصادی آنگونه که باید نبوده فلذا در تحقق اهداف اقتصادی کشور باید تلاش‌ها افزایش یابد تا بتوانیم ایران را به جایگاه اقتصادی مناسب در عرصه‌ی بین‌المللی برسانیم.

وی ادامه داد: شرایط اقتصادی به‌وجود آمده در اثر افزایش نرخ ارز، سبب کمبود نقدینگی در واحدهای تولیدی شده است. مواد و کالاهایی که با ارز دولتی جهت حمایت از اقشار آسیب‌پذیر وارد می‌شوند، غالباً با قیمت چهار الی سه برابری به فروش می‌رسند.

آل‌هاشم، ضمن تأکید بر اینکه دولت باید نظارت کافی به ارزهای تخصیص یافته داشته باشد، متذکر شد: چند نرخی‌بودن قیمت ارز، شرایط اقتصادی را هر روز بدتر می‌کند. شرایط موجود و کاهش قدرت خرید، معیشت مردم را بسیار سخت کرده و باید در جهت معیشت مردم تدبیر داشت.

وی افزود: رایزنان اقتصادی وزارت امور خارجه در روان‌سازی و تسهیل تجارت بین‌المللی باید اهتمام ویژه‌ای داشته باشند.

آل‌هاشم با اشاره به اینکه بروکراسی اداری مانع بزرگی در تحقق کسب‌وکار است، یادآور شد: لازمه تحقق اهداف اقتصادی مقاومتی مورد تاکید مقام معظم رهبری، بسیج امکانات کشور برای تامین منابع جهت رسیدن به رشد پایدار است بنابراین همفکری، همسویی و تعامل همه دستگاه‌ها جهت رسیدن به این مهم، مورد انتظار است.

وی در پایان از زحمات و خدمات ۱۴ ماهه‌ی آقای خدابخش [استاندار سابق آذربایجان‌شرقی] در بخش صنعت، تشکر و قدردانی کرد.

انتهای پیام/م